Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomioistuin antoi päätöksensä tulenarassa kiistassa: Kiinalla ei ole historiaan perustuvaa oikeutta Etelä-Kiinan meren alueisiin

Haagissa sijaitseva välitystuomioistuin antoi tänään päätöksen Etelä-Kiinan meren aluekiistassa. Kiina on jo kutsunut sitä ”mitättömäksi ja merkityksettömäksi”. Päätöksen odotetaan kiristävän jännitteitä alueen valtioiden välillä.

Ulkomaat
 
Nguyen Minh / Reuters
Kiinan ja Vietnamin rannikkovartioston alukset kohtasivat Etelä-Kiinan merellä toukokuussa 2014.
Kiinan ja Vietnamin rannikkovartioston alukset kohtasivat Etelä-Kiinan merellä toukokuussa 2014. Kuva: Nguyen Minh / Reuters

Kansainvälinen oikeus on antanut tänään tiistaina päätöksen kitkerässä aluekiistassa, joka on kiristänyt Kiinan ja sen naapurivaltioiden välejä Etelä-Kiinan merellä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Päätöksen mukaan Kiinalla ei ole historiaan perustuvaa oikeutta Etelä-Kiinan meren saariin, eikä sillä ole perusteita vaatia niin kutsutun yhdeksän viivan rajan sisään jääviä alueita itselleen. Kyseinen raja piirrettiin vuonna 1947 ja sen sisällä olevalle alueelle jäi suuret energia- ja mineraalivarat sekä hyviä kalastusvesiä.

Kiina on oikeuden mukaan myös loukannut filippiiniläisten perinteisiä kalastusoikeuksia, ja maan toiminta on aiheuttanut pysyvää vahinkoa koralliriutoille rakentamalla alueelle tekosaaria.

Kiinan ulkoministeriö on jo ilmoittanut, ettei maa ”hyväksy tai tunnusta” päätöstä.

"Tuomio on mitätön ja merkityksetön eikä sillä ole sitovaa voimaa”, ministeriö totesi.

Myös Taiwan on sanonut, ettei se hyväksy päätöstä.

Filippiineillä tuomio puolestaan otettiin vastaan tyytyväisenä, mutta maan ulkoministeri korosti reaktiossaan ”itsehillintää ja malttia”.

Japanin ulkoministeri Fumio Kishida on kutsunut päätöstä ”lopulliseksi ja laillisesti sitovaksi”.

Haagissa sijaitseva pysyvä kansainvälinen välitystuomioistuin otti kantaa oikeusjuttuun, jonka Filippiinit nosti Kiinaa vastaan vuonna 2013. Filippiinit haastoi Kiinan pyrkimykset omia ja hyödyntää suurta osaa Etelä-Kiinan merestä, josta myös muut maat ovat esittäneet aluevaatimuksia.

Kiina on boikotoinut oikeuden kuulemisia ja ilmoittanut jo etukäteen, ettei se tunnusta tuomioistuimen päätösvaltaa asiassa.

Päätöksen pelätään kiristävän Etelä-Kiinan meren valtioiden jo muutenkin tulehtuneita välejä.

Kiinalainen Global Times -lehti sanoi tiistaiaamun pääkirjoituksessaan, että Kiinan reaktio ”riippuu provosoinnista”.

”Tähän saakka yksikään osapuoli ei ole halunnut sotilaallista yhteenottoa. Mutta kaikki kiihdyttävät sotilaallista valmistautumista. Etelä-Kiinan merta varjostavat ennustamattomat jännitteet. On epävarmaa, mihin tilanne johtaa”, lehti sanoo.

Kiina on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan ja kiihdyttänyt rakennusprojektejaan Etelä-Kiinan merellä sen jälkeen, kun Filippiinit käynnisti oikeusjutun sitä vastaan. Kiina järjesti alueella jälleen viime perjantaina näyttäviä sotaharjoituksia, joita se tosin itse selitteli rutiininomaisiksi.

Vastauksena Kiinan uhittelulle myös Yhdysvallat on lähettänyt alueelle omia aluksiaan ja lentokalustoaan. Yhdysvallat on selittänyt sekaantumistaan liittolaistensa tukemisella ja sillä, että se pyrkii turvaamaan vapaata merenkulkua ja lentämistä alueella. Kiinaa Yhdysvaltojen toiminta luonnollisesti ärsyttää.

”Provokaattorit ovat tuomittuja epäonnistumaan”, kiinalainen Global Times -lehti julisti.

Filippiinit on valmistautunut mahdollisiin levottomuuksiin, joita oikeuden päätös voi aiheuttaa. Filippiinien lähetystö Kiinassa on kehottanut maassa asuvia kansalaisiaan olemaan varuillaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan lähetystö on lähettänyt filippiiniläisille sähköpostia, jossa heitä kehotetaan välttelemään kokoontumisia ja julkisia keskusteluja poliittisista aiheista sekä pidättäytymään väittelyistä sosiaalisessa mediassa.

AFP.n mukaan Filippiinien lähetystön ulkopuolella Pekingissä päivysti tiistaiaamuna poikkeuksellisen paljon kiinalaispoliiseja, jotka olivat varustautuneet myös joukkojenhallinta-aidoilla. Tämä kieli uutistoimiston mukaan siitä, että Kiinan viranomaiset ennakoivat mahdollisia protesteja lähetystön edustalla.

Filippiinit on kyseenalaistanut Haagin välitystuomioistuimessa Kiinan mittavat aluevaatimukset, jotka kahmaisevat aimo-osan Etelä-Kiinan meren alueesta. Filippiinit syyttää, että Kiina on osin estänyt sitä kalastamasta ja tekemästä tutkimuksia Filippiinien omilla aluevesillä.

Tuomioistuin ei voi päättää sitä, mille maalle mikäkin alue kuuluu. Se voi kuitenkin linjata muun muassa sitä, ovatko kiistelyn kohteena olevat Etelä-Kiinan meren muodostelmat saaria, luotoja vai vedenalaisia riuttoja. Määritelmällä on väliä, sillä saaret antavat valtiolle oikeuden laajalle levittyvään talousvyöhykkeeseen, kun taas vedenalaiset riutat eivät oikeuta minkäänlaiseen alueen hallintaan.

Kiina ja sen kumppanit ovat pitkään kiistelleet Etelä-Kiinan meren alueesta, jolla uskotaan olevan hyödyntämättömiä öljy- ja kaasuesiintymiä.

Kiinan mukaan kaikki niin kutsutun yhdeksän viivan rajan sisään jäävät alueet kuuluisivat sille – nekin, jotka hipovat naapurivaltioita. Yhdeksän viivan raja on Kiinan itse hahmottelema alue, joka perustuu kiinalaisten historialliseen toimintaan alueella.

Oikeuden päätyminen Filippiinien kannalle on kova näpäytys Kiinalle. Se voi nimittäin kannustaa myös muita alueen valtioita nostamaan vastaavia kanteita Kiinaa vastaan.

Kansainvälisellä oikeudella ei ole keinoja, joilla se voi pakottaa Kiinan noudattamaan päätöstä. Päätöksen sivuuttaminen loisi kuitenkin Kiinasta kuvaa valtiona, joka ei noudata kansainvälisiä sopimuksia.

Kiina ja Filippiinit ovat molemmat vahvistaneet YK:n merioikeussopimuksen Unclosin, joka määrittelee sitä, miten maiden talousalueet määrittyvät. Haagin välitystuomioistuin tekee ratkaisunsa tähän sopimukseen perustuen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat