Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat lähettää yli 500 sotilasta lisää Irakiin taisteluun Isisiä vastaan

Lisäjoukkojen on määrä tukea hyökkäystä terroristijärjestön hallitsemaan Mosuliin.

Ulkomaat
 
AHMED SAAD Reuters
Irakin turvallisuusjoukot vartioivat autopommin jälkiä Bagdadissa sunnuntaina.
Irakin turvallisuusjoukot vartioivat autopommin jälkiä Bagdadissa sunnuntaina. Kuva: AHMED SAAD Reuters

Yhdysvallat vahvistaa tukeaan Irakin armeijalle taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan lähettämällä maahan 560 uutta sotilasta, kertoivat uutistoimistot. Asiasta tiedotti Yhdysvaltain puolustusministeri Ash Carter maanantaina vieraillessaan Irakin pääkaupungissa Bagdadissa.

Enemmistö lisäjoukoista lähetetään Qayaran lentotukikohtaan, jonka Irakin armeija valtasi Isisin komennosta lauantaina. Siitä suunnitellaan alustaa suurelle hyökkäykselle Irakin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Mosuliin, joka on Isisin viimeisiä tukikohtia Irakissa, uutistoimisto Reuters kertoi. Irakin pääministeri Haider al-Abadi on vannonut ajavansa Isisin Mosulista vuoden loppuun mennessä.

”Lisäjoukot tarjoavat tukea Irakin turvallisuusjoukoille, mukaan lukien logistiikka- ja infrastruktuuripalveluita Qayaran lentokentän ympäristössä”, puolustusministeriö kertoi tiedotteessaan. Qayara sijaitsee vain noin 60 kilometrin päässä Mosulista.

Reutersin mukaan Isis pitää hallussaan yhä lentokentän viereistä kylää, ja Irakin armeijan joukot yrittävät nyt vahvistaa tukikohdan puolustusta vastahyökkäyksen varalta.

Yhdysvalloilla on entuudestaan Irakissa noin 4 000 sotilasta, jotka toimivat pääosin Irakin armeijan neuvonantajina ja kouluttajina. Lisäjoukot ovat Carterin mukaan valmiina lähtöön ja voivat olla asemissa viikkojen tai kuukausien sisällä.

Lisäjoukkojen lähettäminen Irakiin voi osoittautua sisäpoliittiseksi haasteeksi presidentti Barack Obamalle, jonka pyrkimys vetää Yhdysvaltojen sotilaat ulos Irakista kompastuivat Isisin yllättävään laajentumiseen kesällä 2014.

Yhdysvallat on sen jälkeen muun muassa johtanut Isisin vastaista liittoumaa, kouluttanut maltillisia kapinallisia Syyriassa ja tukenut Irakin armeijaa sekä Pohjois-Irakin kurdien peshmerga-joukkoja taistelussa Isisiä vastaan.

Maanantaina kongressin republikaanit ilmoittivat, että Obaman on pyydettävä kongressilta rahoitusta lisäjoukkojen lähettämiseksi Irakiin. Republikaanien hallitsema kongressi ja demokraattipuoluetta edustavan Obaman Valkoinen talo ovat eri linjoilla puolustusbudjetin leikkauksista.

Lisäksi Obama ilmoitti viime viikolla pitävänsä 8 400 sotilasta Afganistanissa presidenttikautensa loppuun saakka. Myös Afganistanin sodasta irtautuminen on ollut Obaman asialistalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat