Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska ehti jo huokaista helpotuksesta

Ranska pelkäsi iskua jalkapallon EM-kisoihin, mutta se ei toteutunut. Isku kansallisjuhlapäivänä heti kisojen jälkeen oli liikaa, kirjoittaa HS:n ulkomaanuutisten tuottaja Petja Pelli.

Ulkomaat
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.
HSTV erikoislähetys Nizzan iskusta: "Vaikka tämä on hirveää, pitää miettiä, mitä seuraavaksi voidaan tehdä"
HSTV erikoislähetys Nizzan iskusta: "Vaikka tämä on hirveää, pitää miettiä, mitä seuraavaksi voidaan tehdä"
HS:n ulkomaantoimittaja Petja Pelli kertaa HSTV:n erikoislähetyksessä Nizzan iskun tapahtumat ja kertoo, miten isku vaikuttaa sekä ranskalaisiin että koko Euroopan unionin tulevaisuuteen. Toimittaja: Esa Juntunen.

Torstaina Ranska vietti kansallispäiväänsä riemukkaissa merkeissä.

Ranska oli päässyt järjestämissään jalkapallon EM-kisoissa finaaliin asti, ja paljon pelätty terrori-isku kisakatsomoihin oli onnistuttu välttämään.

Ne olivat olleet urheilun ja ihmisten juhlat. Kisoista puhuttiin hymyissä suin myös Ranskan Helsingin-suurlähetystössä Kaivopuistossa, jonne suuri joukko Suomessa asuvia ranskalaisia ja Ranskan ystäviä oli kokoontunut juhlapäivää kunnioittamaan. Maljoja nostettiin, Ranskan liput liehuivat ja juustotarjottimen antimet hupenivat huimaavaa vauhtia. Portugalin voittokin annettiin anteeksi.

Tunnelmaa paransi entisestään se, että marraskuun terrori-iskuista asti jatkuneen poikkeustilan loppu alkoi häämöttää. Presidentti François Hollande oli kansallispäivän puheessaan todennut, että heinäkuun lopussa poikkeustila olisi vihdoin päättynyt, vaikka terrorivalmius pidetäänkin korkealla.

”Emme olisi muuten enää tasavalta”, hän totesi.

Sitten mies ajaa rekalla väkijoukkoon Nizzassa ja ainakin 84 ihmistä kuolee, joukossa paljon lapsia.

Ei kai taas, ei voi olla totta. Ne olivat omat ensimmäiset ajatukseni ja niin ajatteli taatusti myös moni ranskalainen. Tämä on jo liikaa, yksinkertaisesti liikaa.

Ranska on nyt puolentoista vuoden sisään kokenut kolme kansallisen mittaluokan järkytystä: Charlie Hebdon isku, Pariisin iskut ja nyt Nizzan verilöyly. Molempien aiempien iskujen jälkeen haastattelin Pariisissa lukuisia ranskalaisia. Charlie Hebdo oli järkyttävä, koska se oli valtaosalle ranskalaisista ensimmäinen heidän kokemansa terrori-isku. Voiko näin tapahtua keskellä Pariisia?

Pariisin marraskuisten iskujen jälkeen ihmisten mielissä taas oli etenkin se, että tällä kertaa isku kohdistui kehen tahansa, ei yksinomaan fanaatikkoja suututtaneeseen satiirilehteen. Uhrit olivat elämää rakastavia tavallisia ihmisiä, jotka olivat saapuneet viettämään iltaa stadionille, katukahviloihin ja konserttiin.

Nizzan isku oli samaa viheliäistä laatua: uhriksi olisi voinut päätyä kuka tahansa. Tällä kertaa iskijä vielä valitsi kohteen, jossa suurella todennäköisyydellä oli myös paljon lapsia: kansallispäivän ilotulistusta katseleva väkijoukko.

Isku on juuri tapahtunut, ja tiedot ovat vielä vajavaisia. Kuitenkin presidentti Hollandekin veti jo tietyt johtopäätökset: Teon terroriluonnetta ei voi kiistää, hän sanoi. Hän totesi myös, että Ranska jatkaa taisteluaan terroristeja vastaan Syyriassa ja Irakissa. Väkijoukkoon ajaneesta autosta löytyi tunisialaistaustaisen ranskalaisen miehen henkilöpaperit.

Iskun tekotapa viittaa islamistiseen äärijärjestöön Isisiin tai ainakin sen ihannointiin. Isisin tiedottaja Abu Mohammed al-Adnani julisti jo vuonna 2014 vastenmielisessä ääniviestissään, että Isisin kannattajien pitäisi tappaa Isisiä vastaan taistelevien länsimaiden asukkaita millä tahansa keksimällään keinolla. ”Jos ette voi räjäyttää pommia tai ampua luotia, keksikää muuta… ajakaa heidän yli autollanne”, hän kehotti.

Nyt ollaan tässä. Ranska ja ranskalaiset tulevat tietenkin selviämään tästäkin iskusta. Pariisissa aiempien iskujen jälkeen oli vaikuttavaa huomata, kuinka suurin joukoin ranskalaiset kokoontuivat Pariisin keskustaan osoittamaan, että he eivät halua antaa pelolle valtaa. Bataclan-konserttisalin läheiset katukahviloiden terassit olivat täynnä ihmisiä jo iskua seuranneena päivänä.

Toipuminen tulee kuitenkin olemaan entistä hankalampaa. Poikkeustilaa jatketaan jälleen kolmella kuukaudella. Poliisit ja sotilaat tulevat näkymään aukioilla ja rautatieasemilla, kuka tietää vielä kuinka kauan.

Jälleen kerran Ranska joutuu myös kysymään itseltään, miksi joistakin sen asukkaista kasvaa terroristeja. Miten joku voi elää Ranskassa niin täysin eri todellisuudessa, että polun päässä odottaa tällainen teko? Ratsioita tullaan tekemään lähiöihin ja tiedustelua yritetään jälleen kerran parantaa.

Tällaisessa tilanteessa on vaikea sanoa mitään, joten sanon vain näin: Voimia Ranska ja ranskalaiset. Suomi ja muu Eurooppa ovat teidän tukenanne.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat