Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan vaatimukset vastatuulessa Etelä-Kiinan merellä – Oikeus piti kiisteltyjä saaria liian pieninä aluevaateiden perustaksi

Kiinan naapurit tyytyväisiä – Kiina puolestaan ilmoitti, ettei aio piitata tuomioistuimen päätöksestä.

Ulkomaat
 

Kiina sai tiistaina tyrmäyksen aluevaatimuksilleen Etelä-Kiinan merellä, kun kansainvälinen tuomioistuin päätti ettei sillä ole historiasta periytyvää oikeutta vaatimiinsa saariin tai merialueisiin. Päätös on ensimmäinen Kiinan ja sen naapurien välejä kiristäneessä aluekiistassa.

Ratkaisu on voitto Filippiineille, joka vei riidan oikeuteen vuonna 2013. Välitystuomioistuin katsoi Kiinan toimineen väärin muun muassa etsiessään kaasua Filippiineille kuuluvasta Scarborough’n matalikosta.

”Asiantuntijamme tarkastelevat päätöstä merkittävän ratkaisun edellyttämällä huolellisuudella. Pyydämme kaikkia osapuolia pysymään rauhallisina”, sanoi Filippiinien ulkoministeri Perfecto Yasay uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myös Vietnam ja Japani olivat tyytyväisiä oikeuden päätökseen. Kiina on alun alkaen boikotoinut koko oikeuskäsittelyä ja ilmoitti, ettei tule noudattamaan sen päätöksiä. Filippiinien liittolainen Yhdysvallat puolestaan pitää ratkaisua sitovana.

Kiinan vaatimukset perustuvat niin sanottuun ”yhdeksän viivan rajaan”, joka haukkaisi lähes koko Etelä-Kiinan meren Kiinalle. Alueen sisään jää sadoittain pieniä saaria ja koralliriuttoja, kalaisia vesiä ja tärkeitä rahtireittejä sekä epäiltyjä merenalaisia öljy- ja kaasuesiintymiä.

Naapurimaat, kuten Filippiinit, Vietnam, Malesia ja Brunei, haluavat osansa näistä resursseista. Yhdysvallat taas pelkää Kiinan laajentumista, mikä voisi vaarantaa merireittejä. Käytännössä Kiinan laivasto on jo jonkin aikaa käyttäytynyt kuin omistaisi koko alueen.

Eri osapuolet perustavat vaatimuksensa YK:n merioikeussopimukseen, jonka mukaan valtiolla on yksinoikeus rannikoltaan 200 meripeninkulman päähän ulottuvan merialueen taloudelliseen hyödyntämiseen. Haagin tuomioistuimella ei ole valtuuksia päättää, kuka saaret omistaa. Kysymys kuuluukin, lasketaanko sadat pikkuiset luodot ja riutat tässä mielessä saariksi.

Vahvistaakseen asemiaan Kiina on pyrkinyt rakentamaan ja laajentamaan omia saariaan Etelä-Kiinan merellä. Niin ovat tehneet muutkin maat, mutta Kiina on ollut poikkeuksellisen ahkera: missä ennen oli hädin tuskin pintaan yltävä riutta, on nyt kiitorata ja tukikohta. Oikeus moitti päätöksessään Kiinaa ympäristön tuhoamisesta.

Tuomioistuin totesi, etteivät kiistellyt Spratlysaaret kelpaa talousalueen laajentamisen perustaksi. Ei edes Taiwanin hallinnoima Taiping, joka on saariston suurin ja samalla vahvin ehdokas pysyvästi asutetuksi saareksi. Taiwan protestoi päätöstä.

Oikeuden päätös on omiaan raivostuttamaan etenkin Kiinan, joka hävisi käytännössä joka kohdassa. Uutistoimisto AFP:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Kiina voi vastata lähettämällä lisää sotakalustoa saarilleen tai jopa vetäytymällä YK:n merioikeussopimuksesta.

Toisaalta Kiina haluaa esiintyä vastuullisena kansainvälisenä toimijana, joten myös neuvottelevampi linja on mahdollinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat