Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aluekiista hiertää Kiinan suhteita Yhdysvaltoihin

Kiina uhkasi perustaa lentovalvonta-alueen Etelä-Kiinan merelle.

Ulkomaat
 

Uusimmat käänteet Etelä-Kiinan meren saarikiistassa uhkaavat lisätä alueellisia jännitteitä ja kiristää Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä.

Kiina suhtautui jo ennalta tylysti kansainvälisen välitystuomioistuimen päätökseen Filippiinien ja Kiinan välisessä aluekiistassa Etelä-Kiinan merellä. Tiistaina täystyrmäyksen aluevaatimuksille saanut Kiinan hallitus varoitti kiistan osapuolia alueen muuttamisesta ”sodan kehdoksi”, uutistoimisto AFP kertoi keskiviikkona.

Varoituksen antoi varaulkoministeri Liu Zhenmin, joka uhkasi Kiinan harkitsevan ilmavalvonta-alueen perustamista Etelä-Kiinan merelle. Se tarkoittaa ilmatilaa, jonka sisällä Kiina valvoo kaikkea lentoliikennettä.

”Uhkaus yllätti itsenikin. Pidän sitä suhteellisen vakavana toimena, jos niin tapahtuu”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin Kiina-asiantuntija Elina Sinkkonen.

”Yksittäisen valtion kuten Filippiinien tapauksessa on mahdollista, että Kiina saisi taloudellisella painostuksella ratkaistua asian suljettujen ovien takana neuvottelemalla, mutta sillä on muitakin aluekiistoja. Eikä Etelä-Kiinan meri ole ainoa kysymys, jota Kiina nyt pohtii”, Sinkkonen arvioi.

Yhdysvallat aloitti 2011 ulkopolitiikassaan ”käännöksen kohti Aasiaa”, ja tämä painotus viime vuosina ajanut sitä yhä enemmän vastakkain valtaansa lisäävän Kiinan kanssa. Yhdysvallat ei ole voinut jättää liittolaisiaan pulaan, kun ne ovat joutuneet kahnauksiin Kiinan kanssa.

Kiina on jo vuosikymmeniä riidellyt eteläisten naapurimaidensa kanssa Etelä-Kiinan meren pikkusaarien, kaasuesiintymien, kalastusalueiden ja rahtireittien hallinnasta. Lisäksi sillä on kiistoja pohjoisempien naapurien kanssa.

Japani on tukenut Vietnamia ja Filippiinejä Etelä-Kiinan merellä ja kiistelee Kiinan kanssa Diaoyu- tai Senkaku-saarista. Myös Kiinan läheiset suhteet Etelä-Koreaan kärsivät hiljattain, kun yksityiskohtia Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen suunnittelemasta THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmästä tuli julkisuuteen.

”Kiina tuntee ehkä olevansa saarroksissa, Yhdysvaltojen liittolaisten ympäröimänä”, Sinkkonen sanoo.

Kiina on ennenkin käyttänyt lentovalvonta-aluetta poliittisena aseena. Vuonna 2013 se perusti vyöhykkeen Itä-Kiinan merelle ja suututti Japanin ja Yhdysvallat. Sinkkosen mukaan vyöhykkeellä on ollut vähän käytännön merkitystä, ja se toimi pikemminkin poliittisena viestinä. Tällä kertaa pelkkä uhkaus voi ajaa saman asian.

”Uhkaus voi olla signaali, että Kiina on tosissaan. Se antaa vähän neuvotteluvaraa, Kiina voi vetäytyä uhkauksesta jos se saa myönnytyksiä.”

Jotain Kiinan on kuitenkin tehtävä, sillä tappio kansainvälisessä oikeudessa on raivostuttanut osan kansalaisista. Kiina on maalannut itseään nurkkaan kytkemällä Etelä-Kiinan meren kysymyksen kiinalaiseen kansallisylpeyteen.

Toinen huolenaihe on maailman johtavien talouksien G20-kokous, joka on määrä järjestää Kiinassa. Kiinalle on tärkeää, että kokous sujuu hyvin, ja liika sapelinkalistelu Etelä-Kiinan merellä voi vaarantaa tämän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat