Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvalloissa jälleen kohu poliisin aseenkäytöstä – videolla poliisi tulittaa maassa makaavaa nuorukaista

Poliisi ampui nuoreen mieheen useita laukauksia, vaikka tämä oli jo vakavasti haavoittunut.

Ulkomaat
 
Fresnon poliisi
Fresnon kaupungin poliisi ampuu videolla 19-vuotiaan Dylan Noblen.
Fresnon kaupungin poliisi ampuu videolla 19-vuotiaan Dylan Noblen. Kuva: Fresnon poliisi

Viime aikoina Yhdysvalloissa on todistettu videolta useita poliisien toteuttamia raakoja ampumisia. Lisää hyytävää aineistoa tarjoaa poliisin Kaliforniassa julkaisema video. Asiasta uutisoi brittimedia The Guardian.

Fresnon kaupungin poliisi ampuu videolla 19-vuotiaaseen Dylan Nobleen useita laukauksia, kun hän on jo vakavasti haavoittunut, makaamassa selällään ja tuskin kykenevä liikkumaan.

Poliisi oli alun perin kieltäytynyt julkaisemasta videota ennen kuin tutkinta on valmistunut. Poliisin mukaan sellainen olisi ollut ”epäkypsää”.

Poliisin vartaloon kiinnitetyllä kameralla kuvattu video päätettiin kuitenkin laittaa jo julki, vaikka tutkinta on kesken.

”Vaikka jännitteet säilyvät korkeina – eivät vain Fresnossa, vaan ympäri tämän maan – uskon, että on oikea aika julkaista tämä video”, Fresnon poliisin päällikkö Jerry Dryer sanoi lehdistötilaisuudessa.

Noble ammuttiin videoidusti kalifornialaisella huoltoasemalla lauantaina 25. kesäkuuta. Poliisi oli tapahtumaa ennen saanut ilmoituksen miehestä kävelemässä alueella haulikon kanssa.

Kun paikalle menneet kaksi poliisia huomasivat Noblen kaasuttelemassa lava-autollaan, hänet ohjattiin sivuun. Poliisien mukaan Noble kieltäytyi näyttämästä heille käsiään, piti yhtä kättä selkänsä takana ja sanoi vihaavansa elämäänsä.

Noble teki poliisien alkuperäisen version mukaan kaikkensa, jotta nämä uskoisivat, että hänellä on tuliase. Nobleen oli poliisien mukaan ammuttu neljä laukausta, kun tämä lähestyi heitä käsi selkänsä takana.

Tutkimuksissa selvisi, ettei Noblella ollut asetta autossa eikä muuallakaan.

Videolla kuuluu, kuinka poliisit huutavat toistuvasti Noblea näyttämään kätensä.

Kun Noble astuu autosta ulos, hänen vasen kätensä on levällään ja oikea käsi selän takana. Hän alkaa kävellä poliiseja kohti.

Poliisi käskyttää Noblea näyttämään kätensä, ja toinen heistä huutaa kirosanojen sävyttämänä Noblea painumaan maahan.

Toinen poliisi ampuu kaksi laukausta Nobleen, joka lyyhistyy maahan ja kierii selälleen. Hetkeä myöhemmin sama poliisi ampuu kolmannen laukauksen, kun Noble on jo maassa.

”Jos liikut vielä kerrankin, sinua ammutaan uudestaan. Pysähdy”, poliisi sanoo.

15 sekunnin päästä poliisi painaa liipaisimesta neljännen kerran, kun Noble tuskin enää liikkuu maassa.

”Älä liiku enää”, poliisi sanoo.

Poliisit näyttivät kuvaamansa videon Noblen perheelle edellisenä perjantaina ja saivat järkyttyneen vastaanoton.

”He vain halusivat ampua hänet. He ovat liipaisinherkkiä”, Dylanin isä Darren Noble sanoo poliiseista.

Videon näkemisen jälkeen Noblen perhe nosti syytteen paikallista Fresnon kaupunkia vastaan luonnehtimalla ampumista ”anteeksiantamattomaksi, liialliseksi voimankäytöksi”.

Fresnon poliisin päällikön Dryerin mukaan videolla näyttää useissa kohdissa siltä, että Noblella olisi jotain kädessään. Hänen mukaansa tutkinnassa selvitetään, oliko jokainen luoti oikeutettu ja olisiko poliisilla ollut muita vaihtoehtoja selvittää tilanne.

”Olivatko kaksi viimeistä laukausta poliiseilta tarpeellisia? Täytyikö poliisien käyttää kuolettavaa voimaa, joka perustui pelkoon? Minulla ei ole antaa vastausta tänään”, Dryer sanoi The Guardianin mukaan – lisäten: ”Videota oli äärimmäisen järkyttävää katsoa.”

Viime päivinä eri puolilla Yhdysvaltoja on tullut julki videoita, joissa poliisi on ampunut ihmisiä kyseenalaisissa tilanteissa. Louisianassa poliisi ampui viime viikolla cd-levyjä ulkona myyneen mustan miehen Alton Sterlingin. Päivää myöhemmin poliisi ampui Minnesotassa toisen mustan miehen Philando Castilen, joka oli kertonut tyttöystävänsä mukaan poliisille kantavansa asetta luvan kanssa.

Molemmat ampumiset päätyivät videolle, jotka levisivät nopeasti tultuaan julki internetissä.

Väkivalta jatkui, kun sala-ampuja tappoi viime torstaina Dallasissa viisi poliisia poliisiväkivaltaa vastustaneen rauhanomaisen mielenosoituksen aikana. Poliisin mukaan ampujan motiivina oli vastaisku poliisien tekemille kyseenalaisille ampumisille.

Fresnon poliisi pyrkii minimoimaan riskit mellakoihin eikä julkaise Noblen ampuneiden poliisien nimiä näiden turvallisuuden vuoksi.

”En halua mitään sellaista tapahtuvan meidän kaupungissamme mitä tapahtui Dallasissa”, Dryer kertoi.

Myöskään Noblen isä ei halua protesteja videon takia.

”En halua mellakkaa. En halua, että ketään muuta sattuu”, Darren Noble sanoi ja jatkoi:

”Mikään mitä tehtäisiin ei toisi lastani takaisin. Haluan kuitenkin, että nuo poliisit maksavat teostaan. En ole tyytyväinen ennen kuin heidät asetetaan syytteeseen murhasta. Heidän pitäisi olla vastuussa teoistaan, kuten kenen tahansa muun, joka tappaa viattoman lapsen.”

Dryer kuvasi Yhdysvaltain levottomuutta niin, että maa on ”kipinän päässä metsäpalosta”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat