Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä aloitti rähinän Syyriassa, Kerry hieroo sopua Moskovassa

Venäjän sota Tšetšeniassa jatkui Kaukasian terrorina, kunnes siitä tuli osa Lähi-idän kriisiä.

Ulkomaat
 
Ammar Abdullah / Reuters
Ihmiset etsivät eloonjääneitä Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalasta, joka tuhoutui ilmaiskussa helmikuussa Syyriassa. Tarkkailijajärjestö syytti iskusta Venäjää, joka iskenyt terroristijärjestö Isisin ja muiden kapinallisryhmien asemiin. Viime päivinä Venäjä on kiihdyttänyt taas ilmaiskujaan.
Ihmiset etsivät eloonjääneitä Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalasta, joka tuhoutui ilmaiskussa helmikuussa Syyriassa. Tarkkailijajärjestö syytti iskusta Venäjää, joka iskenyt terroristijärjestö Isisin ja muiden kapinallisryhmien asemiin. Viime päivinä Venäjä on kiihdyttänyt taas ilmaiskujaan. Kuva: Ammar Abdullah / Reuters

Venäjän jatkosota

 1.9. 2015 Julkisuuteen tihkuu tietoja Venäjän kalustokuljetuksista Syyriaan.

 30.9.2015: Venäjän ilmavoimat aloittaa pommitukset Syyriassa.

 24.11.2015 Turkin ilmavoimat ampuu alas venäläisen hävittäjän.

 27.2. 2016 Osapuolten julistama tulitauko alkaa, taistelut laantuvat hieman.

 14.3. 2016 Presidentti Putin sanoo asevoimien täyttäneen tehtävänsä Syyriassa ja palaavan ”pääosin” kotiin.

 27.3. 2016 Venäjän asevoimat ilmoittaa vallanneensa Palmyran kaupungin yhdessä Syyrian joukkojen kanssa.

 12.7.2016 Venäjän strategiset pommittajat tekevät joukon ilmaiskuja Syyriaan Venäjän maaperältä.

Moskova

Venäjän ilmavoimat teki torstaina jo toisen laajan ilmaiskun Syyriaan kuluvan viikon aikana. Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjän maaperältä ilmaan nousseet kuusi strategista TU-22M3-pommittajaa tekivät ilmaiskut Palmyran ja Homsin alueille Syyriassa.

Vastaava hyökkäys toteutettiin edellisen kerran tiistaina. Näin siitä huolimatta, että presidentti Vladimir Putin ilmoitti jo maaliskuussa Syyrian ilmaoperaation olevan pääosin ohi.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry saapui torstaina Moskovaan keskustelemaan kollegansa Sergei Lavrovin ja presidentti Putinin kanssa yhteistyöstä Syyrian sodassa.

Epävirallisten tietojen mukaan Kerry esittää ”yhteisen toimeenpanoryhmän” perustamista Syyriaan. Esitys on jo nostanut pienen vastalauseiden myrskyn Washingtonissa.

Kerryn ehdotuksella on perusteensa. Venäjä nimittäin on Syyriassa ja pysyy siellä huolimatta Putinin maaliskuisesta vetäytymisilmoituksesta. Syyrian sota on nimittäin myös Venäjän oma sota, kuten uutisista ilmenee.

Keskiviikkoillan uutiset kertoivat terroristijärjestö Isisin niin sanotun pohjoisen rintaman johtajan Abu Omar al-Shishanin kuolleen taistelussa Pohjois-Irakissa. Isisin nettikanava Amaq vahvisti tiedon.

Kovin suurta kolausta al-Shishanin kuolema ei välttämättä Isisille merkitse. Hänen oikeana kätenään on toiminut vuosia Abu Jihad, joka kykenee todennäköisesti astumaan edesmenneen isäntänsä saappaisiin.

”Abu Jihad” on melko kömpelö taistelijanimi. Hän on Islam Atabajev, 33-vuotias Venäjän kansalainen Kratšai-Tšerkessiasta. Hän on vastannut pitkälti Isisin venäjänkielisestä propagandasta.

Al-Shishani puolestaan oli Georgian Pankisin solasta kotoisin ollut Tarhan Batirašvili, 30, entinen Georgian armeijan kersantti ja äitinsä puolelta tšetšeeni. ”Shishani” tarkoittaa arabiaksi tšetšeeniä ja on suosittu taistelijanimi.

Nämä miehet ja heidän seuraajansa ovat yksi syy siihen, miksi Venäjä pysyy Syyriassa. Venäjän virallisen arvion mukaan Syyrian terroristijoukkojen riveissä on noin 5 000 taistelijaa entisen Neuvostoliiton alueelta.

Ilmiö on suoraa jatkoa Venäjän käymälle kahdelle Tšetšenian sodalle. Kun kansallismielisten tšetšeenien unelma itsenäisestä Itškerian tasavallasta lopulta kuoli, nousi tilalle vuonna 2007 tšetšeenitaistelija Doku Umarovin johtama ”Kaukasian emiraatti”. Se vaihtoi nationalismin islamismiin.

Emiraatin alamäki alkoi Umarovin kuoltua myrkytykseen syksyllä 2013. Isisin vaikutusvalta ja vetovoima Kaukasiassa alkoi kasvaa.

Aluksi Venäjän turvallisuuspalveluilla ei näyttänyt olevan mitään sitä vastaan, että aseistautuneet partasuut häipyivät maasta. Asenne muuttui kuitenkin nopeasti vuoden 2014 aikana, kun Syyriasta ja Irakista alkoi palata kotiin turtuneita taistelijoita.

Palaajat pistettiin telkien taakse. Duuma sääti lain, joka kriminalisoi taistelun ”liittovaltion etujen vastaisten” aseellisten ryhmien riveissä ulkomailla.

Tšetšenian sota laajeni siis ensin Kaukasian terroriksi, kunnes siitä tuli osa Lähi-idän kriisiä.

Heti presidentti Putinin maaliskuisen ”vetäytymisilmoituksen” jälkeen Venäjän erikoisjoukot osallistuivat yhdessä Syyrian hallituksen joukkojen kanssa historiallisen Palmyran kaupungin valtaukseen Syyriassa. Moskovassa jaettiin kunniamerkkejä.

Nykyisin Tartusin laivastotukikohdassa ja Hmeimimin lentotukikohdassa Syyriassa on runsain mitoin venäläisiä sotilaita. Laivaston ja ilmavoimien huoltoliikenne on jatkuvaa.

Pommikoneet ovat korvautuneet venäläisillä helikoptereilla, joista osa on viimeistä huutoa. Venäläiset taistelevat Syyrian hallituksen ja Hizbollah-järjestön joukkojen rinnalla muun muassa Aleppon rintamalla.

Viime perjantaina kapinalliset ampuivat helikopterin alas Palmyran liepeillä, ja kaksi venäläistä sotilasta kuoli. Tiistaina kuusi strategista Tu-22M3 -pommittajaa nousi ilmaan ilmeisesti Mozdokin tukikohdasta Pohjois-Ossetiasta Venäjältä ja lensi puolentoista tuhannen kilometrin matkan Palmyran alueelle.

Venäjän puolustusministeriön mukaan pommittajat tuhosivat Isisin leirin, asevarastoja ja panssareita. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kiisti, että kyse olisi ollut kostoiskusta. Seuraavana päivänä Syyrian kapinalliset raportoivat venäläispommittajien iskeneen pakolaisleirille Jordanian rajan tuntumassa.

Venäjä on Syyriassa ja siksi se on otettava huomioon. Yhdysvaltain uuden yhteistyöpolitiikan arvostelijoiden mukaan todellinen sodan syntipukki on kuitenkin Putinin kumppani, Syyrian presidentti Bashar al-Assad.

”En ymmärrä, kuinka Kerry selviää tästä tai pystyy saavuttamaan yhtään mitään”, tutkija Andrew J. Tabler Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutista huokaili The Washington Post -lehden haastattelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat