Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kun Theresa May puhui, kaikki hiljenivät kuuntelemaan” – Orpo ja Räsänen kuvailevat Britannian uutta pääministeriä vahvaksi, aktiiviseksi ja päteväksi

Mayn monta kertaa tavanneet Orpo ja Räsänen uskovat, että entinen sisäministerikollega neuvottelee muiden EU-maiden kanssa brexitistä rakentavasti.

Ulkomaat
 
Antti Hämäläinen, Neil Hall, Juhani Niiranen
Petteri Orpo (kok), Britannian uusi pääministeri Theresa May ja Päivi Räsänen (kd).
Petteri Orpo (kok), Britannian uusi pääministeri Theresa May ja Päivi Räsänen (kd). Kuva: Antti Hämäläinen, Neil Hall, Juhani Niiranen

Britannian uusi pääministeri Theresa May on jäänyt suomalaisten entisten kollegoiden mieleen taitavana puhujana ja erittäin pätevänä ministerinä.

”Hän on erittäin hyvä puhuja. Kun hän käytti puheenvuoroja, ne olivat hyvin painavia ja harkittuja ja sellaisia, joita kaikki hiljentyivät kuuntelemaan”, sanoo kansanedustaja Päivi Räsänen (kd).

Räsänen osallistui sisäministeriaikanaan vuosina 2011–2015 lukuisiin samoihin EU-kokouksiin Mayn kanssa, joka on ollut Britannian sisäministeri vuodesta 2010 lähtien. Hän muistaa, miten May välillä käytti painokkaasi matalaa ääntä puheessaan samaan tapaan kuin Britannian ensimmäinen naispääministeri Margaret Thatcher.

”Minulla kyllä tuli sellainen olo häntä seuratessa, että hänessä todella on pääministeriainesta”, Räsänen muistelee.

Myös valtiovarainministeri, entinen sisäministeri Petteri Orpo (kok) ehti juosta samoissa kokouksissa Mayn kanssa vuoden verran. Hänkin muistaa, miten kokousten muut osallistujat hiljenivät aina Britannian, Saksan ja Ranskan ministerin puhuessa.

”Eikä ainoastaan sen takia, että he ovat Saksasta tai Britanniasta, vaan siksi, että yleensä heidän sanomisissaan on ollut järkeä”, Orpo sanoo.

Orpo kuvailee Mayta ”erinomaiseksi esiintyjäksi”.

”Hän on aivan erinomainen puhuja. Tietenkin britit ovat, mutta kyllä hänen puheensa on niin selkeää, loogista argumentointia, että sitä on ilo kuunnella.”

Orpo pääsi usein sisäministerikokousten lounailla istumaan Mayn viereen. Se avasi mahdollisuuden lukuisille keskusteluille.

Orpon mukaan May kuului ehdottomasti sisäministerikokousten vahvimpiin ministereihin.

”Minulla on hänestä todella hyvä ja fiksu kuva. Hän on vahva, mutta samaan aikaan miellyttävä ihminen.”

Orpo sanoo, ettei tunnista sitä kuvaa, jota Maysta on julkisuudessa luotu kovana ihmisenä. Tulevaa pääministeriä on verrattu erityisesti Thatcheriin ja sanottu, että hän on Britannian seuraava rautarouva.

”Hän on vahva naispoliitikko. Olen ollut lukevinani näistä luonnehdinnoista, että siinä olisi jotain negatiivista. En halua liittää mitään negatiivista siihen.”

Orpon mukaan Mayn kanssa oli hyvä keskustella, ja hän oli selkeästi kiinnostunut Suomen kokemuksista muun muassa maahanmuuttoasioissa.

Myös Räsänen muistaa Mayn aktiivisena ministerinä, joka antoi itsestään kokouksissa pätevän, tiukasti ammatillisen vaikutelman.

”Ehkä voi sanoa, että hän oli jopa hiukan etäisen oloinen henkilö. Hän ei lähtenyt sellaiseen löysään huumorin heittoon mukaan”, Räsänen sanoo.

Toisaalta May oli Räsäsen mukaan helposti lähestyttävä, yhteistyökykyinen ja valmis kuuntelemaan toisten jäsenmaiden kantoja. Räsänen kävi supattamassa Maylle kahdenkeskisesti käytävillä ja kahvin äärellä muun muassa siitä, miten Britannian pitäisi auliimmin jakaa tiedustelutietojaan ja tehdä enemmän yhteistyötä Euroopan poliisiviranomaisen Europolin kehittämiseksi.

”Hänelle sitä Suomen näkökulmasta valotin ja vetosin, että britit olisivat poliisiyhteistyössä mukana ja antaisivat tietoja. Hän kyllä hyvin ymmärtäväisesti suhtautui ja sanoi, että parhaansa yrittää”, Räsänen muistelee.

Räsänen ja Orpo molemmat luottavat siihen, että Theresa May kykenee rakentavaan yhteistyöhön EU:n kanssa, kun neuvottelut Britannian lähdöstä Euroopan unionista alkavat. Orpo kuvailee Mayta ”hyvin eurooppalaiseksi ihmiseksi”.

”Olen melko varma, että hän pystyy näkemään sen, että maailma jatkuu brexit-neuvottelujen jälkeenkin, ja Britannia tarvitsee Eurooppaa ehkä enemmän kuin Eurooppa Britanniaa”, Orpo sanoo.

Myös Päivi Räsäsen entisellä valtiosihteerillä Marjo Anttooralla on muistoja Maysta. Anttoora tapasi Britannian tulevan pääministerin, kun hän paikkasi Räsästä parissa ministerikokouksessa Suomen edustajana.

Anttoorankin mieleen piirtyi kuva asiallisesta ja voimakkaasta ”tahtoihmisestä”, joka osallistui aktiivisesti keskusteluun ja jota kuunneltiin.

”Aika harvan maan edustajan olemuksen minä edes muistan. Kyllä hänessä oli jotain sellaista, olisiko se sitten karismaa, jonka takia muistan hänet ihan istumassa siellä kokouksessa”, Anttoora sanoo.

Theresa May lupaa: Brexit tarkoittaa brexitiä
Theresa May lupaa: Brexit tarkoittaa brexitiä
Britannian tuleva pääministeri lupaa kunnioittaa kansanäänestyksen tulosta. Mayn mukaa brexit tarkoittaa brexitiä eikä Britannia tarvitse uutta kansanäänestystä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat