Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin vallanvaihto Lontoossa etenee tänään – Theresa Maysta tulee Britannian historian toinen naispääministeri

Kuningatar Elisabet pyytää Theresa Mayta nimittämään uuden hallituksen kunhan David Cameron on käynyt esittämässä iltapäivällä eronpyyntönsä.

Ulkomaat
 
PETER NICHOLLS / Reuters
Britannia siirtyy keskiviikkona Theresa Mayn aikaan.
Britannia siirtyy keskiviikkona Theresa Mayn aikaan. Kuva: PETER NICHOLLS / Reuters

Lontoo

Britannia saa keskiviikkona uuden konservatiivipääministerin, kun sisäministeri Theresa May korvaa David Cameronin tehtävässä. HS seuraa päivän etenemistä ja lähettää keskeiset tapahtumat suorana HSTV:n videolähetyksenä.

Kello 14.30 Suomen aikaa Cameron osallistuu keskiviikkona viimeistä kertaa alahuoneen istuntoon ja vastaa pääministerille esitettyihin kysymyksiin.

Kello 18.30 Suomen aikaa Cameron vierailee kuningatar Elisabetin luona ilmoittamassa erostaan.

Kello 19.30 Myös May käy ilmoittautumassa kuningattarelle, ja kuningatar pyytää häntä nimeämään uuden hallituksen. Näin Maysta tulee pääministeri ja Downing Streetin virka-asunnon uusi asukas yhdessä Philip- pankkiirimiehensä kanssa.

Kello 20.30 Theresa May pitää ensimmäisen tiedotustilaisuutensa Britannian pääministerinä.

Huhtikuussa jo 90-vuotta täyttänyt kuningatar on nähnyt Britannian pääministerien tulevan ja menevän. May on jo hänen 13. pääministerinsä. Ensimmäinen oli sotasankari Winston Churchill (1951–1955).

Maysta tulee samalla Britannian toinen nainen pääministerinä. Ensimmäinen oli rautarouvana tunnettu Margaret Thatcher (1979–1990), jonka perintö on yhä arvossaan Britannian konservatiivipuolueessa.

Uuden pääministerin kiireellisin tehtävä on hallituksen muodostaminen. Erityisellä mielenkiinnolla seurataan sitä, nostaako hän EU-eroa kannattavia brexitiläisiä tärkeisiin tehtäviin.

Uuden hallituksen on määrä kokoontua ensimmäistä kertaa ensi viikon tiistaina. Viikon kuluttua keskiviikkona Mayn vastaa ensimmäistä kertaa pääministerinä kansanedustajien kysymyksiin.

May lupasi jo kesäkuun lopussa, että pääministeriksi päästessään hän nimittää erityisen EU-eroprosessia johtavan brexit-ministerin.

May itse kannatti kansanäänestyksen alla EU-jäsenyyden jatkoa. Sittemmin hän on luvannut jo monesti, että ”brexit tarkoittaa brexitiä”, eikä EU-jäsenyyttä jatketa salaa takaoven kautta.

Muualla EU:ssa seurataan nyt silmä kovana, milloin May käynnistää viralliset neuvottelut Britannian EU-erosta. EU-johtajien mielestä neuvottelut pitäisi aloittaa mahdollisimman nopeasti. Näin vältettäisiin muun muassa epävarmuuden lisääntyminen Euroopassa.

May itse ei ole luvannut pikaista käynnistystä eli EU-perussopimuksen 50. artiklan mukaisten neuvottelujen aloittamista. Päätös voi venyä ensi vuoden puolelle.

Toisaalta pääministerikisan ratkeaminen jo heinäkuussa aiemmin suunnitellut syyskuun sijaan voi nopeuttaa EU-eroprosessia – jos May niin haluaa. Neuvottelujen aloittaminen vaatii kuitenkin vahvan pohjatyön, joka on vasta aloitettu.

Eri puolilta Britannian poliittista kenttää on kuulunut myös vaatimuksia ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämisestä. Tuore YouGov-mielipidemittaus kertoo, että äänestäjät ovat jakautuneet ennenaikaisten vaalien suhteen. Vähiten vaalihaluja on konservatiivipuolueen äänestäjien joukossa.

Mayn nousuun pääministeriksi riitti käytännössä 199 konservatiivikansanedustajan tuki puolueen puheenjohtajavaalin toisella kierroksella. Opposition mielestä Maylla ei ole mandaattia johtaa maata. Ennenaikaisien vaalien tarvetta on perusteltu myös sillä, että ne toisivat kaivattua legitimiteettiä EU-kansanäänestystulokselle.

May liittolaisineen on kuitenkin antanut ymmärtää, että ennenaikaisia vaaleja ei tule.

Parlamenttivaalien ajankohta ei ole myöskään enää vain brittipääministerin päätettävissä, niin kuin ennen. Vuoden 2011 lain mukaan ennenaikaiset vaalit voidaan järjestää vain, jos kaksi kolmasosaa kansanedustajista niin haluaa, tai jos hallitus ei nauti enää alahuoneen luottamusta.

Seuraavat parlamenttivaalit on määrä järjestää vasta toukokuussa 2020, jos yllätyksiä ei tule.

Mielenkiintoista tulee olemaan myös se, kuinka paljon naisia May mahduttaa ensimmäiseen hallitukseensa. May on ollut jo vuosia mukana rohkaisemassa lisää naisia konservatiivipuolueen toimintaan.

Eroava Cameron aikoo jatkaa poliittista uraansa konservatiivipuolueen rivikansanedustajana. Tiistaina hän johti hallituksensa viimeistä istuntoa.

Cameron joutui luopumaan pääministerin ja konservatiivijohtajan tehtävistä, koska hän hävisi kesäkuun 23. päivä järjestetyn kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyyden jatkosta. Brittiäänestäjien enemmistö kallistui EU-eron kannalle, vaikka Cameron oli pannut arvovaltansa peliin EU-jatkon puolesta.

Cameronin lopetellessa tiistaina kauttaan maan johdossa muuttoauto kurvasi Downing Streetin virka-asunnolle pakkaamaan perheen tavarat.

Brittimedian mukaan virka-asunnolla asustava Larry-kissa ei kuitenkaan seuraa Cameronin perhettä uuteen kotiin. Pääministerin kansalian ”ylimpänä hiirestäjänä” tunnettu Larry lasketaan kuuluvan Downing Streetin virkamieskuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat