Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Boris Johnson nousi kuolleista – ja muita Theresa Mayn yllätyksiä

Brexit-kampanjan johtohahmon Johnsonin nimitys ulkoministeriksi oli ovela veto pääministeri Mayltä.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Lontoo

Britannialla on uusi pääministeri – eikä hän totta totisesti aikaile päätöksenteossa.

Theresa May ei ollut ehtinyt olla pääministeri kahta tuntiakaan, kun hän oli jo nimittänyt Britannian uuden konservatiivihallituksen avainministerit.

Suurin yllätys oli Lontoon entisen pormestarin Boris Johnsonin nostaminen ulkoministeriksi.

Johnson antoi kevään ja kesän aikana kasvot ja energian Britannian EU-eroa kannattavalle brexit-leirille. Kun kansanäänestys todellakin päätyi EU-eron kannalle, näytti Johnson itsekin tyrmistyneeltä. Niin ei pitänyt käydä.

Johnsonilla oli ollut itselläänkin pääministeriys mielessä. Kansanäänestystulosta seurannut kaaos, brexit-leirin puolitotuudet ja kannattajien hupeneminen merkitsivät kuitenkin sitä, että moni vietti jo Johnsonin poliittisia hautajaisia.

Nyt May nosti Johnsonin ulkoministeriksi – ja samalla EU-eroneuvottelujen etulinjaan. Vaikka konkaripoliitikko David Davis vastaakin hallituksessa EU-erosta erityisenä brexit-ministerinä, ei Johnson voi enää paeta brexit-kampanjansa karvaitakaan hedelmiä. Sitä niittää, mitä kylvää.

Mayltä Johnsonin nimitys oli ovela veto. Brexitiläisille piti antaa nimirooleja, ja nyt Johnson saa panna kehutut puhetaitonsa täyteen käyttöön niin EU-maissa kuin muuallakin.

Myös David Davis on ollut tiukka EU-eron puolestapuhuja. Hän on ilmoittanut, että virallisten EU-eroneuvottelujen aloittaminen vaatii kuitenkin kunnon strategiaa ja suunnitelmaa.

Valtiovarainministeriksi May valitsi Philip Hammondin, joka toimi eronneen pääministerin David Cameronin ulkoministerinä. Hammond ei koskaan päässyt kunnolla esiin Cameronin ja silloisen valtiovarainministerin George Osbornen takaa.

Nyt Cameron ja Osborne ovat eronneet, ja Hammond muuttaa Mayn naapuriin Downing Streetille.

Hammond on sanonut aiemmin, että Britannian EU-eroprosessi voi kestää jopa kuusi vuotta.

Cameronin hallituksen entinen energia- ja ilmastonmuutosministeri Amber Rudd on uusi sisäministeri eli Theresa Mayn seuraaja.

Sisäministerin salkku on Britanniassa erityisen tärkeä ja vaikea. May itse teki sisäministerinä poikkeuksellisen pitkän uran, joka kesti yli kuusi vuotta.

May on ollut kannustamassa lisää naisia konservatiivipoliitikoiksi. Siksi nyt seurataan silmä kovana sitä, että myös Mayn hallituksesta löytyy tarpeeksi naisia kovilta ministeripaikoilta.

Ensimmäistä kertaa Britannian historiassa sekä pää- että sisäministeri ovat naisia.

Naisnimityksiä kaivattiin kuitenkin lisää ainakin vielä keskiviikkoiltana. Muut illan ministerinimitykset olivat miehiä.

Puolustusministerinä jatkaa Michael Fallon. Ulkomaankauppaministeriksi May valitsi Liam Foxin, joka oli yksi konservatiivipuolueen ehdokkaista puolueen uudeksi johtajaksi ja samalla pääministeriksi. Myös Fox kuuluu brexitin kannattajiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat