Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Emme aseta etusijalle varakkaita” – Britannian uusi pääministeri Theresa May yllätti puhumalla köyhien asiasta

Mayn puhetta pidettiin yllättävän radikaalina. ”Me rakennamme uuden myönteisen roolin itsellemme maailmassa”, May sanoi Britannian tulevasta EU-erosta.

Ulkomaat
 
STEFAN WERMUTH / Reuters
Britannian uusi pääministeri Theresa May puhui ensimmäisen kerran briteille pääministerinä. Taustalla seisoi hänen puolisonsa Philip John May.
Britannian uusi pääministeri Theresa May puhui ensimmäisen kerran briteille pääministerinä. Taustalla seisoi hänen puolisonsa Philip John May. Kuva: STEFAN WERMUTH / Reuters

Britannian uusi pääministeri Theresa May vetosi voimakkain sanakääntein kansallisen yhtenäisyyden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta ensimmäisessä puheessaan pääministerinä.

Lyhyessä puheessaan May korosti Britannian yhtenäisyyttä. Hän totesi, että Britannia on unioni, johon kuuluvat Englanti, Wales, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti.

Yhdistyneen kuningaskunnan muodostama unioni yhdistää Mayn mukaan kaikkia sen kansalaisia. ”Keitä me olemmekaan, tai mistä me tulemmekaan”, May sanoi.

May puhui Britannian pääministerin virka-asunnon Downing Street 10:n edessä vain runsas tunti sen jälkeen kun hänen edeltäjänsä David Cameron oli poistunut sieltä.

Cameronin vuonna 2010 alkanut toimikausi loppui hänen oma-aloitteeseen eroonsa, kun Britannian EU-jäsenyydestä järjestetty kansanäänestys päättyi EU-eron kannattajien voittoon.

Mayn mukaan Britannia kohtaa nyt kansallisen haasteen, kun maa valmistautuu eroamaan EU:sta. ”Me rakennamme uuden myönteisen roolin itsellemme maailmassa”, May sanoi.

Puheessaan May käsitteli yksityiskohtaisesti tuloeroja ja niiden vaikutusta ihmisten elämään. Hän esimerkiksi mainitsi, että köyhyyteen syntyvät britit kuolevat keskimäärin yhdeksän vuotta varhemmin kuin muut.

Hän kuvaili pienituloisten arkea ja heidän hätäänsä siitä, pystyvätkö he säilyttämään työpaikkansa, lyhentämään asuntovelkaansa ja lähettämään lapsensa hyvään kouluun.

”Jos sinä kuulut tällaiseen perheeseen, jos sinä pärjäät juuri ja juuri, haluan puhutella sinua suoraan”, May sanoi.

Kun May puhui, hänen takanaan seisoi hänen puolisonsa Philip John May, joka on työskennellyt johtavassa asemassa yhdessä maailman suurimmassa sijoituspalveluyhtiössä.

Britannian uusi hallitus huolehtii Mayn mukaan hänen kuvailemiensa pienituloisten eduista kapean etuoikeutetun eliitin etujen sijaan.

”Me teemme kaikkemme, jotta sinä pystyt hallitsemaan elämääsi itse paremmin”, May sanoi.

”Kun me säädämme uusia lakeja, me emme kuuntele mahtavia vaan sinua. Kun säädämme veroja, me emme aseta etusijalle varakkaita vaan sinut”, May totesi.

May edustaa Britannian konservatiivipuoluetta, joka on korostanut yksilön vastuuta omasta elämästään ja suhtautunut epäilevästi tulonsiirtoihin ja muihin valtion toimiin, joilla autetaan pienituloisia.

Ensimmäisissä arvioissa Mayn puhetta luonnehdittiin tässä mielessä yllättäväksi.

Puheessa ”oli radikaali painotus, jota kenties kaikki eivät olleet osanneet odottaa”, kommentoi yleisradioyhtiö BBC:n politiikan toimittaja Laura Kuenssberg.

Kuenssbergin mukaan Mayn sosiaalista oikeudenmukaisuutta korostanut puhe oli sellainen, että sen olisi voinut hyvin pitää myös Britannian työväenpuoluetta edustava poliitikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat