Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukraina taistelee korruptiota vastaan – ”Virkamiehen palkka voi olla 90 euroa kuukaudessa”

Itä-Ukrainassa taistelut Venäjän tukemien kapinallisten kanssa ovat kiihtyneet. Lisäksi Ukraina yrittää juuria valtavaksi paisunutta korruptiota.

Ulkomaat
 
Gleb Garanich / Reuters
Ukrainan hallinnon joukkojen edustaja tarkasti henkilöllisyystodistuksia tarkastuspisteellä Slavjanskin lähellä Donetskin alueella kesäkuussa.
Ukrainan hallinnon joukkojen edustaja tarkasti henkilöllisyystodistuksia tarkastuspisteellä Slavjanskin lähellä Donetskin alueella kesäkuussa. Kuva: Gleb Garanich / Reuters
Tästä on kyse

Ukrainan sodassa ei näy lientymisen merkkejä

  Ukrainan sota alkoi keväällä 2014. Itä-Ukrainassa sotivat Venäjän tukemat kapinalliset ja Ukrainan hallinnon joukot.

  Helmikuussa solmittiin Minskin sopimus, jonka tarkoituksena oli lopettaa taistelut. Sopimus on kuitenkin rakoillut koko ajan.

 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin mukaan tulitauon rikkomisesta kärsivätusein naiset, lapset ja vanhukset. Viime aikoina erilaisissa välikohtauksissa on kuollut viisi poikaa, joista kolme oli veljeksiä.

  Kesäkuu oli Ukrainan sodan verisin sitten viime vuoden elokuun: 12 siviiliä kuoli ja 57 haavoittui kesäkuussa. YK:n mukaan sodassa on yhteensä kuollut 9 470 ihmistä, joista 2 000 on siviilejä.

Kun maata halkoo rintamalinja ja tulituksessa kuolee siviilejä, ei ole helppoa samaan aikaan demokratisoida poliittista järjestelmää.

Ukrainan pitäisi kuitenkin osoittaa kykynsä uudistuksiin Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle ja muille länsirahoittajille.

Sitä nyt yritetäänkin. Korkeita virkamiehiä pidätetään korruptioepäilyistä lähes päivittäin, ja viimeisten kahden kuukauden aikana oikeuden eteen on tuotu sekä nykyhallinnon edustajia että Venäjälle paenneen Viktor Janukovytšin aikaisia virkamiehiä.

Uusi Kansallinen korruptionvastainen virasto Nabu ja korruptioon erikoistunut syyttäjänvirasto ovat arvioiden mukaan panneet vauhtia työhön, samoin Ukrainan tuore pääsyyttäjä Juri Lutsenko.

”Suurimpia ongelmia on korruption valtava laajuus. Se on vallannut suurimman osan valtionhallinnosta, poliittiset suhteet, poliisin ja lainvalvojat sekä oikeuslaitoksen”, arvioi puhelimitse politiikantutkija Volodymyr Fesenko, joka johtaa kiovalaista Penta-instituuttia.

Yksi esimerkki korruptiosta on tapaus, jossa kiovalainen valtiollinen sairaala nyhti sairailta lahjuksia muka leikkauksiin.

Rahat kääri syytteiden mukaan taskuihinsa Ukrainan varaterveysministeri Roman Vasylyšyn, joka pidätettiin viime viikolla.

Ukrainan pääsyyttäjä Juri Lutsenko julkaisi Facebookissa kuvan seteleistä, jotka löytyivät korruptiosta epäillyltä varaterveysministeriltä.
Ukrainan pääsyyttäjä Juri Lutsenko julkaisi Facebookissa kuvan seteleistä, jotka löytyivät korruptiosta epäillyltä varaterveysministeriltä.

Vasylyšynia uhkaa 8–12 vuoden vankeus, mikäli hänet todetaan syylliseksi.

Pääsyyttäjä Lutsenko esitteli Facebook-sivuillaan setelimattoa todisteena ministerin korruptiosta. Yhteensä rahaa oli löytynyt 56 000 euron arvosta.

”Korruptioon osallistuu poliitikkojen ja virkamiesten lisäksi merkittävä osa tavallisista kansalaisista, jotka ovat tottuneet ratkaisemaan ongelmia pienillä lahjuksilla”, Fesenko sanoi.

Yhteensä hätärahoitusta on luvattu Ukrainalle lähes 16 miljardia euroa. IMF keskeytti maksut viime vuonna, koska Ukraina ei saanut budjettiaan tasapainoon ja korruptio rehottaa edelleen villinä. Heinäkuussa odotetaan päätöstä seuraavan, 1,5 miljardin erän maksamisesta.

Huhtikuussa Ukrainassa vaihtui hallitus, mikä oli ensi askel poliittisen umpikujan purkamiseen.

”Olisi naiivia odottaa, että vain poliittisella vallanvaihdolla voisi nujertaa korruption Ukrainassa”, Fesenko totesi.

Hän muistuttaa, että virkamiehen palkka voi olla 90 euroa kuukaudessa eli alle keskipalkan ja varaministerin palkka on noin 220 euroa. Oligarkkien lisäksi myös pk-yrityksillä on suuri valta aluepolitiikassa.

Näyttävillä pidätyksillä ei vielä saavutetakaan luottoa, että korruption kitkeminen on toden teolla alkanut.

”Pidätyksillä tietyt viranomaiset, kuten yleinen syyttäjänvirasto, keräävät itselleen julkisuuspisteitä. Monia ihmisiä on pidätetty [korruptiosta], mutta usein he selviävät rangaistuksetta”, korruptiota vastustavan kansalaisjärjestö Antacin johtaja Darja Kaleniuk sanoi puhelimitse.

Hänen arvionsa on, että vanha läpeensä korruptoitunut järjestelmä ei kykene uusiutumaan ja siksi se hyökkää uusia instituutioita vastaan. Niinpä esimerkiksi presidentti Petro Porošenkolle lojaalit oikeusviranomaiset, kuten pääsyyttäjänvirasto, yrittävät horjuttaa luottamusta uusiin korruptionvastaisiin virastoihin.

Kaleniuk ei ole silti menettänyt toivoa, sillä ukrainalaisilla tavallisilla ihmisillä on hänen mukaansa suuri tarve päästä eroon lahjusjärjestelmästä.

Pitkittyneestä sodasta on korruption lisäksi tullut osa ukrainalaisten arkipäivää.

Tutkija Fesenkon mielestä taisteluiden kiihtymisen taustalla on Venäjän ja Itä-Ukrainan kapinallisten halu painostaa länttä ja Ukrainaa neuvotteluissa.

”He pelottelevat länttä uuden sodan riskeillä ja yrittävät näin saada Ukrainaa taipumaan myönnytyksiin”, hän kuvaili.

Hän ei odota taisteluiden puhkeavan laajaksi sodaksi kesän aikana, sillä Venäjä käy koko ajan diplomaattista peliä lännen asettamien talouspakotteiden lieventämiseksi tai lopettamiseksi.

Yksi vaara siviileille on kontaktilinjan eli rintamalinjan ylittäminen. Tykistötuli on yleistä Minskin sopimuksessa määritellyn kontaktilinjan tarkastuspisteiden lähistöllä, YK kertoo raportissaan.

Se lisää riskiä, jonka tuhannet ukrainalaiset ottavat päivittäin matkustaakseen tapaamaan sukulaisia, ostamaan ruokaa ja muita tarvikkeita, nostamaan eläkettä tai sosiaalitukia. Linja ylitettiin peräti 816 000 kertaa kesäkuussa. Esimerkiksi Suomen ja Venäjän välinen raja ylitettiin toukokuussa 768 000 kertaa.

Gleb Garanich / Reuters
Autot jonottivat tarkastuspisteellä Slavjanskin lähellä Donetskin alueella kesäkuussa. Tuhannet ihmiset ylittävät rintamalinjan päivittäin Ukrainassa.
Autot jonottivat tarkastuspisteellä Slavjanskin lähellä Donetskin alueella kesäkuussa. Tuhannet ihmiset ylittävät rintamalinjan päivittäin Ukrainassa.

Taisteluita pitää yllä Fesenkon mukaan se, että Venäjä jatkaa kapinallisten aseistamista ja ampumatarvikkeiden toimittamista. Lisäksi kapinalliset eivät halua, että Itä-Ukrainan alueet palaisivat Ukrainan hallintaan.

”Sota on heidän valtansa lähde”, Fesenko totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat