Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin keisarinpalatsi kiistää keisarin eroaikeet – Euroopassa kourallinen hallitsijoita on luopunut vallasta viime vuosina

Belgiassa, Hollannissa ja Espanjassa kruunupäät ovat jääneet viime vuosina vapaaehtoisesti eläkkeelle. Myös Vatikaanissa nähtiin historiallinen paavin vaihto kolme vuotta sitten.

Ulkomaat
 
Reuters
Belgian kuningas Albert II (vas.), Hollannin kuningatar Beatrix ja Espanjan kuningas Juan Carlos.
Belgian kuningas Albert II (vas.), Hollannin kuningatar Beatrix ja Espanjan kuningas Juan Carlos. Kuva: Reuters

Japanin keisarinpalatsi kiistää jyrkästi uutiset, joiden mukaan keisari Akihito suunnittelisi jäävänsä eläkkeelle ja luopuvansa vallasta.

”Se ei pidä lainkaan paikkaansa”, sanoi keisarillisen huoneen virastoa edustava Shinichiro Yamamoto Guardian -lehden mukaan.

Issei Kato / Reuters
Japanin keisari Akihito
Japanin keisari Akihito

Japanilaiset uutislähteet kertoivat keskiviikkona palatsilähteisiin viitaten, että 82-vuotias keisari suunnittelisi tehtäviensä jättämistä. Kyseessä olisi historiallinen teko, sillä yksikään keisari ei ole luopunut vallasta sitten keisari Kōkakun eron vuonna 1817.

Ero olisi myös jonkinasteinen järkytys Japanissa, jossa keisarillinen perhe edustaa pysyvyyttä, ja keisaria on totuttu pitämään lähes puolijumalana. Lähinnä seremoniallista valtaa nauttiva Akihito on tosin yrittänyt ravistella tällaista viittaa harteiltaan.

Tehtävänsä jättävät kruunupäät ovat ehkä harvinaisuus Japanissa, mutta Euroopassa heitä on nähty aivan hiljattain jo muutama.

Belgian kuningas Albert II kohahdutti heinäkuussa 2013 luopumalla vallasta ja jättämällä kuninkaan tehtävän pojalleen Philippelle. Syyksi arveltiin ikääntyneen kuninkaan heikkoa terveyttä ja kohua väitetystä aviottomasta tyttärestä.

Albert oli tiettävästi Belgian ensimmäinen kruunupää, joka luopui vapaaehtoisesti tehtävistään. Naapurimaassa Hollannissa käytäntö on tutumpi, ja siellä nähtiin kuninkaallinen eläköityminen vain paria kuukautta aiemmin saman vuoden keväällä.

Hollannissa päättyi 120 vuotta kestänyt naisten valtakausi, kun suosittu kuningatar Beatrix päätti siirtyä eläkkeelle ja luovuttaa kruunun pojalleen Willem-Alexanderille. Näin tehdessään Beatrix noudatti oman äitinsä Julianan ja isoäitinsä Vilhelmiinan esimerkkiä, joista molemmat olivat jääneet vapaaehtoisesti eläkkeelle ja jättäneet hallitsijan tehtävät lapselleen.

HS oli vappuna 2013 paikalla Amsterdamin Dam-aukiolla, jossa tuhannet kuninkaalliseen oranssiin väriin pukeutuneet ihmiset jättivät tunteikkaita jäähyväisiä Beatrixille ja ottivat vastaan uuden kuninkaansa. Voit lukea jutun Hollannin kuninkaallisten vallanvaihdosta täältä.

Vuotta myöhemmin kesäkuussa 2014 myös Espanjan kuningas Juan Carlos luopui kruunusta poikansa Felipen hyväksi. Vallanvaihto edellytti perustuslain muutosta.

Myös Vatikaanissa nähtiin poikkeuksellinen vallanvaihdos vuoden 2013 alussa, kun paavi Benedictus XVI kertoi luopuvansa tehtävästään terveydentilaansa vedoten.

Edellisen kerran vastaavaa tapahtui vuonna 1415, kun paavi Gregorius XII erosi tehtävästään – vaikkakaan hän ei tehnyt sitä täysin vapaasta tahdosta.

Emeritus-paavi Benedictusta kutsutaan edelleen hänen paavi-nimellään eikä ristimänimellä Joseph Ratzinger.

Tämänviikkoiset uutiset Japanin keisarin Akihiton mahdollisesta eläköitymisestä ovat herättäneet maassa monenlaista keskustelua.

Ensinnäkin tehtävästä luopuminen ei olisi aivan yksinkertainen prosessi. Japanissa ei ole lainsäädäntöä siitä, miten keisarin eroaminen tapahtuu. Lakia pitäisi muuttaa, mikä puolestaan tarkoittaisi myös parlamentin osallistumista.

Tämä puolestaan voisi avata jälleen mahdollisuuden keskustelulle myös siitä, pitäisikö Japanin sallia vallan periytyminen naisille. Akihiton perillisellä, kruununprinssi Naruhitolla ei ole poikia. Sen takia valta olisi ainoastaan mieslinjaa suosivan periytymisjärjestyksen mukaan siirtymässä hänen jälkeensä hänen pikkuveljelleen tai tämän pojalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat