Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian pääministeri vaihtui, May nimitettiin tehtäväänsä Cameronin eron jälkeen

Britannian uusi pääministeri Theresa May lupasi tehdä parhaansa pienituloisten aseman parantamiseksi. Vuodesta 2010 Britanniaa johtanut David Cameron sai eron kuningatar Elisabet II:lta. HS seurasi päivän tapahtumia.

Ulkomaat
 
TOBY MELVILLE / Reuters
Britannian uusi pääministeri Theresa May puhui Downing Street 10:n edessä ensimmäistä kertaa pääministerinä keskiviikkona.
Britannian uusi pääministeri Theresa May puhui Downing Street 10:n edessä ensimmäistä kertaa pääministerinä keskiviikkona. Kuva: TOBY MELVILLE / Reuters
FAKTA

Näin valta vaihtuu

KELLO 14.30 Suomen aikaa David Cameron osallistuu viimeistä kertaa alahuoneen istuntoon. Hän vastaa pääministerille esitettyihin kysymyksiin.

KELLO 18.30 Suomen aikaa Cameron vierailee kuningatar Elisabetin luona. Hän ilmoittaa erostaan.

KELLO 19.30 Myös tuleva pääministeri Theresa May käy ilmoittautumassa kuningattarelle. Kuningatar pyytää häntä nimeämään uuden hallituksen. Näin Maysta tulee pääministeri ja Downing Streetin virka-asunnon uusi asukas.

KELLO 20.30 May pitää ensimmäisen tiedotustilaisuutensa Britannian pääministerinä.

Britannia sai keskiviikkona uuden pääministerin sen jälkeen kun kuningatar Elisabet II pyysi aiempaa sisäministeriä Theresa Maytä muodostamaan uuden hallituksen tapaamisessa, joka päättyi hieman ennen kello 20:tä Suomen aikaa.

Pääministeri May, 59, on järjestyksessä 13. pääministeri vuonna 1952 alkaneella Elisabet II:n valtakaudella.

Tapaamisen jälkeen May ajoi puolisonsa Philip John Mayn kanssa pääministerin virka-asuntoon Downing Street 10:een, jonka edustalla hän piti lyhyen puheen.

Puheessaan May lupasi tehdä parhaansa yhteiskunnan haavoittuvimpien jäsenten ja pienituloisten aseman parantamiseksi.

Edellinen pääministeri David Cameron jätti eronpyyntönsä kuningattarelle noin kello 19 Suomen aikaa

Cameron ilmoitti alun perin eroavansa Britannian kesäkuisen brexit-äänestyksen jälkeen.

Maysta tulee Britannian toinen nainen pääministerinä. Ensimmäinen oli Margaret Thatcher, joka toimi tehtävässä vuosina 1979–1990.

Mayn on muodostettava hallitus pääministeriksi astuttuaan. Hän on luvannut, että aikoo nimittää erityisen EU-eroprosessia johtavan brexit-ministerin.

Uuden hallituksen on määrä kokoontua ensimmäisen kerran ensi viikon tiistaina.

HS seuraa päivän etenemistä ja lähettää keskeiset tapahtumat suorana HSTV:n videolähetyksenä.

20.00 May pitää linjapuhettaan Downing Street 10:ssä

19.58 Theresa May poistui Buckinghamin palatsista. Hän ajaa nyt pääministerin virka-asuntoon Downing Street 10:een, jonka edustalla hän pian pitää lyhyen linjapuheen.

Dominic Lipinski / Reuters
Perinteen mukaisesti tuleva pääministeri Theresa May niiasi kuningatar Elisabet II:lle tapaamisessa, jossa kuningatar pyysi Maytä muodostamaan uuden hallituksen.
Perinteen mukaisesti tuleva pääministeri Theresa May niiasi kuningatar Elisabet II:lle tapaamisessa, jossa kuningatar pyysi Maytä muodostamaan uuden hallituksen.

19.40 Buckinghamin palatsi on julkaissut valokuvan, jossa Theresa May kättelee kuningatarta. Käytännössä Maystä on nyt tullut uusi pääministeri.

Steve Parsons / Reuters
Ilmavoimien upseeri johdatti Theresa Mayn ja hänen puolisonsa Philip John Mayn kuningatar Elisabet II:n luokse Buckinghamin palatsissa.
Ilmavoimien upseeri johdatti Theresa Mayn ja hänen puolisonsa Philip John Mayn kuningatar Elisabet II:n luokse Buckinghamin palatsissa.

19.25 Britannian tuleva pääministeri May on kuningatar Elisabet II:n luona. Kuningatar pyytää häntä muodostamaan hallituksen.

19.20 Eronnut pääministeri Cameron on poistunut kuningattaren luota. Tuleva pääministeri Theresa May on lähtenyt parlamenttitalosta kohti Buckinghamin palatsia.

19.15 Tapaaminen venyy, osin kenties sen takia, että Cameron on kuningattaren luona perheineen. Virallinen tapaaminen on Cameronin ja kuningattaren kahdenkeskinen, mutta todennäköisesti virallisen osuuden jälkeen kuningatar tapaa epämuodollisesti Cameronin puolison ja perheen.

18.57 Cameron on Buckinghamin palatsissa kuningattaren luona. Cameronin ja kuningattaren tapaaminen on yksityinen, mutta Cameron pyytää eroa ja kertoo kuningattarelle, että Theresa Mayllä on riittävä kannatus parlamentissa, jotta hän pystyy muodostamaan hallituksen.

18.52 Cameron saapui perheineen kuningattaren luokse Buckinghamin palatsiin.

TOBY MELVILLE / Reuters
Britannian eroava pääministeri David Cameron puhui viimeisen kerran pääministerin virka-asunnon edessä keskiviikkona.
Britannian eroava pääministeri David Cameron puhui viimeisen kerran pääministerin virka-asunnon edessä keskiviikkona.

18.50 Cameron esitti viimeiset ajatuksensa ja kiitoksensa pääministerin urastaan. Hän kiitti puolisoaan Samanthaa kutsumalla häntä elämänsä rakkaudeksi. Sitten Cameron poistui autolla kuningattaren luokse.

18.45 Eroava pääministeri Cameron astui ulos pääministerin virka-asunnosta Downing Street 10:stä mennäkseen jättämään eronpyyntönsä kuningatar Elisabet II:lle.

16.30 Tiedotusvälineiden edustajat päivystävät pääministerin Downing Streetin virka-asunnon edustalla.

16.07 Brexit jää määrittämään Cameronin pääministerikautta, arvioi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelema pääministerin entinen puheenkirjoittaja.

15.15 Cameronin esiintyminen parlamentin alahuoneelle oli arvokas ja hyväntuulinen, mutta ei yhtä tunteikas kuin entisellä pääministerillä Tony Blairilla yhdeksän vuotta sitten, arvioi brittilehti The Guardian.

14.43 Cameronin Twitter-tilillä jaetaan kuva Larry-kissasta, joka asuu Downing Streetin virka-asunnolla. Hän on aiemmin vakuuttanut parlamentin alahuoneelle rakastavansa kissaa.

14.39 Cameron puhuu alahuoneelle.

”Viimeisenä asiana haluan sanoa, että politiikassa voi saavuttaa paljon. Voit saada paljon aikaiseksi. Loppujen lopuksi on kysymys vain julkisesta palvelusta ja kansallisesta edusta. Mikään ei ole mahdotonta, jos siihen keskittää voimavaransa. Kuten aiemmin olen sanonut, kerran minä olin tulevaisuus”, hän lopettaa.

Cameron saa aplodit. Konservatiivipuolueen edustajat taputtavat seisaaltaan.

Reuters TV / Reuters

14.35 Parlamentin jäsenet kiittelevät puheenvuoroissaan Cameronia muun muassa johtajuudesta, älykkyydestä ja huumorintajusta.

14.30 Väistyvä pääministeri David Cameron on viimeistä kertaa Britannian alahuoneen istunnossa. Cameron vastaa hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat