Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israel pakottaa ulkomaiden tukemat järjestöt ilmoittamaan rahoituslähteensä – arvostelijat pelkäävät demokratian heikentymistä

Uusi laki kohdistuu käytännössä erityisesti sellaisiin järjestöihin, jotka puolustavat palestiinalaisten oikeuksia.

Ulkomaat
 
Ronen Zvulun / Reuters
Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan lain tarkoitus on ”estää absurdi tilanne, jossa vieraat valtiot sekaantuvat Israelin sisäisiin asioihin rahoittamalla järjestöjä ilman, että Israelin väestö on siitä tietoinen”.
Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan lain tarkoitus on ”estää absurdi tilanne, jossa vieraat valtiot sekaantuvat Israelin sisäisiin asioihin rahoittamalla järjestöjä ilman, että Israelin väestö on siitä tietoinen”. Kuva: Ronen Zvulun / Reuters

Israelin parlamentti on hyväksynyt kiistellyn lain, joka säätelee ulkomaiden tukemien järjestöjen toimintaa. Laki velvoittaa sellaiset järjestöt, joiden rahoituksesta suurin osa tulee vierailta valtioilta, julkaisemaan tiedot päärahoittajastaan verkkosivuillaan sekä julkaisuissaan.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Vaikka laki ei suoranaisesti viittaa vasemmistolaisiin toimijoihin, käytännössä se kohdistuu erityisesti palestiinalaisten oikeuksia puolustaviin, ihmisoikeuksia ja rauhaa ajaviin järjestöihin. Tällaisista moni saa osan rahoituksestaan ulkomailta, muun muassa Euroopan valtioilta.

Israelissa toimivat oikeistolaiset järjestöt puolestaan saavat usein rahoituksensa yksityisiltä lahjoittajilta, eikä laki siis vaikuta niiden toimintaan.

Laki hyväksyttiin äänin 57–48.

Lain puolustajat sanovat, että uudistus lisää avoimuutta ja demokratiaa. Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan lain tarkoitus on ”estää absurdi tilanne, jossa vieraat valtiot sekaantuvat Israelin sisäisiin asioihin rahoittamalla järjestöjä ilman, että Israelin väestö on siitä tietoinen”.

Netanjahu kirjoitti äänestyksen jälkeen Facebookissa, että laki vahvistaa demokratiaa ja lisää läpinäkyvyyttä sekä kannustaa sellaista keskustelua, joka heijastaa yleistä mielipidettä Israelissa.

Oppositio ja järjestöt ovat tulkinneet tilanteen toisin. Vasemmistolaisen pääoppositiopuolueen johtaja Isaac Herzog on sanonut, että laki edustaa ”fasismin nuppuja, jotka kukoistavat Israelissa”.

Yhdistyneen arabilistan johtaja Ayman Odeh puolestaan totesi, että lain tarkoitus on ”pelotella ja tuhota harvat järjestöt, jotka toimivat ja taistelevat julkisuudessa arabiväestön tasa-arvon puolesta”.

Euroopan unioni on todennut, että laki voi vahingoittaa demokratiaa Israelissa.

Rauhaa tukeva Peace Now -järjestö on ilmoittanut vievänsä lain oikeuteen. Se on kutsunut sitä räikeäksi ilmaisunvapauden loukkaukseksi. Myös Human Rights Watch -järjestö on kyseenalaistanut lainlaatijoiden tavoitteen läpinäkyvyyden edistämisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat