Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silminnäkijä HS:lle Nizzan iskusta: ”Ehdimme kävellä korttelin verran, kun sekasorto alkoi”

Tilanteen vakavuus selvisi Heidi Holopaiselle ja hänen ystävälleen kunnolla vasta aamulla.

Ulkomaat
 
Meri Liukkonen Sofia Kuisma
Nizzan-iskun silminnäkijä: Erityisesti mietin lapsia
Nizzan-iskun silminnäkijä: Erityisesti mietin lapsia
Ystävänsä kanssa Ranskan Nizzaan matkustanut Heidi Holopainen kertoo puhelimitse, miten torstai-ilta 14.7.2016 muuttui kauhunsekaiseksi paoksi. Yli 80 ihmistä kuoli, kun kuorma-auton kuljettaja ajoi ihmisiä päin Nizzan kuuluisalla rantakadulla. Toimittaja ja leikkaus: Heidi Lämsä, kuva: Reuters

”Ehdimme kävellä korttelin verran, kun sekasorto alkoi. Ihmisiä alkoi juosta aivan paniikissa poispäin”, kuvailee torstai-iltana Etelä-Ranskan Nizzaan lomalle saapunut Heidi Holopainen.

Hän oli hetkeä aiemmin kääntynyt ystävänsä kanssa sivukadulle pois rantabulevardi Promenade des Anglais’n tungoksesta, jossa he olivat olleet seuraamassa ilotulituksia.

”Otimme toisiamme kädestä kiinni ja lähdimme juoksemaan täysiä. Kuulin pamauksia, ihmisten kirkunaa ja sireenien ääntä.”

Holopaisen mukaan ihmiset pyrkivät rakennusten sisälle. Hän pakeni ystävänsä kanssa kerrostalon rappukäytävään ja siitä edelleen yläkerrokseen. Samaan paikkaan piiloutuneet tytöt kertoivat kuitenkin pian suomalaisille, että kyseessä oli väärä hälytys, joten Holopainen ja hänen ystävänsä uskaltautuivat takaisin ulos.

”Osa ihmisistä käveli aivan rauhassa ja jotkut jatkoivat syömistä ravintolassa. Ihmettelimme sitä, että bulevardilta päin tuli niin järkyttyneitä ihmisiä. Joltain puuttui kenkä ja jalat olivat naarmulla. Luulimme, että ihmiset olivat kaatuneet tai muuten loukanneet itsensä paniikissa”, Holopainen sanoo.

Myöhään illalla englanninkielisten paikallisuutisten ensitietona oli, että auto oli ajanut väkijoukkoon ja mahdollisesti noin kymmenen ihmistä kuollut tai loukkaantunut. Nukkumaan he menivät sen jälkeen, kun mediaan olivat tulleet ensimmäiset epäilyt siitä, että kyseessä on terrori-isku.

”Yöllä meni koko ajan ambulansseja ja poliisiautoja. Oli vaikea nukkua”, Holopainen sanoo.

Tilanteen vakavuus selvisi heille kunnolla vasta aamulla. Holopainen ja hänen ystävänsä saapuivat Nizzaan torstaina lomamatkalle, mutta selvittävät nyt mahdollisuutta lähteä muualle. He olivat juuri ehtineet viedä matkatavaransa vuokra-asunnolleen ennen kuin he lähtivät seuraamaan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia.

Jean-Pierre Amet / Reuters
Poliisit vartioivat Pasteur-sairaalan edustalla perjantaina.
Poliisit vartioivat Pasteur-sairaalan edustalla perjantaina.

”Olimme ehtineet istua ravintolaan, kun kuulin ääntä, kuin papattimatto olisi paukahdellut. En ajatellut asiaa silloin enempää. Pian sen jälkeen ihmisiä juoksi kadulla”, kertoo niin ikään Nizzassa lomaileva Kristina Broman.

Vain hieman aiemmin hänkin oli ollut perheineen katsomassa Ranskan kansallispäivän ilotulitusta rantabulevardilla Promenade des Anglaisilla. Sen päätyttyä he olivat lähteneet pois juhlapaikalta ja siirtyneet ravintolaan lähelle hotelliaan.

Sillä välillä rekka ajoi ilotulitusta seuranneeseen väkijoukkoon surmaten yli 70 ihmistä.

”Emme tienneet, mitä oli tapahtunut. Ravintolan tarjoilija määräsi kaikki äkkiä sisälle ravintolan kellariin”, Broman kertoo puhelimessa HS:lle.

Tarjoilija lukitsi ovet, ja he odottivat kellarissa tietoa tapahtumista.

”Vähän oli vapiseva fiilis. Epätietoisuus oli pelottavinta, sillä emme saaneet mitään tietoa tapahtumista”, Broman kuvailee.

Tietoa yritettiin saada aluksi puhelimella, ennen kuin tarjoilija kertoi iskusta.

Broman seurueineen poistui ravintolan kellarista poliisin annettua siihen luvan. He siirtyivät hotelliin ja ovat seuranneet ikkunasta ja televisiosta tilannetta.

”Hotellin ohi on kulkenut ambulansseja ja poliiseja, ja katu on tyhjennettynä. Hotellin vieressä on iso puisto, josta poliisit näyttävät etsivän jotain. Kaikki puskat on käyty läpi”, Broman kertoo havainnoistaan.

Paikalla on Bromanin mukaan ollut armeija ja poliiseja, jotka ovat hoitaneet tilannetta hyvin organisoidusti.

HS tavoitti myös Nizzassa lomailevan suomalaisen Akira Ropon, joka katseli hotellin ikkunasta ohi ajavia ambulansseja ja poliiseja. Hotelli sijaitsee Ropon mukaan noin puolentoista kilometrin päässä tapahtumapaikalta.

”Puolen tunnin ajan ohi ajoi kymmeniä ambulansseja ja poliisiautoja. Myös yksi helikopteri ja rannikkovartiosto saapuivat paikalle”, Ropo kertoi HS:lle yöllä myöhäisillan tapahtumista.

Ropo kertoi nähneensä kahden ambulanssin ajaneen myöhemmin takaisin tulosuuntaansa. Myös ihmisiä näkyi kadulla kulkemassa tapahtumapaikalta poispäin.

Nizzassa asuu paljon suomalaisia.

Kaupungin keskustassa perheineen asuva Virpa Jaatinen juhlisti kansallispäivää kaveriporukalla rantapiknikillä. Kun ilotulitus loppui, rantaan alkoi juosta ihmisiä.

”Tajusimme silloin, että on tapahtunut jotain. Emme kuitenkaan kuulleet ampumisen ääniä tai muuta. Koko ranta tyhjentyi, ja mekin lähdimme pois”, hän kertoi HS:lle puhelimitse.

Jaatisen mukaan tiedon palasia tuli eri ihmisten mukana ja kokonaiskuva hahmottui pikkuhiljaa. Hänen tuntemiaan ihmisiä ei ollut suoraan paikalla terrori-iskun sattuessa.

Jaatinen on asunut Ranskassa yli 20 vuoden ajan. Hänen mukaansa ranta on hyvin suosittu paikka seurata ilotulituksia.

”Ilotulitusten päätteeksi ihmiset nousevat sitten rantabulevardille ja lähtevät kotiin. Bulevardi on ollut aivan täynnä ihmisiä”, hän sanoo.

Hän kuvailee tuntemuksiaan vihaisiksi siitä, että Ranska joutui jälleen iskun kohteeksi. ”Pelkäsinkin, että tapahtuu jotain. Olen välttänyt isoja väkijoukkoja esimerkiksi jalkapallon EM-kisojen aikana.”

”En ole vielä mennyt ulos tänään, mutta vaikuttaisi, että siellä on aavekaupunki”, hän sanoi perjantaina aamupäivällä.

Nizzan uhrien tunnistaminen vie aikaa
Nizzan uhrien tunnistaminen vie aikaa
Ministerineuvos Nicola Lindertz Suomen Pariisin-suurlähetystöstä kertoo, miksi perjantaina ei heti ollut tiedossa, oliko Nizzan torstaisen terrori-iskun uhrien joukossa suomalaisia. Toimittaja, leikkaus: Heidi Lämsä, kuva: Reuters
Nizzan isku jo kolmas suuri terroriteko Ranskassa puolentoista vuoden sisään.
Nizzan isku jo kolmas suuri terroriteko Ranskassa puolentoista vuoden sisään.
Terrorismi on koetellut Ranskaa jo puolentoista vuoden ajan. Ensin terroristit iskivät Charlie Hebdo -lehden toimitukseen, sitten konserttisaliin Pariisissa. Tuorein isku tapahtui Nizzassa. Kuva: Reuters, leikkaus: Axel Nordman.
Kansallispäivä muuttui kaaokseksi Nizzassa – tuoreimmat tiedot Ranskan iskusta
Kansallispäivä muuttui kaaokseksi Nizzassa – tuoreimmat tiedot Ranskan iskusta
HSTV päivittää tähän videoon tuoreimmat tiedot Nizzan verisestä iskusta.
Eric Gaillard / Reuters
Ihmiset olivat kerääntyneet rantabulevardin varrelle seuraamaan Ranskan kansallispäivän ilotulituksia.
Ihmiset olivat kerääntyneet rantabulevardin varrelle seuraamaan Ranskan kansallispäivän ilotulituksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat