Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläislehti: Pyhäjoen ydinvoimalaa rakentava Rosatom voi joutua lännen pakotelistalle

Venäjän ydinvoimajätin tytäryhtiö kiistää, että se toimittaisi laitteita Krimille.

Ulkomaat
 
Benoit Tessier / Reuters
Rosatom voi joutua lännen pakotelistalle.
Rosatom voi joutua lännen pakotelistalle. Kuva: Benoit Tessier / Reuters

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom voi joutua lännen pakotelistalle, kertoi sanomalehti Kommersant torstaina.

Lehden mukaan yhtiön toimintakertomuksessa vuodelta 2015 mainitaan, että Rosatomin tytäryhtiö voitti kilpailun Sevastopolin ja Simferopolin voimalaitosten laitetoimituksista.

Torstaina automatiikkaan keskittynyt tutkimusinstituutti VNIIA ilmoitti uutistoimisto Interfaxin mukaan, että vaikka se voitti kilpailun, laitteita se ei ole toimittanut. Syynä on se, että itse voimalaitosten rakentamishanke ei ole edennyt.

EU on asettanut tiukkoja rajoituksia yritysten toimintaan Krimillä sen jälkeen, kun Venäjä liitti niemimaan laittomasti itseensä keväällä 2014.

Krimille ei saa investoida eikä sieltä saa tuoda mitään EU:n alueelle. Lisäksi vienti energia- ja liikenne-aloille ja televiestintään niemimaalla on kielletty.

Nykyiset EU:n säätämät pakotteet ovat Krimin osalta voimassa ensi vuoden kesäkuuhun. Muutosten käsittely ei olisi läpihuutojuttu.

”Kun pakotteiden osalta tehdään määräaikaistarkasteluja, vaaditaan kaikkien EU:n 28 jäsenvaltion yksimielisyys”, muistuttaa lähetystöneuvos Pekka Kosonen ulkoministeriöstä.

Jos yritys päätettäisiin lisätä pakotelistalle, EU-alueen yritykset lopettaisivat yhteistyön sen kanssa. Jos taas Yhdysvallat asettaisi pakotteita Rosatomia vastaan, se ei velvoittaisi eurooppalaisyrityksiä rajoittamaan kauppaa Rosatomin kanssa. Yhdysvaltain pakotteet voisivat kuitenkin käytännössä hankaloittaa yhteistyötä.

Kommersantin mukaan Krimillä toimivat avoimesti vain ne venäläisyritykset, jotka jo ovat pakotteiden alaisina. Esimerkiksi valtiollinen teollisuus- ja puolustusalan yrityksiä hallinnoiva Rosteh vastaa voimalaitosten rakentamisesta.

Lisäksi lehden mukaan Rosatom peittelee toimintaansa Krimillä, eikä virallisia asiakirjoja toimituksista ole julkaistu.

Rosatomin tytäryhtiö VNIIA voitti toukokuussa kilpailun Tamanin voimalaitosten laitetoimituksista. Etelä-Venäjän Krasnodarissa sijaitseviin laitoksiin kehitettävää tekniikkaa voidaan käyttää Kommersantin mukaan myös Krimillä, ja Tamanin hanke on jumissa, koska yritykset arvioivat pakotteiden voivan laajeta koskemaan myös sitä.

Rosatom ei ole tähän mennessä joutunut Yhdysvaltojen tai EU:n pakotelistoille. Suomessa se on isolla panoksella mukana Pyhäjoelle suunnitellussa ydinvoimalassa. Rosatom omistaa 34 prosenttia Fennovoimasta, toimittaa Pyhäjoelle voimalaitoksen, ydinpolttoaineen ja vastaa lisäksi suurimmasta osasta rahoituksesta.

Kommersantin haastattelemista lakimiehistä osa arvioi, että Krimillä toimiminen voi aina johtaa pakotelistalle joutumiseen. Toiset taas arvioivat, että voimalaitosten laitetoimitukset eivät välttämättä kuulu pakotteiden piiriin.

Lehden lähteen mukaan Ukraina puolestaan pyrkii kokonaan eroon venäläisestä ydinpolttoaineesta voimaloissaan.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat