Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bosniassa haudattiin Srebrenican joukkomurhan uhreja

Kansanmurhan kiistäneitä serbejä oli pyydetty pysymään poissa vuotuisesta seremoniasta. Joukkomurhan uhrien ruumiita on yhä kateissa.

Ulkomaat
 
HS–Reuters
DADO RUVIC Reuters
Islaminuskoiset bosniakit rukoilivat Srebrenican verilöylyssä kuolleiden hautajaisseremoniassa maanantaina Bosnia ja Hertsegoviassa.
Islaminuskoiset bosniakit rukoilivat Srebrenican verilöylyssä kuolleiden hautajaisseremoniassa maanantaina Bosnia ja Hertsegoviassa. Kuva: DADO RUVIC Reuters

Srebrenican kaupungissa Bosnia ja Hertsegovinassa haudattiin maanantaina 127 vuonna 1995 joukkomurhassa tapettua muslimia jo vuotuiseksi tapahtumaksi vakiintuneessa seremoniassa.

Tuhannet islaminuskoiset bosniakit osallistuivat tilaisuuteen, mutta serbit pysyttelivät loitolla. Heitä ei pidetty tervetulleina, sillä serbien enemmistö kieltäytyy tunnustamasta verilöylyä kansanmurhaksi, vastoin YK:n sotarikostuomioistuimen päätöstä.

Surevat omaiset itkivät vihreisiin verhottujen arkkujen ääressä paahtavassa keskikesän auringossa. Osa halasi arkkuja, ennen kuin ne laskettiin maahan.

”Minulla on halattavana enää nämä kolme kylmää hautakiveä mieheni ja kahden poikani sijaan, ja suru jota kannan sydämessäni kuolemaani saakka”, 67-vuotias Nezira Memic sanoi Reutersille.

Kenraali Ratko Mladicin johtamat serbijoukot teloittivat jopa 8000 bosniakkimiestä Srebrenicassa 21 vuotta sitten. Rikoksen peittelemiseksi ruumiit kaivettiin myöhemmin joukkohaudasta ja levitettiin maastoon. YK:n sotarikostutkijat ovat kaivaneet hautoja auki, mutta yli tuhat ruumista on yhä kateissa.

Monet serbit pitävät virallisia selvityksiä virheellisinä ja uhrien lukumäärää liioiteltuna.

Islaminuskoisille bosniakeille Srebrenica edustaa jaettua kärsimystä, ja heinäkuiset hautajaiset ovat jokavuotinen rituaali. Joukkomurhan alkamisen vuosipäivä 11. heinäkuuta on kansallinen surupäivä. Aikaisempina vuosina jotkin serbiviranomaiset ovat osallistuneet seremoniaan, mutta tänä vuonna uhrien perheet totesivat, etteivät halua kansanmurhan kiistäjiä paikalle.

Viime vuoden seremoniassa vihainen väkijoukko hääti paikalta Serbian pääministerin Aleksander Vucicin, jonka pyynnöstä Venäjä käytti veto-oikeuttaan YK:ssa estääkseen päätöslauselman, joka olisi tuominnut Srebrenican kansanmurhan kieltämisen. Tänä vuonna uhrien omaiset halusivat välttää vastaavanlaisen selkkauksen.

Serbian ja Bosnian serbiviranomaiset tyrmistyivät omaisten vaatimuksista.

”Se ei ollut kansanmurha, eivätkä serbit tule koskaan hyväksymään tuota sanaa”, Bosnian ja Hertsegovinan serbipresidentti Milorad Dodik sanoi.

Srebrenica sijaitsee Bosnian serbitasavallassa, joka on osa Bosnia ja Hertsegovinan valtiota. Maa itsenäistyi Jugoslavian hajoamisen jälkeen vuonna 1992. Bosnian sota alkoi, kun Serbian tukemat bosnian serbit halusivat oman serbitasavaltansa. Sota päättyi vuonna 1995.

Etnisten jännitteiden vuoksi maan poliittinen tilanne on yhä monimutkainen. Valtio jakautuu Bosnia-Hertsegovinan federaatioon ja Bosnian serbitasavaltaan, joilla kummallakin on omat parlamenttinsa ja hallituksensa. Keskushallituksessa ja parlamentissa ovat edustettuina kaikki kolme tärkeintä etnistä ryhmää, bosniakit, serbit ja kroaatit. Myös presidentin virka on jaettu etnisten ryhmien kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat