Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistön ehdotus saa tulta alleen – Venäjä lupaili kohennusta Itämeren ilmaturvallisuuteen

Sauli Niinistön ehdotus transpondereiden käytöstä on nyt Venäjän ja Naton keskusteluissa. Naton pääsihteerin mukaan tärkeintä olisi kuitenkin, että Venäjä muuttaa käytöstään.

Ulkomaat
 
FRANCOIS LENOIR
Venäjän Nato-lähettiläs Aleksandr Gruško puhui tiedotustilaisuudessa tapaamisen jälkeen. Ennen kokousta hän kertoi Venäjän ryhtyvän ”tasapainottaviin toimiin” Naton päätösten johdosta.
Venäjän Nato-lähettiläs Aleksandr Gruško puhui tiedotustilaisuudessa tapaamisen jälkeen. Ennen kokousta hän kertoi Venäjän ryhtyvän ”tasapainottaviin toimiin” Naton päätösten johdosta. Kuva: FRANCOIS LENOIR

Bryssel

Venäjä on osoittanut halukkuutta lisätä Itämeren ilmaturvallisuutta. Sotilasliitto Naton ja Venäjän yhteisneuvosto kokoontui keskiviikkona Brysselissä.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Venäjä on tehnyt ehdotuksen siitä, miten sotilaslentojen turvallisuutta voitaisiin lisätä esimerkiksi transpondereilla eli tutkatoistimilla. Stoltenbergin mukaan ele on tervetullut ja Nato tutkii tarkoin Venäjän ehdotuksen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ehdotti Suomessa vierailleelle Venäjän presidentti Vladimir Putinille heinäkuun alussa, että Venäjän lennoilla Itämeren alueella pidettäisiin transponderit päällä vaaratilanteiden välttämiseksi.

Niinistön ehdotusta käsiteltiin myös Naton huippukokouksessa Varsovassa viime viikolla.

Jens Stoltenberg totesi kuitenkin keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa, että tärkeintä olisi, että Venäjän sotilaskoneet käyttäytyisivät turvallisesti ja vastuullisesti.

“Transponderit ovat tärkeitä, mutta ne ovat vain yksi elementti”, hän sanoi.

Stoltenberg totesi, että Nato-maat ja Venäjä eivät päässeet keskiviikkona mihinkään yhteisymmärrykseen esimerkiksi ”Krimin laittomasta valtaamisesta”. Hänen mukaansa osapuolten välillä on “perustavia erimielisyyksiä”.

Ennen Nato-maiden ja Venäjän suurlähettiläiden tapaamista Venäjän Nato-lähettiläs Aleksandr Gruško kertoi Venäjän ryhtyvän ”tasapainottaviin toimiin”, koska Nato on päättänyt sijoittaa Puolaan ja Baltian maihin yhteensä noin 4 000 sotilasta.

Näyttää nyt siltä, että sekä Nato että Venäjä ovat siirtyneet harjoittamaan ”kahden raiteen politiikkaa”. Yhtäällä osoitetaan sotilaallista voimaa ja toisaalla pidetään yllä vuoropuhelua.

Osapuolten suhteet ovat olleet jäätävät sen jälkeen kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan ja osallistui Itä-Ukrainan sotaan vuonna 2014.

Nato jäädytti tapaamiset Venäjän kanssa, mutta viime huhtikuussa pidettiin osapuolten ensimmäinen yhteisneuvosto kahteen vuoteen. Keskiviikkona oli vuorossa toinen tapaaminen tässä muodostelmassa.

Pääsihteeri Stoltenberg totesi keskiviikkona, että vuoropuhelu on nyt erityisen tärkeää, koska osapuolten välit ovat jännittyneet. Naton toiveena on vähentää sotilaallisten yhteenottojen riskiä.

Myös Syyrian sota ja äärijärjestö Isisin aiheuttama uhka ovat lisänneet halukkuutta vuoropuheluun. Stoltenbergin mukaan Nato-maat ja Venäjä tapaavat jatkossakin, vaikka tarkkaa päivämäärää tai muodostelmaa ei ole vielä tiedossa.

Huhtikuussa Nato ja Venäjä tapasivat happamissa tunnelmissa. Kokousta edeltävällä viikolla Venäjän hävittäjät olivat lentäneet vaarallisen lähelle Yhdysvaltain ohjustorjunta-alusta sekä tiedustelukonetta kahdessa eri välikohtauksessa.

Tällaiset läheltä piti -tilanteet ovat synnyttäneet tarpeen ”läpinäkyvyydestä” eli siitä, että sotilaat tietävät ennakkoon toistensa aikeista. Nato on syyttänyt Venäjää siitä, että se on lisännyt sotilastoimiaan, mutta vähentänyt tiedottamistaan esimerkiksi sotaharjoitusten suhteen.

”Tämä on vaarallinen yhdistelmä”, Stoltenberg totesi huhtikuussa.

Nato puolestaan ylpeilee sillä, että se on hyvin avoin ja ennalta-arvattava toimija. Se kertoo sotaharjoituksistaan verkkosivuillaan.

Oikaisu klo 21.40: Uutisessa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Venäjä valtasi Krimin niemimaan vuonna 2004. Oikea vuosiluku on 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat