Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amnesty: Egypti kiduttaa lapsiakin hiljentääkseen hallinnon arvostelijat

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan jokainen hallintoa arvosteleva ihminen on Egyptissä vaarassa. Egyptin turvallisuuspoliisi on kaapannut vuoden sisällä satoja ihmisiä.

Ulkomaat
 
Mohamed Abd El Ghany / Reuters
Egyptin turvallisuusjoukot ovat kaapanneet vuoden sisällä satoja ihmisiä.
Egyptin turvallisuusjoukot ovat kaapanneet vuoden sisällä satoja ihmisiä. Kuva: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Egypti hiljentää hallinnon arvostelijoita päivittäin sieppauksilla, kidutuksilla ja tahdonvastaisilla katoamisilla, selvittää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuore raportti.

Raportin mukaan Egyptissä katoaa turvallisuuspoliisin käsissä noin kolmesta neljään ihmistä päivässä. Turvallisuuspoliisi sieppaa ja kohtelee kaltoin jopa lapsia.

Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto AFP ja brittimedia The Guardian.

Katoamiset ovat lisääntyneet Egyptissä rajusti uuden sisäministerin Magdy Abd el-Ghaffarin toimintakaudella maaliskuun 2015 jälkeen. Egyptin ihmisoikeusjärjestön mukaan tahdonvastaisia katoamisia oli huhtikuusta 2015 maaliskuun 2016 loppuun kaikkiaan 266.

Satojen ihmisten arvioidaan olevan pidätettyinä Egyptin kansallisen turvallisuuden viraston tiloissa, sisäministeriön päämajan alueella Lazoughlyssä.

Amnestyn Keski-Aasian ja Pohjois-Afrikan johtajan Philip Lutherin mukaan tahdonvastaiset katoamiset ovat Egyptissä keskeinen poliittinen keino hallinnon arvostelijoiden hiljentämiseen.

”Jokainen, joka uskaltaa sanoa mielipiteensä, on vaarassa”, Luther sanoo.

Monet kadonneet ovat vuonna 2013 vallasta suistetun islamistisen presidentin Mohamed Mursin kannattajia. Armeija suistettua Mursin vallasta presidenttinä on toiminut Abdel-Fatah al-Sisi, minkä jälkeen toisinajattelua on alettu suitsia tiukasti – uuden sisäministerin aikana entistä runsaammin.

Amnestyn raportissa oli yksilöity 17 kaappausta, joista viisi kohdistui lapsiin. Ihmisiä on pidetty raportin mukaan vangittuina useista päivistä seitsemään kuukauteen. Jopa lapsia on kaapattu useiksi kuukausiksi hallinnon vastustajien pelottelemiseksi ja vaimentamiseksi.

Kaappauksiin käytetään raskaasti aseistautuneita turvallisuusjoukkoja. Raportti paljastaa, että turvallisuusjoukot saapuvat koteihin yöllä tai varhain aamulla ja ohjaavat kaapattujen tietä aseella uhaten. Uhrit lyödään käsirautoihin, heille laitetaan silmät peittävä side, ja heiltä takavarikoidaan matkapuhelimet ja tietokoneet.

”Luuletko, että sinulla on arvoa? Voimme tappaa sinut, kääriä sinut huopapeitteeseen ja heittää mihin tahansa roskasäiliöön, eikä kukaan tulisi kysymään sinusta”, yksi turvallisuusviranomainen oli kertonut pidätetylle.

Turvallisuusjoukot käyttävät muutenkin radikaaleja toimenpiteitä saadakseen kaapatut tunnustamaan väitettyjä rikoksia. Esimerkiksi yhtä 14-vuotiasta lasta raiskattiin puukepillä. Toista samanikäistä lasta lyötiin, hänelle annettiin sähköšokkeja ympäri vartaloa ja hänet laitettiin roikkumaan raajoistaan.

Egyptin viranomaiset ovat kiistäneet kidutuksen. Heidän mukaansa on tapahtunut yksittäisiä väärinkäytöksistä, joista vastuussa olevat henkilöt on erotettu virastaan.

Amnestyn raportti kuitenkin antaa kidutuksesta todennettuja esimerkkejä ja paljastaa, että turvallisuusjoukot sekä oikeusviranomaiset tekevät yhteistyötä peitelläkseen syytöksiä kidutuksesta.

Egyptin hallinto käyttää kaappausten tekosyynä terrorismin torjuntaa. Tutkintaa Egypti suostuu avaamaan harvoin, vaikka muut perheenjäsenet valittaisivat tapauksista.

Amnesty vaatii raportissaan, että pidätetyiksi joutuneet saisivat olla yhteydessä asianajajiinsa ja perheisiinsä.

Amnesty myös korostaa, että mielipiteensä ilmaisemisen takia pidätetyt on vapautettava välittömästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat