Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin vaalivoittaja aikoo poistaa pasifismin perustuslaista

Vaaleissa murskavoiton saanut pääministeri Shinzo Abe lupaa elvytystä ja perustuslakiuudistusta.

Ulkomaat
 
TORU HANAI / Reuters
Äänestäjät antoivat tukensa Japanin istuvalle pääministerille Shinzo Abelle, joka puhui kannattajilleen Tokiossa maanantaina.
Äänestäjät antoivat tukensa Japanin istuvalle pääministerille Shinzo Abelle, joka puhui kannattajilleen Tokiossa maanantaina. Kuva: TORU HANAI / Reuters

Viikonloppuna murskavoiton vaaleissa ottanut Japanin pääministerin Shinzo Abe lupasi ensi töikseen maanantaina lisää talouden elvytystä. Samalla hän vaati keskustelua Japanin pasifistisen perustuslain uudistamisesta.

Aben luotsaama liberaalidemokraattinen puolue liittolaisineen sai sunnuntain vaaleissa kaksi kolmannesta parlamentin ylähuoneen edustajanpaikoista. Hallituspuolueilla on jo entuudestaan kaksi kolmannesta alahuoneen paikoista.

Tällaisella enemmistöllä Abella voi olla mahdollisuuksia puskea läpi perustuslakiuudistus, joka sallisi Japanin puolustusvoimien osallistua sotaan ulkomailla. Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltojen vaatimuksesta laadittu nykyinen perustuslaki estää sen.

”Perustuslakiuudistus on aina ollut päämääränämme. Se on velvollisuuteni pääministerinä”, Abe sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. Hän kuitenkin varoitti, ettei tehtävä ole parlamentin enemmistöasemasta huolimatta helppo.

”Puolueella ei yksinään ole kahta kolmannesta paikoista kummassakin kamarissa, joten en usko että uudistus menisi sellaisenaan läpi. Toivon, että keskustelu käy yhä syvemmäksi”, Abe sanoi.

Kiinassa Japanin vaalitulos herätti jo sunnuntaina epäilyksiä. Ulkoministeriön edustaja Lu Kang totesi tiedotustilaisuudessa Kiinan toivovan, että Japani sitoutuu jatkossakin rauhanomaiseen kehitykseen, uutistoimisto Reuters kertoi.

”Olemme sanoneet kerta toisen jälkeen, että toivomme Japanin aidosti ottaneen opikseen historiasta ja ottavan huomioon sen aasialaisten naapurien ja kansainvälisen yhteisön huolenaiheet”, Lu sanoi.

Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua puolestaan arvioi Aben vaalivoiton vaarantavan Itä-Aasien alueellista vakautta, Reuters kertoi.

”Japanin rauhanomaisen perustuslain vaarantuminen ja Aben valtuuksien laajentuminen on hälyttävää sekä Japanin aasialaisille naapureille, että Japanille itselleen, sillä Japanin aseistautuminen ei hyödytä kumpaakaan osapuolta”, uutistoimisto kirjoitti.

Pasifistisella perustuslailla on vankka suosio japanilaisten parissa, mutta Abe ja muut jyrkän oikeistolaiset kansanedustajat moittivat sen olevan vanhentunut ja rankaiseva. Liberaalidemokraatit pitäisivät perustuslain pasifistisen hengen ennallaan, mutta poistaisivat rajoittavat sananmuodot laista.

Asiantuntijoiden mukaan Aben mahdollisuudet saada lakiuudistus läpi riippuvat tukipuolueista, joista etenkin buddhalainen komeito-puolue ei ole ennenkään tukenut nationalistista politiikkaa.

Perustuslakiuudistuksen lisäksi Aben suuri haaste on saada Japanin yskivä talous jaloilleen. Hänen aikaisemmat toimensa talouden kohentamiseksi eivät ole onnistuneet erityisen hyvin.

Vaalivoiton varmistuttua hän sanoi määräävänsä uusia elvytystoimia, joilla hallitus pyrkii parantamaan heikkoa kysyntää, Reuters kertoi.

”Aiomme sijoittaa rohkeasti tulevaisuuden kasvun siemeniin”, Abe sanoi lehdistölle maanantaina. Hän sanoi haluavansa panostaa maataloustuotteiden vientiin, uudistaa raideverkkoa ja satamia sekä houkutella Japaniin lisää turismia.

Yksityiskohtia elvytyspaketista ei kerrottu, mutta japanilaiset osakkeet ampaisivat nousuun ja jenin kurssi heikkeni ilmoituksen jälkeen.

Ennen vaaleja liberaalidemokraattien edustaja kertoi Reutersille hallituksen olevan valmis käyttämään yli kymmenen biljoonaa jeniä (noin 88 miljardia euroa) infrastruktuurihankkeisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat