Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeimman oikeuden tuomari arvosteli Trumpia – presidenttiehdokas vaatii tuomarin eroa

Tuomarin poikkeukselliset lausunnot voivat antaa Trumpille lyömäaseen vaalikampanjaan ja heikentää tuomioistuimen asemaa.

Ulkomaat
 
Mario Anzuoni / Reuters
Korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg hyökkäsi Trumpia vastaan haastatteluissa.
Korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg hyökkäsi Trumpia vastaan haastatteluissa. Kuva: Mario Anzuoni / Reuters

Yhdysvalloissa on syntynyt kiivas väittely korkeimman oikeuden tuomarin poikkeuksellisista lausunnoista, joissa hän arvosteli kovin sanoin republikaanien tulevaa presidenttiehdokasta Donald Trumpia.

Korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg hyökkäsi Trumpia vastaan viime ja tällä viikolla haastatteluissa, joita hän antoi The New York Timesille, CNN:lle ja uutistoimisto AP:lle. On erittäin epätavallista, että korkeimman oikeuden tuomari arvostelee julkisesti presidenttiehdokkaita.

”Hän on teeskentelijä”, Ginsburg sanoi CNN:lle.

”Hän sanoo mitä tahansa, mitä mieleen sattuu tulemaan. Hänellä todella on ego.”

New York Timesille tuomari kauhisteli sitä, millaisia vaikutuksia Trumpin presidenttiydellä voisi olla Yhdysvalloille ja tuomioistuimelle.

”En pysty kuvittelemaan, millainen tämä paikka olisi – en pysty kuvittelemaan, millainen tämä maa olisi – jos Donald Trump olisi presidenttimme”, Ginsburg sanoi lehden haastattelussa.

Ginsburg on saanut osakseen arvostelua käytöksestään. Lakiasiantuntijoista osa pelkää, että kommentit antavat Trumpille lyömäaseen paitsi vaalikampanjassa myös korkeinta oikeutta vastaan.

Trump on jo aloittanut Ginsburgiin kohdistuvan vastahyökkäyksen. Hän vaati tuomarin eroa keskiviikkona viestipalvelu Twitterissä.

”Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ginsburg on nolannut kaikki antamalla erittäin typeriä poliittisia lausuntoja minusta. Hänen päänsä on sekaisin – eroa!” Trump tviittasi.

New York Timesille antamassaan haastattelussa Trump sanoi, että Ginsburgin lausunnot ovat häpeäksi korkeimmalle oikeudelle. Hänen mielestään tuomarin pitäisi esittää anteeksipyyntö tuomioistuimelle.

”Mielestäni on äärimmäisen epäsoveliasta, että Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari sekaantuu poliittiseen kampanjaan, suoraan sanoen”, Trump sanoi lehdelle.

Ginsburgin haastatteluista on käynyt selväksi, kenen hän toivoo nousevan seuraavaksi presidentiksi. Asiaan tuo oman mausteensa se, että Ginsburgin nimitti virkaan vuonna 1993 presidentti Bill Clinton, demokraattien tulevan presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin mies.

New York Timesille puhunut oikeustieteen professori Richard Painter uskoo, että Ginsburgin kommentit voivat kyseenalaistaa korkeimman oikeuden puolueettomuuden. Hänen mielestään olisi ollut parempi, että ne olisi jätetty sanomatta.

”Oli erittäin epäviisasta, että hän teki tämän”, Minnesotan yliopistossa työskentelevä professori sanoi lehdelle.

Painterin mukaan tuomarin lausunnot voivat nousta ikävästi esille, jos Trump valitaan presidentiksi ja korkein oikeus joutuu arvioimaan uuden presidentin poliittisia linjauksia esimerkiksi maahanmuuttolakien kiristämisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat