Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Nuoret britit äänestivät EU-kansanäänestyksessä paljon luultua innokkaammin

Luotettavaa tietoa minkään tietyn ryhmän äänestyskäyttäytymisestä ei ole toistaiseksi saatavilla.

Ulkomaat
 
REUTERS / DYLAN MARTINEZ
Mielenosoittajat EU-myönteisessä protestissa Lontoon Trafalgarin aukiolla.
Mielenosoittajat EU-myönteisessä protestissa Lontoon Trafalgarin aukiolla. Kuva: REUTERS / DYLAN MARTINEZ

Huomattavasti luultua useampi brittinuori äänesti kesäkuun EU-kansanäänestyksessä, selviää kahden London School of Economicsin tutkijan analysoimasta kyselyaineistosta. Opinium-tutkimuslaitoksen tekemästä kyselystä raportoivat LSE:n professori Michael Bruter ja tohtori Sarah Harrison.

Raportin mukaan äänestyksen jälkeen esitetyt arviot siitä, etteivät brittinuoret vaivautuneet äänestämään, olivat vääriä. Kyselyn mukaan 18–24-vuotiaista 64 prosenttia äänesti, ja 25–39-vuotiaista äänioikeuttaan käytti 65 prosenttia. Tutkijat toteavat tämän olevan odotettua lähempänä koko kansan keskiarvoa, joka oli Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan 72 prosenttia.

Opinium haastatteli kyselyä varten yli 2 000:ta ihmistä.

Raportti luo uudenlaisen kuvan nuorten äänestysinnosta. Britanniassa kiinnitettiin kansanäänestyksen aikaan paljon huomiota Sky Newsin twiittiin, jonka mukaan vain vähän reilu kolmannes 18–24-vuotiaista aikoi äänestää. Sky Newsin kysely kuitenkin perustui viime vuoden parlamenttivaalien jälkeen kerättyyn tietoon siitä, millä ikäryhmillä on tapana äänestää, eikä sillä ollut suoranaisesti tekemistä EU-kansanäänestyksen kanssa.

LSE:n ja Opiniumin raportin mukaan reilut 70 prosenttia 18–24-vuotiaista ja hieman vajaa kaksi kolmannesta 25–39-vuotiaista äänesti EU:ssa pysymisen puolesta.

”Tämä osoittaa, että sukupolvien välinen ero johtui siitä, miten ihmiset äänestivät, ei siitä, äänestivätkö he vai eivät”, tutkijat toteavat raportissa.

BBC huomauttaa, että luotettavaa tietoa minkään tietyn äänestäjäryhmän ratkaisuista ei ole vielä saatavilla. Kyselytutkimuksissa ei välttämättä onnistuta varmistamaan, että mukaan saadaan myös ne, jotka eivät äänestä. BBC:n mukaan monet, jotka eivät äänestä, eivät ole myöskään kiinnostuneita vastaamaan politiikkaan liittyviin kyselyihin.

LSE:n raportin mukaan kyselyiden luotettavuuteen vaikuttaa sekin, että monissa kyselyissä vastaajilta kysytään, aikovatko he äänestää vai eivät. Arvio äänestysprosentista tehdään heidän vastaustensa perusteella.

Virallisesti äänestysprosentti lasketaan kuitenkin rekisteröityneiden äänestäjien, ei koko kansan joukosta. Nuoret ovat muita useammin äänestysrekisterin ulkopuolella, ja siksi heidän äänestysprosenttinsa yleensä tulee aliarvioiduksi muihin ikäryhmiin verrattuna.

Raportissa todetaan, että äänioikeuden antaminen kansanäänestyksessä 16–17-vuotiaille olisi kasvattanut äänestäjäjoukkiota lähes 1,6 miljoonalla. Raportin mukaan äänestysoikeuden laajentamisen vaikutuksia on erittäin vaikea arvioida, mutta huomionarvoisena tutkijat pitävät sitä, että 16–17-vuotiaiden tiedetään rekisteröityvän äänestäjiksi todennäköisemmin kuin 20–24-vuotiaiden.

Tutkijoiden mukaan ikärajan alentaminen olisi muuttanut lopputulosta vain, jos jokainen alle 18-vuotias äänestäjä olisi äänestänyt EU:ssa pysymisen puolesta. Se olisi kuitenkin voinut tasoittaa tulosta merkittävästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat