Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollantilaismies solvasi kuningasta Facebookissa – tuomittiin vankilaan

Mies oli nimitellyt kuningas Willem-Alexanderia Facebookissa muun muassa murhaajaksi ja sortajaksi. Hänet tuomittiin 30 päivän vankeuteen.

Ulkomaat
 
Michael Dalder / Reuters
Hollannin kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima huhtikuussa 2016.
Hollannin kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima huhtikuussa 2016. Kuva: Michael Dalder / Reuters

Hollantilainen mies on saanut harvinaisen vankeustuomion majesteettirikoksesta, uutistoimisto Reuters kertoi torstaina. Syytetty tuomittiin 30 päivän vankeuteen kuningas Willem-Alexanderin tahallisesta loukkaamisesta.

Kampenin kaupungista kotoisin oleva 44-vuotias mies oli kutsunut Facebook-päivityksessä kuningasta murhaajaksi, raiskaajaksi, varkaaksi ja sortajaksi.

”Tällainen käytös ei ole hyväksyttävää yhteiskunnassamme”, tuomari Sylvia Taalman totesi ratkaisussaan.

Oikeuden tiedotteesta ei selvinnyt, oliko miehellä erityinen syy inhota kuningasta. Raivokas päivitys tuli julki pian kuninkaan vierailtua Kampenin naapurikaupungissa.

Willem-Alexander nousi valtaistuimelle äitinsä, kuningatar Beatrixin, luovuttua kruunusta vuonna 2013. Kuningasperhe on hollantilaisten keskuudessa yleensä hyvin pidetty.

Monarkkien arvostelu on tunnetusti keino joutua vaikeuksiin esimerkiksi Thaimaassa tai Saudi-Arabiassa. Euroopassa tuomiot kuninkaallisten solvaamisesta ovat harvinaisia.

Alankomaissa majesteetin loukkaamisesta voidaan tuomita enintään viideksi vuodeksi vankeuteen ja 20 000 euron sakkoihin. Monet hollantilaiset pitävät 1880-luvulta periytyvää lakia vanhentuneena ja katsovat sen joutavan jo kumottavaksi. Asia ei kuitenkaan ole noussut poliitikkojen käsittelyyn.

Viime vuosina kuninkaallisten loukkaamisesta on Alankomaissa tuomittu lähinnä sakkoja.

Amsterdamissa rasismia vastustanut aktivisti pidätettiin vuonna 2014 kuningasperheen haistattelusta. Hän sai oikeudessa seuraavana vuonna satojen eurojen sakot. Oikeus pohti asiaa tuolloin sananvapauden näkökulmasta.

Samoin kävi vuonna 2007, kun Amsterdamissa mieltään osoittanut mies sai 400 euron sakot kuningattaren ja poliisien solvaamisesta pidätyksen yhteydessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat