Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia siirtyy nyt Theresa Mayn aikaan

Theresa Mayn tärkein tehtävä uutena pääministerinä on käynnistää eroneuvottelut EU:n kanssa.

Ulkomaat
 
ANDREW YATES / Reuters
Britannian uusi pääministeri Theresa May.
Britannian uusi pääministeri Theresa May. Kuva: ANDREW YATES / Reuters
Kuka?

Theresa May on papin tytär

 Britannian tuleva pääministeri Theresa May, 59, syntyi keskiluokkaiseen perheeseen papin tyttäreksi. Hän oli edesmenneiden vanhempiensa ainoa lapsi.

 May opiskeli arvostetussa Oxfordin yliopistossa maantiedettä. Hän työskenteli ennen poliittista uraansa Englannin keskuspankissa.

 May nousi kansanedustajaksi 1997. Hän toimi useissa varjohallituksen vastuutehtävissä konservatiivien oppositiovuosina 2010 asti.

 Kun David Cameron nousi pääministeriksi toukokuussa 2010, Maysta tuli sisäministeri. May hoiti parin vuoden ajan myös tasa-arvoasioita.

 May piti sisäministerin salkun Cameronin voitettua parlamenttivaalit toukokuussa 2015.

 Ruoanlaittoa ja patikointia harrastava May on naimisissa finanssialalla toimivan Philip Mayn kanssa. Pariskunnalla ei ole lapsia.

Lontoo

Britannia siirtyy uuteen poliittiseen aikakauteen, kun pääministeriksi nousee pitkäaikainen sisäministeri Theresa May.

Mayn valinta pääministeriksi varmistui yllättäen maanantaina, kun vastaehdokas apulaisenergiaministeri Andrea Leadsom vetäytyi kisasta.

Eroava pääministeri David Cameron ilmoitti maanantaina lyhyessä lausunnossaan, että Maysta tulee uusi pääministeri keskiviikkoiltaan mennessä.

Uuden pääministerin tärkein tehtävä tulee olemaan virallisten eroneuvottelujen käynnistäminen EU:n kanssa. May on sanonut aiemmin, että hän lykkää neuvottelujen aloittamista ensi vuoden puolelle.

Muu EU on patistanut Britanniaa aloittamaan viralliset neuvottelut mahdollisimman nopeasti. EU-johtajat eivät ole halukkaita pohjustamaan erovääntöä epävirallisilla tunnusteluilla.

May ei ole perumassa Britannian EU-eroa, vaikka kuuluikin EU-jäsenyyden jatkoa kannattaneeseen leiriin. Päinvastoin: hän on painottanut jo useasti, että EU-ero on todellakin edessä. May ei ole myöskään luvannut taata EU-kansalaisille automaattista oikeutta jäädä Britanniaan.

”Meidän pitää neuvotella paras mahdollinen EU-erosopimus ja löytää uusi rooli maailmassa. Brexit tarkoittaa brexitiä, ja me teemme siitä menestystarinan”, May sanoi Lontoossa maanantaina BBC:n välittämässä puheessa.

Brittipolitiikka on ollut täydessä kaaoksessa kesäkuun EU-kansanäänestyksestä lähtien.

Kansanäänestystappio johti Cameronin eroon, mikä puolestaan käynnisti uuden johtajan etsinnän konservatiivipuolueelle. Seuraajasta tulee samalla myös uusi pääministeri.

Ennakkosuosikki Boris Johnson joutui kuitenkin vetäytymään, kun hänen tukijansa oikeusministeri Michael Gove asettuikin itse ehdokkaaksi.

Goven matka pysähtyi kuitenkin alkuunsa, kun konservatiivipuolueen kansanedustajat valitsivat Mayn ja Leadsomin kahdeksi loppuehdokkaaksi.

Leadsomin pääministerikampanja kesti sekin vain muutaman päivän. Ilmeinen kokemattomuus, epäselvyydet ansioluettelossa ja äitiyden merkityksen korostaminen politiikanteossa koituivat Leadsomin kohtaloksi.

Maanantaina Leadsom sanoi panevansa ”maan edun” etusijalle ja vetäytyvänsä kisasta. Alunperin konservatiivipuolueen uusi johtaja ja samalla pääministeri oli tarkoitus julkistaa vasta syyskuun 9. päivä.

Leadsomin luovuttaminen merkitsee sitä, että Maysta tulee Downing Streetin virka-asunnon seuraava asukas ilman parlamenttivaaleja ja ilman edes konservatiivipuolueen jäsenäänestystä. Puolue vahvisti Mayn valinnan maanantaina.

Britannian uuden pääministerin on käytännössä valinnut näin 199 konservatiivipuolueen kansanedustajaa, jotka asettuivat Mayn taakse viime torstaina.

Maanantaina työväenpuolueesta, liberaalidemokraateista ja vihreistä kuului vaatimuksia uusien ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämisestä.

Uusia vaaleja on vaadittu myös siksi, että se olisi yksi keino varmistaa kesäkuun EU-kansanäänestystuloksen legitimiteetti.

Kansanäänestys oli vain neuvoa-antava. Tuloksen kyseenalaistaminen merkitsisi kuitenkin poliittista itsemurhaa etenkin konservatiivipoliitikoille.

May on vakuuttanut jo aiemmin, että ennenaikaisia parlamenttivaaleja ei tule.

Britannian seuraavat vaalit on määrä järjestää toukokuussa 2020. Ennenaikaiset parlamenttivaalit voidaan kuitenkin pitää, jos kaksi kolmasosaa kansanedustajista niin päättää tai jos hallitus ei nauti enää alahuoneen luottamusta.

May linjasi maanantaina entistä tarkemmin tulevaa linjaansa. May on viemässä konservatiivipuoluetta ja -hallitusta lähemmäksi poliittista keskustaa.

Poliittisessa keskustassa on nyt tilaa, sillä EU-kampanjointi korosti konservatiivipuolueen EU-kielteistä oikeistosiipeä. Tilaa keskellä luo myös vasemmalle kallistuneen työväenpuolueen sekasortoinen tila.

Opposition heikkous olisikin Maylle riemun aihe, elleivät tulevat EU-eroneuvottelut veisi leijonanosaa kaikesta ajasta.

May nimesi maanantaina yhdeksi tavoitteekseen yhdistää Britannia. EU-eron on katsottu johtuneen osaltaan isoista eroista rikkaan Lontoon ja muun Englannin välillä. May lupasi myös panna isojen yhtiöiden veronkierron kuriin.

Mayta on verrattu jo monesti Britannian ensimmäiseen naispuoliseen pääministeriin Margaret Thatcheriin (1979–1990). Mayta on kuvailtu jämäkäksi, päteväksi ja kokeneeksi, ja hänen työmoraaliaan on kehuttu.

Hän on puolueensa arvoliberaalia siipeä, ja kannatti yhdenvertaista avioliittolakia ja kannusti feministinä lisää naisia konservatiivipuolueeseen.

Mutta May on myös piinkova konservatiivi. Hän on ajanut Britannian eroa Euroopan ihmisoikeussopimuksesta, vaikka pyörsikin kantansa tänä kesänä.

Britannian uudesta pääministeristä Theresa Maysta sanottua

”Maamme etu on nimetä välittömästi vahva pääministeri, jolla on laaja kannatus. Siksi vetäydyn johtajakisasta ja toivotan Theresa Maylle menestystä.”

Mayn vastaehdokas Andrea Leadsom jätti kisan kesken. Hän sai taakseen vain alle 25 prosenttia konservatiivien parlamenttiedustajista, kun Mayn tueksi asettui 60 prosenttia.

”Meidän tulee toimia mahdollisimman ripeästi, että Theresa May voi ottaa johdon. Seuraavana pääministerinämme hänellä on täysi tukeni.”

Viime viikolla konservatiivipuolueen pääministerikisasta pudonnut Michael Gove asettui Mayn tueksi.

“Taas yksi brexitiläinen pakenee rikospaikalta.”

Mielenosoittajat pilkkasivat The Guardianin mukaan Andrea Leadsomia tiedotustilaisuudessa, jossa hän ilmoitti luovuttavansa. Leadsom kampanjoi kansanäänestyksen alla EU-eron puolesta. 

”En epäile, etteikö Theresasta tule erinomainen pääministeri. Olen luottavainen, sillä hän on tehnyt selväksi että brexit on brexit.”

Britannian EU-eroa ajanut Boris Johnson, jonka haaveet pääministerin virasta kariutuivat jo ennen kuin kilpailu ehti varsinaisesti alkaa, kommentoi tilannetta viestipalvelu Twitterissä.

”Theresa Mayn kruunajaisten jälkeen tarvitsemme ennenaikaiset vaalit. Konservatiiveilla ei ole mandaattia. Britannia ansaitsee parempaa.”

Oppositiopuolue liberaalidemokraattien puheenjohtaja Tim Farron vaati Twitterissä jo uusia vaaleja. Myös työväenpuolue yhtyi vaatimukseen.

ANDREW YATES / Reuters
Sisäministeri Theresa May käynnisti pääministerikampanjansa maanantaina Birminghamissa. Lounasaikaan kävi kuitenkin selville, että kampanjaa ei tarvitakaan: vastaehdokkaan luovuttaminen kiidättää Mayn puolueen ja maan johtoon jo keskiviikkona.
Sisäministeri Theresa May käynnisti pääministerikampanjansa maanantaina Birminghamissa. Lounasaikaan kävi kuitenkin selville, että kampanjaa ei tarvitakaan: vastaehdokkaan luovuttaminen kiidättää Mayn puolueen ja maan johtoon jo keskiviikkona.
NEIL HALL / Reuters
Apulaisenergiaministeri Andrea Leadsom luopui johtajakisasta maanantaina. Leadsomin viikonloppuiset puheet äitiyden merkityksestä politiikanteossa söivät hänen uskottavuuttaan.
Apulaisenergiaministeri Andrea Leadsom luopui johtajakisasta maanantaina. Leadsomin viikonloppuiset puheet äitiyden merkityksestä politiikanteossa söivät hänen uskottavuuttaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat