Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historian erikoisin lentokonekaappaus jäänee mysteeriksi – FBI lopetti 45 vuotta kestäneen tutkinnan

D. B. Cooperina tunnettu rikollinen hyppäsi laskuvarjolla lentokoneesta keskellä yötä ja katosi 200 000 dollarin lunnasrahojen kera.

Ulkomaat
 
HANDOUT / FBI
FBI:n julkaisemat luonnokset lentokonekaappari D.B. Cooperista perustuvat silminnäkijöiden kuvauksiin.
FBI:n julkaisemat luonnokset lentokonekaappari D.B. Cooperista perustuvat silminnäkijöiden kuvauksiin. Kuva: HANDOUT / FBI

Yksi Yhdysvaltojen rikoshistorian kummallisimmista tapauksista jää näillä näkymin lopullisesti selvittämättä ja rikoksen tekijä tavoittamatta.

D.B. Cooperina tunnettu rikollinen kaappasi 45 vuotta sitten lentokoneen, keräsi välilaskun yhteydessä lunnaat, hyppäsi laskuvarjolla yön selkään ja katosi jäljettömiin. Tiistaina liittovaltion poliisi FBI ilmoitti viimein lopettavansa tapauksen tutkinnan.

FBI:n mukaan Cooperin etsintään käytetyt voimavarat ovat enemmän hyödyksi muissa tutkimuksissa.

Vuosikausia kestäneiden tutkimusten ja tuhansien hyödyttömiksi osoittautuneiden johtolankojen jälkeen Cooperista ei vieläkään tiedetä juuri mitään.

Silminnäkijät kuvailivat Cooperia keski-ikäiseksi, hiljaiseksi ja hyvin pukeutuneeksi. 24. lokakuuta 1971 hän nousi kotimaanlennolle Portlandista Seattleen. Odottaessaan koneen lähtöä hän tilasi viskisoodan.

Lentokoneen noustua ilmaan mies esittäytyi lentoemännälle ja ilmoitti kantavansa salkussaan pommia. Hän pyysi lentoemäntää istumaan viereensä ja raotti salkkuaan, jossa näkyi kimppu johtoja ja punaisia lieriöitä.

Lennon henkilökunta katsoi parhaaksi totella Cooperia, joka vaati laskuvarjoja ja 200 000 dollarin lunnaita. Koneen laskeuduttua Seattleen hän vapautti 36 matkustajaa ja sai haluamansa. Hän komensi koneen uudestaan ilmaan ja määräsi kurssin kohti Meksikoa.

Yöllä Washingtonin osavaltion erämaan yllä Cooper teki uhkarohkean katoamistempun. Hän hyppäsi kolmentuhannen metrin korkeudessa koneesta tihkusateeseen pelkässä puvuntakissa, rahakassi sylissään. Hänestä ei kuultu sen koommin.

Tapauksen johdosta FBI sai vuosien varrella lukemattomia vihjeitä, jotka kaikki johtivat tutkijat umpikujaan. Viisi vuotta tapahtumien jälkeen FBI oli jo kuulustellut kahdeksaasataa epäiltyä tuloksetta.

Vuonna 1980 pikkupoika löysi Columbiajoen varrelta tukuittain 20 dollarin seteleitä, jotka olivat peräisin lunnasrahoista. FBI:n mukaan on hyvin mahdollista, että Cooper ei selvinnyt vaarallisesta hypystään eikä hänen ruumistaan ole löydetty.

D. B. Cooperin tapauksen aikaan lentoturvallisuus oli vielä kaukana siitä, mihin nykyään on totuttu, ja Yhdysvalloissa tapahtui vuosittain kymmeniä kaappausyrityksiä. Cooperin näennäisesti onnistunut rikos innoitti useita matkijoita, joista kaikki epäonnistuivat.

Vuonna 1973 määrättiin Yhdysvaltojen lentokentillä kaikkien matkustajien ja käsimatkatavaroiden tutkiminen metallinpaljastimilla tai käsin.

Vaikka Cooperin tapausta ei enää tutkita aktiivisesti, FBI pyytää yleisöä kertomaan, mikäli he löytävät tapaukseen liittyviä olennaisia todisteita, kuten lunnasrahoja tai laskuvarjon. Todennäköisesti tapaus jää Yhdysvaltojen historian ainoaksi selvittämättömäksi lentokonekaappaukseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat