Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

May luotsaa nyt Britanniaa yli kriisiajan –Boris Johnsonista tuli ulkoministeri

Pääministeri Theresa Mayn tehtävä on johtaa Britannia ulos EU:sta.

Ulkomaat
 
Dominic Lipinsk / Reuters
Pääministeri Theresa May tapasi keskiviikkona kunigatar Elisabetin, joka pyysi tätä muodostamaan uuden hallituksen.
Pääministeri Theresa May tapasi keskiviikkona kunigatar Elisabetin, joka pyysi tätä muodostamaan uuden hallituksen. Kuva: Dominic Lipinsk / Reuters
Fakta

May valitsi avainministerit hallitukseen

  EU-eroleirin päähahmo ja Lontoon entinen pormestari Boris Johnson oli Theresa Mayn yllätysvalinta ulkoministeriksi.

 Veteraanipoliitikko David Davis on EU-erosta vastaava brexit-ministeri.

 Uusi valtiovarainministeri on Philip Hammond, joka toimi aiemmin ulkoministerinä. Hammondin arvion mukaan EU-eroprosessi voi kestää jopa kuusi vuotta.

 Tärkeän sisäministerin salkun sai Amber Rudd, joka on entinen energia- ja ilmastonmuutosministeri.

  Michael Fallon jatkaa Britannian puolustusministerinä.

  Liam Fox on uusi ulkomaankauppaministeri.

Lontoo

Britannia sai keskiviikkona uuden pääministerin, kun Theresa May nousi vakavaa poliittista kriisiä potevan Britannian johtoon.

Mayn yllätysnimitys uudeksi ulkoministeriksi oli EU-eroa ajaneen brexit-leirin johtohahmo, Lontoon entinen pormestari Boris Johnson. Ilman Johnsonin näkyvää panosta britit eivät välttämättä olisi koskaan äänestäneet EU-eron puolesta.

Ulkoministerinä Johnson joutuu vastaamaan etulinjassa tulevien EU-eroneuvottelujen mahdollisista pettymyksistä. Vastuuta jakaa uusi EU-erosta vastaava ministeri David Davis.

Johnsonin nimitys voi herättää epälyjä EU-maissa, sillä brexit-leirin kampanjointia leimaisivat puolitotuudet ja äänestäjien pelottelu.

Mayn päätehtävä on panna EU-kansanäänestyksen tulos täytäntöön eli irrottaa Britannia EU:sta. Koko Eurooppa odottaa nyt, milloin May käynnistää viralliset EU-eroneuvottelut.

Stefan Rousseau / Reuters
Pääministerin virka-asunnon henkilöstö toivotti tervetulleeksi Theresa Mayn.
Pääministerin virka-asunnon henkilöstö toivotti tervetulleeksi Theresa Mayn.

Ensimmäisessä puheessaan pääministerinä May painotti haluaan edistää Britannian sosiaalista tasa-arvoa ja työskennellä syrjäytymistä vastaan.

”Johtamallani hallituksella ei tule olemaan vain harvojen etuoikeutettujen edut mielessään. Teemme kaikkemme, jotta kaikki saavat kiinni omasta elämästään [– –] yhdessä rakennamme entistä paremman Britannian”, tuore pääministeri sanoi virka-asunnollaan Downing Streetillä.

Mayn mukaan Britannia elää suurten muutosten aikaa. Maan pitää löytää uusi rooli maailmassa. Yhdistynyt kuningaskunta ei nojaa vain neljän jäsenmaansa yhtenäisyyteen:

”Uskomme myös kansalaistemme yhtenäisyyteen, keitä olemmekaan ja mistä tulemmekaan.”

Mayn pitää nyt vakauttaa kansanäänestyksen jälkeen pahasti jakautunut Britannia. Lisähaasteita tulee taloustilanteesta ja yleisestä epävarmuudesta.

May vieraili keskiviikkoiltana kuningatar Elisabetin luona ja sai tehtävän muodostaa maalle uuden konservatiivihallituksen.

PETER NICHOLLS / Reuters
Theresa Mayn edeltäjä David Cameron jätti eronpyyntönsä keskiviikkona.
Theresa Mayn edeltäjä David Cameron jätti eronpyyntönsä keskiviikkona.

Hieman aiemmin kuningattaren puheilla oli käynyt väistyvä pääministeri David Cameron esittämässä eronpyyntönsä.

”Työni ei ole ollut helppoa, emmekä ole onnistuneet kaikessa. Uskon silti, että maamme on nyt paljon vahvempi kuin aiemmin”, Cameron sanoi lähtiessään perheineen Downing Streetin virka-asunnolta.

Cameron joutui eroamaan, koska hän kärsi tappion kesäkuun 23. päivän EU-kansanäänestyksessä.

Sekä Cameron että May kannattivat Britannian EU-jäsenyyden jatkoa, mutta 51,9 prosenttia briteistä päätti toisin.

May on nyt sitoutunut johtamaan Britannian ulos EU:sta.

Vaikeaa sisäministerin salkkua kuusi vuotta hoitanutta Mayta on pidetty jo pitkään yhtenä mahdollisena Cameronin seuraajana. Kansanäänestystulosta seurannut poliittinen hajaannus nosti Mayn pääministeriksi nopeammin kuin kukaan olisi arvannut.

May tuli pääministeriksi aikana, joka kuuluu Britannian rauhanajan lähihistorian vaikeimpiin. EU-eron varalle ei ole valmista suunnitelmaa, vaan työ on yhä alkutekijöissään.

Osalle EU-eroa ajaneesta brexit-leiristä lähtö EU:sta merkitsee vapautta ja Britannian suuruudenajan palauttamista. EU-eron käytännön puolen hoitavat poliitikot ja virkamiehet voivat kokea asian toisin.

Erosopimuksen lisäksi neuvoteltavaksi tulee Britannian ja EU:n uusi suhde. Maylle on lähes mahdotonta tinkiä äänestäjäkunnan halusta rajoittaa EU-maahanmuuttoa.

Uudella hallituksella ja parlamentilla on edessään myös suuri lainsäädäntösavotta.

Kun EU-lait lakkaavat olemasta voimassa, pitää tilalle säätää brittilakeja. Myös kauppasopimukset kolmansien maiden kanssa pitää neuvotella uusiksi.

Lisähaasteita tulee Skotlannista, joka ei halua erota EU:sta. ”Brexit ei tarkoita brexitiä Skotlannille”, Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoi keskiviikkona Lontoossa.

Jos kiistaan ei löydy ratkaisua, voi EU-eron hintana olla myös koko Yhdistyneen kuningaskunnan hajoaminen.

Tiukaksi ja tinkimättömäksi poliitikoksi luonnehdittu May tulee antamaan kasvot kriisiajan Britannialle. Mayn johtajantaidoista riippuu, kuinka hyvin konservatiivihallitus pystyy kriisiajan haitat minimoimaan.

Konservatiivipuolue on ollut tähän asti pahasti jakautunut, sillä EU-jäsenyys on hajottanut puoluetta. Kansanäänestys puhdisti ilmaa ainakin teoriassa.

May sai pääministerinä ensimmäisen taustoituksensa Britannian ulko- ja talouspolitiikasta sekä ydinaseista.

Mayn Cameronilta työmaakseen saama Britannia on paitsi yksi maailman suurimmista kansantalouksista, myös eurooppalainen sotilasmahti. Tiedustelusektorilla Britannia on EU:n ykkönen.

Ja vaikka imperiumia ei enää ole, on perinnöksi jäänyt kansainyhteisö ja läheiset suhteet yli 50 maahan eri mantereilla.

Britannia on myös yksi YK:n turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenmaasta. Nato-maista Britannian puolustusbudjetti on absoluuttisesti laskettuna suurin Yhdysvaltain jälkeen. Jos puolustusmenot lasketaan osuutena bruttokansantuotteesta (bkt), on Britannia kolmannella sijalla.

May on pysytellyt poliittisten klikkien ulkopuolella, eikä hänen tiedetä pitävän hovia. Cameronin aikakautta leimasivat eliittikouluja käyneiden miespoliitikkojen verkostot.

Maysta tuli Britannian toinen naispääministeri. Ensimmäinen eli Margaret Thatcher (1979–1990) tuli myös konservatiivipuolueesta.

Britannia saanee Theresa Maysta jatkajan David Cameronin politiikalle

Henrik Suni HS

Keskiviikkona virkaan astuneelta Britannian uudelta pääministeriltä Theresa Maylta odotetaan paljon. Tosiasiassa May jatkanee pitkälti samalla poliittisella linjalla kuin edeltäjänsä David Cameron, jonka hallituksessa hän istui sisäministerinä kuusi vuotta. Mayn tärkein tehtävä pääministerinä on vakauttaa maa ja neuvotella ero EU:sta. Kaikki muu on toisarvoista. HS vertailee uutta ja väistynyttä pääministeriä.

Tapa tehdä politiikkaa

Puolueensa sisällä May on varonut asemoimasta itseään tiukasti oikeisto-vasemmisto -skaalalla. Hänet tunnetaan käytännönläheisenä poliitikkona, jonka linjoja ohjailee vakavamielinen ja selkeästi määrittynyt moraali. Maine tiukkana poliitikkona juontaa pitkästä ja vaikeasta pestistä sisäministerinä, mutta pääministerinä May saattaa vetää myös erilaista linjaa.

Cameronilla on ollut politiikassaan ja retoriikassaan enemmän ideologiaa ja tunteen paloa. Cameronin ongelmaksi nähtiin hänen maltillisuutensa, minkä vuoksi hän oli monille puolueen jäsenille liian vasemmalla. Toisaalta Cameron sai hallituksen leikkausohjelman vuoksi tiukan markkinaliberaalin leiman. Siksi May saatetaan mieltää Cameronia keskustalaisempana.

EU-politiikka

May kannatti ennen kansanäänestystä EU:ssa pysymistä, mutta ei ole ollut kannassaan kovin äänekäs. Hän on vannonut, että Britannia aloittaa eroneuvottelut EU:sta kansanäänestyksen tuloksen mukaisesti. Mayn johdolla neuvotteluista on odotettavissa tiukat.

Cameron ei ollut varaukseton EU:n kannattaja, vaikka asettuikin alusta asti kansanäänestyksessä EU:ssa pysymisen taakse. Cameron laittoi politiikassaan Britannian kansallisen edun ykkössijalle ja pyrki neuvottelemalla saamaan Britannialle erityisaseman unionissa.

Maahanmuutto

Mayn linjaukset ja kommentit maahanmuutosta ovat tiukempia kuin Cameronilla. May on toistuvasti sanonut haluavansa rajoittaa maahanmuuttoa Britanniaan sekä EU:sta että sen ulkopuolelta. Mayn aloitteesta Britannia muun muassa asetti tulorajan maahanmuuttajien perheenyhdistämiselle sekä pysyvälle asumisluvalle.

Cameron on Mayn kanssa pitkälti samoilla linjoilla, vaikkakin sisäministerinä May on tullut leimatuksi kovemman linjan maahanmuuttopoliitikkona. Cameron ei kannata rajojen sulkemista tai sisäänpäin kääntymistä, mutta kannattaa jo sosiaalisten ja poliittisten paineidenkin takia maahanmuuton rajoittamista.

Talouspolitiikka

Tässä vaiheessa Mayn talouspolitiikan sisältöä on vaikea määrittää, mutta ensimmäiset kommentit ovat olleet hieman ihmisläheisempiä kuin Cameronin. May sanoi maanantaina, että isojen yritysten on muututtava, ”kuilun pomojen ja työntekijöiden välillä” kutistuttava ja palkanmaksuun pitää saada läpinäkyvyyttä. May on jo nyt nostanut enemmän esille tavallista työtätekevää kansaa, eikä ole – toisin kuin Cameron – puhunut valtionvelasta juuri ollenkaan.

Mayn politiikka on jatkumoa Cameronin hallitukselle, joskin Cameronin talouspoliittinen retoriikka oli ainakin aluksi tiukempaa. Cameron korosti alijäämän leikkaamista, valtion velan vähentämistä ja talouden kriisiä. Samalla Cameronin hallitus otti vahvasti kantaa esimerkiksi harmaan talouden kitkemiseen ja johtajien kohtuuttomiin palkkoihin.

Lähteet: Oxford Brookes -yliopiston yliopistonlehtori Mikko Kuisma, The Guardian

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat