Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismin tutkija: ”Ranska on sodassa ’islamilaista valtiota’ vastaan”

Ulkomaat
 
Antti Hämäläinen
Antti Paronen
Antti Paronen Kuva: Antti Hämäläinen

Ranskan kansallispäivän juhlinta sai murheellisen käänteen Nizzassa, kun mies ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon ja ainakin 84 ihmistä kuoli.

”Ranskalaisten pitäisi ymmärtää viimeistään nyt, että he ovat sodassa islamilaisen valtion kanssa”, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen.

Terrorismin asiantuntija Paronen on yllättynyt, että Isis ei ollut heti aamulla ilmoittautunut iskun tekijäksi.

”Yleensä he ottavat vastuun iskuista heti. Huomasin kyllä, että he käyvät omilla sosiaalisen median kanavillaan vilkasta keskustelua. Moni siellä haluaa jo juhlia tapahtunutta, mutta moni myös pyytää vielä odottamaan, että lopullinen varmistus iskun tekijästä tulee”, Paronen sanoo.

Jos Isis paljastuu iskun tekijäksi, Paronen näkee iskun selvänä jatkona aiemmille Ranskan terrori-iskuille.

”Silloin tämä on selvää jatkoa kahdelle aiemmalle suurelle iskulle, mutta ei pelkästään niille. Viimeisen puolentoista vuoden aikana Ranskassa lasketaan tapahtuneen seitsemän erilaista terroritekoa. Väkivaltainen ääri-islamilainen liikehdintä on päässyt Ranskassa kasvamaan systemaattisesti.”

Parosen tietojen mukaan vuosina 2012–2014 uskonnollisen ääriliikehdinnän vuoksi pidätettyjen määrä kaksinkertaistui Ranskassa aiempaan verrattuna.

Viime sunnuntaina päättyneiden jalkapallon EM-kisojen jäljiltä maassa oli ehditty huokaista helpotuksesta, kun peloista huolimatta kisat saatiin vietyä läpi ilman terrori-iskuja.

”Kisojen aikana turvallisuusverkosto oli viritetty äärimmilleen, ja kykeni estämään iskut. Poliisi teki asiassa aktiivista yhteistyötä naapurimaissa. On selvää, että Isis pyrkii koko ajan toteuttamaan iskuja, ja Euroopan mielentila pitäisi saada sellaiseksi, että iskut kyettäisiin torjumaan.”

Parosen mukaan on hyvin mahdollista, että Euroopan ja etenkin Ranskan lähitulevaisuudessa synkät terrori-iskut saattavat hyvinkin jatkua.

”Totta kai se on mahdollista. Esimerkiksi tämän tyyppinen teko, jossa ajetaan autolla väkijoukkoon, on teknisesti valitettavan helppoa.”

Uskonnollisen ääriliikehdinnän terrori-iskuja ei nykyisellään kyetä kokonaan estämään.

”On unennäköä, että tämä [terrorismin] kierre pystyttäisiin katkaisemaan pian. Valitettavasti pidän todennäköisenä, että vielä tämän vuoden aikana tapahtuu isompi terrori-isku. Toivotaan, että olen väärässä.”

ERIC GAILLARD
Poliisi pysäytti hyökkääjän ampumalla.
Poliisi pysäytti hyökkääjän ampumalla.
Kansallispäivä muuttui kaaokseksi Nizzassa – tuoreimmat tiedot Ranskan iskusta
Kansallispäivä muuttui kaaokseksi Nizzassa – tuoreimmat tiedot Ranskan iskusta
HSTV päivittää tähän videoon tuoreimmat tiedot Nizzan verisestä iskusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat