Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taistelut yltyvät Etelä-Sudanissa – panssarivaunuja kaduilla ja helikoptereita ilmassa

Lähes 300 on jo kuollut yhteenotoissa, joiden pelätään laajenevan uudeksi sisällissodaksi.

Ulkomaat
 
REUTERS
Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir (kesk.), varapresidentti Rieka Machar (vas.) ja joukko valtion edustajia tiedotustilaisuudessa Jubassa perjantaina.
Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir (kesk.), varapresidentti Rieka Machar (vas.) ja joukko valtion edustajia tiedotustilaisuudessa Jubassa perjantaina. Kuva: REUTERS

Taistelut kiihtyivät Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa tänään maanantaina, kun presidentille ja varapresidelle uskolliset joukot hyökkäsivät jälleen toisiaan vastaan.

Kaupungin kaduilla nähtiin panssarivaunuja ja taivaalla helikoptereita, ja kaupunkilaiset yrittivät piiloutua taisteluita sisätiloihin, uutistoimistot raportoivat. Kaupungissa kuultiin raskasta ammuskelua ja räjähdyksiä, Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle puhunut toimittaja puolestaan kertoi.

Taistelut yltyivät maanantaiaamuna vain muutama tunti sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto oli kehottanut molempia osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet välittömästi.

Turvallisuusneuvosto vaati sunnuntaina antamassaan lausunnossa, että presidentti Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin on tehtävä kaikkensa joukkojensa hillitsemiseksi.

Ainakin 272 ihmistä on uutistoimisto Reutersin mukaan kuollut väkivaltaisuuksissa, jotka leimahtivat myöhään torstaina ja joiden pelätään laajenevan uudeksi sisällissodaksi. Sotilaiden lisäksi tiettävästi useita kymmeniä siviilejä on kuollut, kun he ovat jääneet ristituleen.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui sunnuntaina kolme tuntia kestäneeseen hätäkokoukseen sen jälkeen kun alkoi näyttää siltä, että nuori Etelä-Sudanin valtio olisi luisumassa kohti sisällissotaa. Vuonna 2011 itsenäistynyt Etelä-Sudan täytti lauantaina viisi vuotta.

Presidentti Kiirin ja varapresidentti Macharin välit ovat olleet ongelmalliset pitkään, ja miehet ovat kilpailleet niin poliittisesta kuin sotilaallisesta vallasta. Maassa puhkesi sisällissota vuonna 2013, kun presidentti Kiir syytti Macharia vallankaappausyrityksestä ja syrjäytti tämän. Puhjenneessa sodassa kuoli satojatuhansia ihmisiä ja monet joutuivat jättämään kotinsa.

Elokuussa 2015 Kiir ja Machar allekirjoittivat YK:n painostamana rauhansopimuksen, johon kumpikaan ei kuitenkaan ollut tyytyväinen.

Viimepäivien taistelut leimahtivat Reutersin mukaan torstaina, kun presidentti Kiirille uskolliset joukot pysäyttivät varapresidentti Macharin kannattajien autoja ja vaativat saada tarkastaa ne. Välikohtaus johti tulitaisteluun.

Ammuskelu jatkui jälleen perjantaina, kun Kiir ja Riek tapasivat toisensa väkivaltaisuuksien liennyttämiseksi presidentinpalatsissa. Sen aloittivat tiettävästi miesten omat henkivartijat.

Kumpikaan johtajista ei osannut Reutersin mukaan sanoa, mistä syystä taistelut heidän joukkojensa välillä alkoivat. Tilanne onkin herättänyt pelkoja siitä, etteivät miehet kykene hallitsemaan omia joukkojaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan maanantain taistelut näyttivät keskittyvän varapresidentti Macharin päämajan ympäristöön sekä keskustaan lentokentän läheisyyteen. Machar itse sanoi viestipalvelu Twitterissä, että presidentti Kiirin joukot ovat pommittaneet heitä. Varapresidentin mukaan tämä osoittaa, ettei Kiir ole kiinnostunut rauhasta.

Samalla varapresidentti Machar kuitenkin kehotti kaikkia pidättymään väkivallasta.

”Kehotan rauhallisuuteen ja hillintään näissä yhteenotoissa”, Machar tviittasi.

”Kenenkään ei pitäisi ottaa lakia omiin käsiinsä ja horjuttaa tätä maata.”

Myös YK:n asemapaikat ovat joutuneet tulituksen kohteeksi viikonlopun taisteluissa. Sadat ihmiset ovat hakeneet suojaa YK:n rauhanturvaoperaation UNMISS:n tukikohdasta.

Turvallisuusneuvosto sanoo olevansa erityisen järkyttynyt hyökkäyksestä YK:n asemapaikkoihin, neuvoston nettisivuilla kerrotaan.

”Neuvoston jäsenet tuomitsivat jyrkimmin kaikki hyökkäykset ja kiihotuksen siviilejä ja Yhdistyneitä kansakuntia vastaan”, neuvoston puheenjohtaja, Japanin lähettiläs Koro Bessho sanoi. Hän osoitti surunvalittelunsa iskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden ruandalaisten ja kiinalaisten rauhanturvaajien perheille.

Tiettävästi ainakin yksi kiinalainen rauhanturvaaja kuoli väkivaltaisuuksissa.

YK:n turvallisuusneuvosto ilmaisi sunnuntaina olevansa valmis laajentamaan UNMISS-rauhanturvaoperaatiota.

”Turvallisuusneuvoston jäsenet rohkaisivat alueen valtioita valmistautumaan lisäjoukkojen toimittamiseen siinä tapauksessa, että neuvosto niin päättää”, puheenjohtaja Bessho sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat