Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Sudan rauhoittui tulitaukoon ainakin hetkeksi – mutta on epäselvää, ovatko joukot enää johtajien hallinnassa

Etelä-Sudan otti viikonloppuna askeleen kohti toista sisällissotaa. YK:n tietojen mukaan ainakin 36 000 siviiliä etsii suojaa maan pääkaupungissa Jubassa.

Ulkomaat
 
REUTERS / STRINGER
Etelä-Korean varapresidentti Riek Machar on vaatinut Etelä-Sudanin sisällissotaan tulitaukoa.
Etelä-Korean varapresidentti Riek Machar on vaatinut Etelä-Sudanin sisällissotaan tulitaukoa. Kuva: REUTERS / STRINGER

Sekä Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir että varapresidentti Riek Machar vaativat tulitaukoa maan pääkaupungissa Jubassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tulitaukoa vaadittiin taisteluihin, jotka puhkesivat Jubassa viikonloppuna presidentille ja varapresidentille uskollisten joukkojen välillä. Niissä on kuollut jo ainakin yli 270 ihmisiä, ja sisällissodan on pelätty alkavan Etelä-Sudanissa uudelleen.

Tulitauon pysyvyydestä on ollut vaikea esittää arvioita, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan tiistai alkoi Jubassa rauhallisesti.

Silminnäkijähavaintojen mukaan taivaalla ei lentänyt helikoptereita eikä kaduilla näkynyt tankkeja tai sotilaita. Paikalliset ihmiset myös uskaltautuivat ulos kodeistaan.

Siviilien tilanne Jubassa on hälyttävä, vaikka heitä on entistä enemmän ulos uskaltautunutkin. YK:n tietojen mukaan ainakin 36 000 siviiliä etsii suojaa YK:n hoivista ja kaupungin muista osista. Monet siviilit ovat loukussa kirkoissa ja kouluissa vailla pääsyä veteen ja viemäröintiin.

YK:n pakolaisjärjestö on kehottanut Etelä-Sudanin naapurivaltioita pitämään rajansa avoimena ihmisille, jotka etsivät suojapaikkaa.

Tulitaukoa Etelä-Sudaniin vaatineet presidentti Kiir ja varapresidentti Machar puhuivat presidentin tiedottajan Ateny Wek Atenyn mukaan maanantaina puhelimessa ja sopivat yhteistyöstä.

Kaikki Kiirin alaisuudessa toimivat komentajat on Atenyn mukaan velvoitettu ”lopettamaan joukkojensa vihamielisyydet”.

Machar on vastannut vaatimalla joukoiltaan yhtä lailla tulitaukoa.

On kuitenkin epäselvää, missä määrin presidentille ja varapresidentille uskolliset joukot ovat enää johtohahmojensa hallinnassa. Toistaiseksi ei ole varmuutta myöskään siitä, ovatko väkivaltaisuudet kaupungissa lakanneet.

Kirkon ulkomaanavun Itä-Afrikan aluetta edustava Mika Jokivuori arvioi maanantaina HS:lle, että konflikti on saattanut riistäytyä maan johtajien käsistä.

Presidenttien vaatimukset tulitauosta tulivat sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto kehotti sunnuntaina molempia osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet välittömästi. Taistelut yltyivät kuitenkin vain muutama tunti YK:n kehotuksesta.

Turvallisuusneuvosto vaati, että Kiirin ja Macharin on tehtävä kaikkensa joukkojensa hillitsemiseksi ja väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Neuvosto pyysi alueelle myös lisää rauhanturvaajia.

Etelä-Sudan luisui kohti toista sisällissotaa viikonloppuna, kun presidentti Kiirin ja varapresidentti Macharin kannattajat ottivat yhteen pääkaupunki Jubassa. Ne taistelivat keskenään myös maan sisällissodassa vuosina 2013–2015. Konfliktin jakolinjan on ajateltu kulkevan pitkälti kahden etnisen ryhmän, dinkojen ja nuerejen, välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat