Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama Dallasin poliisisurmien muistotilaisuudessa: ”Amerikkalaiset eivät ole niin jakautuneita kuin kuvittelemme”

Presidentti Obama yritti paikata poliisien ja mustan väestön välejä viime viikon väkivallantekojen jälkeen.

Ulkomaat
 
KEVIN LAMARQUE / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui Dallasissa tiistaina viiden viime viikolla kaupungissa surmatun poliisin muistotilaisuudessa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui Dallasissa tiistaina viiden viime viikolla kaupungissa surmatun poliisin muistotilaisuudessa. Kuva: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Presidentti Barack Obama joutui taas kerran lohduttamaan ja rohkaisemaan joukkoampumisen järkyttämiä ihmisiä vieraillessaan Dallasissa tiistaina.

Presidentti osallistui muistotilaisuuteen, jossa kunnioitettiin viime viikon ampumisessa kuolleita viittä poliisia. Presidentti Obama kutsui tekoa rotuvihan lietsomaksi mielipuoliseksi väkivallaksi.

Ampuja Micah Johnson halusi tappaa poliiseja sen jälkeen kun lyhyen ajan kuluessa oli tullut ilmi jälleen kaksi tapausta, joissa valkoinen poliisi oli ampunut aseettoman mustan. Hän avasi tulen poliiseja kohti kesken poliisiväkivaltaa vastustaneen mielenosoituksen.

Obaman puheen tavoitteena oli paikata poliisien ja Yhdysvaltojen mustan väestön tulehtuneita välejä. Obama osoitti huolellisesti myötätuntoa kumpaakin osapuolta kohtaan.

”Tiedämme, että ylivoimainen enemmistö poliiseista tekee raskasta ja vaarallista työtä oikeudenmukaisesti ja ammattimaisesti. He ansaitsevat kunnioitusta, eivät halveksuntaa. Ja kun joku maalaa kaikki poliisit rasisteiksi, kaivamme maata niiden jalkojen alta, jotka takaavat meidän turvallisuutemme”, Obama sanoi.

KEVIN LAMARQUE / Reuters
Yhdysvaltain presidentin puoliso Michelle Obama ja presidentti Barack Obama tervehtivät Yhdysvaltain aiempaa presidenttiä George W. Bushia (vas.) viiden Dallasissa surmatun poliisin muistotilaisuudessa.
Yhdysvaltain presidentin puoliso Michelle Obama ja presidentti Barack Obama tervehtivät Yhdysvaltain aiempaa presidenttiä George W. Bushia (vas.) viiden Dallasissa surmatun poliisin muistotilaisuudessa.

Hetkeä myöhemmin hän huomautti, ettei rasismi suinkaan ole Yhdysvalloista kadonnut, eikä vähemmistöjen kokemuksia sovi vähätellä.

Mielenosoittajia ei pidä leimata häiriköiksi tai vainoharhaisiksi. Obama totesi, että väkivallanteot ovat repineet kuilua rotujen välille.

”On kuin demokratiamme syvin jakolinja olisi yhtäkkiä paljastunut ja jopa syventynyt. Vaikka tiedämme, etteivät ne jakolinjat ole uusia”, Obama sanoi. ”Mutta emme ole niin jakautuneita kuin kuvittelemme.”

Ennen kaikkea Obama penäsi molemminpuolista ymmärrystä. Poliisit eivät ole vihollisia, mutta ei ole oikein, että mustat joutuvat pelkäämään poliisin kohtaamista. Hän syytti tilanteesta yhteiskunnan tekemiä valintoja.

”Suurin osa poliisien ja yhteisön välisistä jännitteistä johtuu siitä, että pyydämme poliiseilta liikaa ja itseltämme liian vähän. Yhteiskuntana sijoitamme liian vähän kouluihin ja annamme köyhyyden rehottaa”, Obama sanoi.

”Kylvämme yhteiskuntaan niin paljon aseita, että teini-ikäisen on helpompi päästä käsiksi pistooliin kuin tietokoneeseen tai edes kirjaan.”

Presidenttiuransa aikana Obama on toistuvasti puhunut aselakien kiristämisen puolesta, mutta yritykset rajoittaa tuliaseiden saatavuutta ovat kaatuneet kongressissa republikaanipuolueen vastustukseen.

Puheenvuoronsa aluksi Obama puhui lämpimästi ja ylistävästi viidestä poliisimiehestä, jotka menehtyivät suojellessaan heidän virkatovereitaan vastustanutta mielenosoitusta.

Poliisit kuolivat ”suojellessaan tämän maan perustuslaillisia oikeuksia”, Obama totesi. Ja kun luodit alkoivat lentää, poliisit tekivät velvollisuutensa.

”Dallasin poliisi evakuoi paikan eristi ampujan. He pelastivat useampia ihmishenkiä kuin saatamme tietääkään.”

Dallasin tapauksesta tekee erityisen murheellisen se, että kaupunki on jo tehnyt paljon parantaakseen poliisien ja vähemmistöjen ja paikallisten yhteisöjen välisiä suhteita.

Poliisipäällikkö David Brown kutsui maanantaina lehdistötilaisuudessa poliisia vastaan mieltään osoittaneet osallistumaan työhön.

”Älkää olko osa ongelmaa. Meillä on työpaikkoja auki. Jättäkää protestimarssi ja tehkää hakemus. Me panemme teidät töihin omaan naapurustoonne”, Brown sanoi The New York Timesin mukaan.

Brownin noustessa puhujankorokkeelle muistotilaisuudessa yleisö osoitti suosiotaan seisoen.

Brown ja Dallasin pormestari Mike Rawlings saivat presidentiltä kiitokset paitsi ampumisen jälkihoidosta, myös kaupungin poliisireformista.

”Murhat ovat vähentyneet. Valitukset poliisin voimankäytöstä ovat vähentyneet 64 prosenttia. Dallasin poliisilaitos toimii oikein. Emme voisi olla ylpeämpiä teistä”, Obama suitsutti.

Barack ja Michelle Obaman lisäksi tilaisuuteen osallistui varapresidentti Joe Biden puolisoineen. Myös presidenttikautensa jälkeen harvoin nähty George W. Bush puhui muistotilaisuudessa. Hän asuu itse Dallasissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat