Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdeksän miljoonaa kondomia jaossa Brasiliassa – tavoitteena ihmisten ja sademetsän suojelu

Brasilia jakaa yhdeksän miljoonaa luonnonkumikondomia kisojen aikaan. Niiden avulla suojataan sekä ihmisiä että sademetsää.

Ulkomaat
 
Ricardo Moraes / Reuters
Brasilian terveysministeriö jakaa vuosittain kansalaisille 600 miljoonaa kondomia.
Brasilian terveysministeriö jakaa vuosittain kansalaisille 600 miljoonaa kondomia. Kuva: Ricardo Moraes / Reuters
Fakta

Luonnonkumi on kondomien perusraaka-aine

 Kondomien yleisin mate riaali on lateksi eli luonnonkumi.

 Lisäksi kondomeja valmistetaan kumiallergikoille muovista kuten esimerkiksi polyuretaanista.

 Brasiliassa luonnonkumia on perinteisesti kerätty Amazonian kumipuista. Laittomat metsähakkuut ovat vaarantaneet kuminkerääjien elinkeinon.

 Läntiseen Brasiliaan perustettu Natex-kondomitehdas tukee paikallisten kuminkerääjien elinkeinoa sekä kestävää sademetsien käyttöä.

Jos Brasilian hallituksella on asiaan sanomista, ehkäisyvälineiden ei pitäisi loppua Rion olympialaisissa. Valtio jakaa urheilijoille ja kisayleisölle kaikkiaan yhdeksän miljoonaa kondomia olympiakisojen aikaan elokuussa.

Tarkoituksena on paitsi kannustaa ihmisiä turvaseksiin, myös suojella Amazonin kallisarvoisia sademetsiä.

Kondomipotista noin 450 000 kappaletta on tarkoitettu urheilijoille ja henkilökunnalle, joka majoittuu kisojen aikana Olympiakylässä. Loput jaetaan vierailijoille.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kisoissa jaettavat kondomit tuottaa Natex, luonnonkumikondomeja valmistava tehdas läntisen Amazonin Acren osavaltiossa.

Tehdas sijaitsee syvällä sademetsässä lähellä Brasilian ja Bolivian rajaa. Se käyttää kondomien raaka-aineena Amazonin alueella luonnostaan kasvavista kumipuista kerättyä kumia. Näin tehtaassa tuotettavat kondomit tukevat sademetsien kestävää käyttöä.

Ricardo Moraes / Reuters
Kondomitehdas Xapurissa.
Kondomitehdas Xapurissa.

Lisäksi kondomitehdas edistää kuminkerääjien asemaa tarjoamalla heille työtä ja tuloja. Se on osavaltion omistuksessa ja sen työntekijät kuuluvat hallituksen pyörittämään ohjelmaan, jonka tarkoituksena on suojella perinteistä elinkeinoa.

”Paitsi että kondomitehtaamme takaa reilun hinnan kumille, se työllistää satoja ihmisiä”, 71-vuotias kuminkerääjä Raimundo Mendes de Barros kuvasi Reutersille.

Työntekijät pitävät itseään sademetsien suojelijoina. He ovat joutuneet jo vuosikymmenien ajan taistelemaan elinkeinonsa puolesta.

Ricardo Moraes / Reuters
Kumityöläinen Raimundo Mendes de Barros, 71, on työskennellyt alalla 57 vuotta. Hänet kuvattiin perheensä kanssa kodissaan Xapurissa.
Kumityöläinen Raimundo Mendes de Barros, 71, on työskennellyt alalla 57 vuotta. Hänet kuvattiin perheensä kanssa kodissaan Xapurissa.

Kuminkerääjät vaativat Brasilian johtajia puuttumaan laittomiin metsähakkuisiin, jotka tuhoavat sademetsää muun muassa puutavaran tuottamiseksi sekä soijafarmien tieltä.

Lukuisia sademetsien puolustajia on tapettu vuosien kuluessa, kun suurtilalliset ja puunhakkaajat ovat vastanneet vastustukseen väkivallalla.

Ricardo Moraes / Reuters
Joao Batista, 43, on työskennellyt kumituottajana lapsuudestaan asti.
Joao Batista, 43, on työskennellyt kumituottajana lapsuudestaan asti.

Olympiakondomien avokätistä jakamista perustellaan myös hi-viruksen torjumisella.

Brasilian hiv-ohjelmaa on pidetty menestyksenä kansainvälisestikin.

Brasilia on tarjonnut jo pitkään ilmaista hoitoa hiv-tartunnan saaneille. Se on pyrkinyt laskemaan lääkkeiden hintoja muun muassa valmistamalla halpoja rinnakkaislääkkeitä ja painostamalla yrityksiä hinnoittelemaan lääkkeensä edullisesti.

Viime vuosina tartuntojen määrä on alkanut kuitenkin lisääntyä. Hallitus on vastannut tilanteeseen lisäämällä etenkin riskiryhmien testejä ja aikaistamalla lääkehoidon aloittamista.

Ehkäisyvälineiden jako ei rajoitu olympialaisiin, vaan kaikkiaan Brasilian terveysministeriö jakaa vuosittain kansalaisille 600 miljoonaa kondomia. Erityisesti kondomeja kuluu karnevaalihulinan aikaan.

Nykyään Brasiliassa on noin 730 000 hiv-positiivista ihmistä.

Rion kesäolympialaiset järjestetään 5.–21. elokuuta.

Kisavieraiden odotetaan alkavan saapua kaupunkiin muutaman viikon kuluessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat