Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komission entisen puheenjohtajan loikka investointipankkiin ruokkii EU-inhoa

José Manuel Barroson pestaaminen yhdysvaltalaisen investointipankin Goldman Sachsin neuvonantajaksi herätti suuttumusta etenkin siksi, että pankkia pidetään osasyypäänä euroalueen velkakriisiin.

Ulkomaat
 
Sergio Perez / Reuters
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vas.) ja hänen edeltäjänsä Jose Manuel Barroso halailivat Madridissa lokakuussa 2015.
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (vas.) ja hänen edeltäjänsä Jose Manuel Barroso halailivat Madridissa lokakuussa 2015. Kuva: Sergio Perez / Reuters

Bryssel

Euroopan unionin instituutioissa, jäsenmaissa ja eurooppalaismediassa on noussut kiivas keskustelu siitä, missä vaiheessa korkeissa EU-viroissa palvelleet päättäjät voivat siirtyä edistämään yritysmaailman intressejä EU-asioissa.

Keskustelun käynnisti EU-komission entisen puheenjohtajan José Manuel Barroson pestaaminen yhdysvaltalaisen investointipankin Goldman Sachsin neuvonantajaksi.

Barroso auttanee pankkia erityisesti Britannian EU-eroon eli brexitiin liittyvissä kysymyksissä. Hän oli komission päällikkö 2004–2014 ja siten hänellä on vielä tuoreet suhteet EU-instituutioihin.

Viime perjantaina julkistettu pestaus herätti suuttumusta etenkin siksi, että jättimäistä investointipankkia Goldman Sachsia (GS) pidetään osasyypäänä euroalueen velkakriisiin ja sitä edeltäneeseen maailmanlaajuiseen finanssikriisiin.

GS auttoi 2000-luvun taitteessa yli varojensa elänyttä Kreikkaa naamioimaan velkavuorensa. Investointipankki sekaantui myös hyvin kyseenalaisiin sijoituskuvioihin ennen kuin Yhdysvaltain mätä asuntoluottojärjestelmä äityi maailmanlaajuiseksi finanssikriisiksi 2008.

GS tahkoi siis rahaa kahdella kriisillä, jotka olivat romahduttaa yhteisvaluutta euron ja jotka ovat ravistelleet EU-maiden talouksia vuosien ajan.

”Tämä nimitys osoittaa, että Euroopan eliitti, johon Barroso kuuluu, on täysin häpeämätöntä”, sanoi portugalilainen vasemmistojohtaja Pedro Filipe Soares.

EU-komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Clauden Juncker ei ole suostunut kommentoimaan Barroson nimitystä. Komission mukaan Barrosolla on oikeus siirtyä yritysmaailmaan, koska komission jättämisestä on kulunut yli 18 kuukautta.

Portugalin pääministerinäkin toiminut Barroso, 60, ei siis ole tehnyt mitään laitonta. Nyt on kuitenkin herännyt vaatimuksia, että EU-tehtävistä lobbareiksi tai konsulteiksi siirtyvien ”pyöröoven” pitää pyöriä paljon nykyistä hitaammin.

Barroson toisella kaudella vuonna 2011 komission eettisiä ohjeistuksia kiristettiin ja siirtymäaikaa bisnesmaailmaan pidennettiin 12 kuukaudesta 18 kuukauteen. Barroson omana toiveena oli takavuosina, että komission tiukemmat ohjeet ”inspiroivat muitakin EU-instituutioita”.

Lobbareiden valtaa EU:ssa vastustavan Corporate Europe Observatory -järjestön viime vuoden syksyllä julkaiseman raportin mukaan Barroson kakkoskomission 26 komissaarista yhdeksän oli siihen mennessä siirtynyt tehtäviin, jotka hyödyttivät suuryrityksiä aina kaivosteollisuudesta finanssimaailmaan.

Barroson loikka kyseenalaisesti toimivaan investointipankkiin sattuu aikana, jolloin EU-instituutioihin suhtaudutaan poikkeuksellisen skeptisesti joka puolella Eurooppaa. Se, että Barroso oli nuoruudessaan maolainen kommunisti, voimistaa vaikutelmaa, että kaikki arvot ovat kaupan.

Ranskan EU-eroa ajava oikeistopopulisti ja presidenttiehdokas Marine Le Pen sanoi Twitter-viestissä, että Barrosoon liittyvä uutinen ”ei yllätä niitä, jotka tietävät, ettei EU palvele kansalaisia vaan finanssipiirejä”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat