Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian uusi pääministeri mylläsi hallituksen valmistelemaan EU-eroa – ei epäröinyt jaella potkuja

Theresa Mayn kokoamassa hallituksessa Brexit-väelle annettiin vastuu ulkosuhteista ja naisia sijoitettiin avainpaikoille.

Ulkomaat
 
NEIL HALL / Reuters
Theresa May kertoi hallituksen uusista ministereistä torstaina.
Theresa May kertoi hallituksen uusista ministereistä torstaina. Kuva: NEIL HALL / Reuters

Lontoo

Britannian uusi pääministeri Theresa May ei tyytynyt aloittamaan töitä edeltäjänsä David Cameronin vanhan hallituksen pohjilta, vaan mylläsi hallituksen salkkujakoa kuten myös salkkujen sisältöäkin uusiksi.

May nimitti keskeiset ministerit jo keskiviikkoiltana ja jatkoi hallituksensa kokoamista torstaina. Hän ei epäröinyt antaa potkuja niille, jotka eivät sopineet uuteen kokoonpanoon.

Kabinettinimityksistä enemmistö meni EU-jäsenyyden kannattajille, mutta tämän ei saa antaa hämätä: Britannia on matkalla ulos EU:sta.

Ensinnäkin tulevat EU-eroneuvottelut ovat tiukasti brexit-väen käsissä.

Neuvotteluja koordinoi uusi brexit-ministeri David Davis, joka on – paitsi konservatiivipuolueen vanhaa oikeistokaartia – myös pitkän linjan EU-skeptikko. Samaa porukkaa on uusi ulkomaankauppaministeri Liam Fox, joka oli myös yksi Mayn vastaehdokkaista uudeksi konservatiivijohtajaksi.

Lontoon entisen pormestarin ja brexit-kampanjan johtohahmon Boris Johnsonin nimittäminen ulkoministeriksi oli Mayn keskiviikkoillan jymy-yllätys. Valinta herätti torstaina paljon epäuskoista kommentointia niin Britanniassa kuin muuallakin Euroopassa. Johnsonilla ei katsota olevan tehtävään vaadittavaa uskottavuutta.

Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault harmitteli torstaina, että Britannia oli valinnut ulkoministeriksi valehtelijan, vaikka kysyntää olisi ollut tätä luotettavammalle. Ranskan ulkoministerin mietteistä raportoi uutistoimisto Reuters.

Johnson itse koki asian toisin:

”Itse asiassa tämä ranskalainen ulkoministeri lähetti minulle juuri hurmaavan viestin ja kertoi odottavansa kovasti yhteistyötämme ja brittiläis-ranskalaisten suhteiden syventämistä”, Johnson sanoi BBC:n televisiohaastattelussa.

Ministerien aiemmilla EU-kannoilla ei ole enää sellaista merkitystä kuin voisi kuvitella. May hallituksineen on sitoutunut ohjaamaan Britannian ulos EU:sta.

Uusi pääministeri tulee tuskin kuuntelemaan irtiottoja tässä ratkaisevassa asiassa – etenkään, koska on itse entinen EU-jäsenyyden jatkon kannattaja. Kyse on hallituksen uskottavuudesta konservatiivipuolueen äänestäjien silmissä. Britanniassa valtaa pitää nyt brexit-hallitus.

Mayn kampanjapäällikkö ja EU-eron kannattaja Chris Grayling palkittiin liikenneministerin salkulla. Ympäristöministerin salkun sai toinen kovan linjan EU-kriitikko Andrea Leadsom, jonka maanantainen vetäytyminen konservatiivipuolueen johtajakisasta kiidätti Mayn oikotietä Downing Street kymppiin. Niin ikään ehdokkaana ollut entinen oikeusministeri Michael Gove sen sijaan sai potkut.

Goven korvaa Liz Truss, joka on Britannian ensimmäinen nainen oikeusministerinä. Uusi opetus- ja tasa-arvoministeri on Justine Greening. Vaikean ja arvostetun sisäministerin salkun May antoi jo keskiviikkona entiselle energiaministerille Amber Ruddille.

Hienoinen yllätys oli se, että terveysministeri Jeremy Hunt piti salkkunsa. Hunt on suututtanut suuren osan lääkärikuntaa yrittäessään heikentää juniorilääkärien työehtoja.

Mayn hallitus on kuitenkin selvästi oikeistolainen, vaikka May itse korosti ensimmäisessä puheessaan pääministerinä sosiaalisen tasa-arvon merkitystä.

Kesän ja syksyn aikana suuren yleisön mielenkiinto kohdistuu Mayn alkutaipaleen lisäksi Johnsonin edesottamuksiin ulkoministerinä.

EU:ssa ja jäsenmaissa seurataan sen sijaan brexit-ministeri Davisin ja hänen esikuntansa liikkeitä. Davis on jo ilmoittanut, että virallisia eroneuvotteluja ei pidä aloittaa hätiköiden, vaan todennäköisesti vasta vuodenvaihteessa.

Kova työ tulee olemaan myös valtiovarainministeri Philip Hammondilla. EU-erohankkeen on ennustettu vaarantavan Britannian talouden. Jos näin käy, tietää se lisää leikkauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat