Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Kuorma-autolla väkijoukkoon iskeminen muuttaa varautumista myös Helsingissä

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei yllättynyt Nizzan terrori-iskusta, mutta piti rantapromenadin valintaa kohteeksi erityisen raukkamaisena.

Ulkomaat
 

Helsingin poliisi kertoo reagoineensa Nizzan terrori-iskuun vuonna 2015 valmistuneen toimintamallin mukaisesti. Suomessa terrori-iskun todennäköisyys on suurin nimenomaan pääkaupungissa.

Helsingin poliisi teki Ranskan aiempien iskujen ja Kööpenhaminan terrori-iskun jälkeen muutoksia resurssiensa kohdentamiseen, varautumiseen ja suorituskykyyn. Helsingin poliisi on sen jälkeen harjoitellut uuden mallin toteuttamista tiiviisti ja ottanut sen käskynjaossa huomioon.

”Toimintamallimme ovat jo hyvin hioutuneet ja ensipartion toimet on mietitty niin, että kaikki tietävät, mitä tehdään, jos maailmalla tapahtuu jotakin. Toimet liittyvät tietysti ulkovaltoihin tavalla tai toisella, mutta emme voi lähteä asiaa avaamaan tarkemmin. Viime yönä ja aamun aikana on kuitenkin tiettyjä toimenpiteitä tehty. Väkeä kohdennetaan vähän eri tehtäviin, ja olemme vähän enemmän valmiudessa”, apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Helsingin poliisista kertoo.

Koskimäki myöntää, että uudenlainen terrori-iskun tekotapa – autolla suuren ihmisjoukon yliajaminen – vaikuttaa hieman poliisin suunnitelmiin.

”Heti aamusta lähtien on alettu miettimään tämäntyyppisiä tekoon liittyviä suorituskykyjä, koska kyseessä oli ihan uusi tekotapa. Osin nekin suorituskyvyt on huomioitu, mutta onhan tämä erilainen isku kuin aiemmat.”

Helsingin poliisin vastuulle kuuluu paikallisesta turvallisuudesta huolehtiminen ja vastuu kaikista yleisötapahtumista. Yleisötapahtumien järjestämistä Helsingin poliisi ei aio jatkossakaan määräänsä enempää suitsia.

”Meillä on yleisötapahtumiin hyvin vakiintunut toimintamalli. Eihän meidän ole tarkoitus mitään yleisötapahtumia estää tai jarrutella, mutta olemme ottaneet tiukempaa ja kontrolloidumpaa linjaa”, Koskimäki sanoo.

Helsingin poliisi arvioi yleisötapahtumien vaatimat turvatoimet yksilöllisesti. Poliisi tekee suuriin tapahtumiin yleensä toimintasuunnitelman, jossa se arvioi turvallisuusuhkan ja käytössä olevat resurssit.

”Yleisötapahtumissa on tiiviisti mukana myös keskusrikospoliisi, ja käymme asiat aina järjestäjien kanssa läpi. Edellytämme tarvittaessa lisäyksiä järjestysmiesten määriin ja turvatarkastuksiin, ja mitoitamme sen mukaan omat resurssit. Aina on tietty malli, mutta jokainen yksilöllinen tapahtuma vaatii meiltä käsityötä.”

”Yllättäen tulevat tapahtumat ovat tietysti haasteellisempia, mutta niihin yleensä pidennetään työvuoroa ja pyritään saamaan vapaata väkeä töihin.”

Koskimäen mukaan Helsingin poliisi haluaa parantaa varautumistaan tiettyihin turvallisuutta koskeviin asioihin, mutta ei anna niistä tarkempia tietoja julkisuuteen. Samalla Koskimäki muistuttaa terrori-iskujen arvaamattomuudesta.

”Tällaisista Nizzan kaltaisista tapahtumista on äärimmäisen vaikea saada minkäänlaista etukäteistietoa tai -signaalia. Pääkaupungin poliisin näkökulmasta tämä oli taas täysin kulman takaa tullut tapahtuma.”

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan täysipainoinenkaan valmistautuminen ei auta, jos joku haluaa toteuttaa rikoksen. Se on mahdollista tehdä, ”vaikka poliisi olisi metrin päässä”, Kolehmainen sanoo. Keskeistä onkin viedä ihmisiltä motivaatio radikalisoitumiseen.

”Tullaan isoihin yhteiskuntapoliittisiin kysymyksiin siitä, miten viemme motivaation väkivaltaiselta ekstremismiltä tai terroristisoluun rekrytoitumiselta. Se tarkoittaa sitä, että huolehdimme niistä henkilöistä, jotka ovat riskiryhmässä. Heillä on oltava turvallinen olo, järkevää tekemistä, ystäviä, ihmissuhteita ja työtä”, Kolehmainen sanoo.

Syrjäytymisen estäminen koskee yhtä lailla maahanmuuttajataustaisia kuin kantasuomalaisiakin ihmisiä.

”Syrjäytyminen on yhteiskuntamme suurin turvallisuusuhka. On saatava yhteiskunnan turvaverkko sellaiseksi, että pystymme huolehtimaan kaikista jäsenistämme sillä tavalla, että he tuntevat kuuluvansa yhteiskuntaan.”

Suomen valmiutta ei Kolehmaisen mukaan nyt nosteta, sillä sitä on nostettu jo aiempien terrori-iskujen jälkeen.

”Nyt keskitytään uhka-arvion tekemiseen, tieteen analyysiin ja kansainväliseen tietojenvaihtoon. Seurataan tilannetta ja halutaan tietää tarkemmin, onko kyseessä sisäisen tekijän tekemä isku vai onko järjestätynyt terrorismi takana. Voihan olla, että tutkinnassa paljastuu, että tämä oli yksittäisen radikalisoituneen henkilön isku.”

Kolehmainen arvioi Ranskaan kohdistuneiden terrori-iskujen juontavan juurensa paljolti Ranskan kansainvälisestä politiikasta. Ranskaan on tehty puolessatoista vuodessa kolme suurta terrori-iskua, tuoreimpana isku Nizzan rantapromenadille torstai-iltana Ranskan kansallispäivänä.

”Iskuihin ei ole toki yksiselitteistä syytä, mutta Ranskaan on tullut paljon maahanmuuttajia 60-luvulta asti. Terroristisolu voi helpommin tulla Ranskaan ja kadota etnisten vähemmistöjen yhteisöön. Ranskasta myös lähtee ihmisiä Syyriaan taistelemaan, ja he palaavat sieltä takaisin Ranskaan radikalisoituneina. Ranskan valinnat kansainvälisessä politiikassa näyttävätkin näkyvän siinä, että Isis kohdistaa iskujaan Ranskaan”, Kolehmainen sanoo.

Nizzan tuoreen terrori-iskun terrorismikytköksistä ei ole vahvistettua tietoa, mutta tekotavan on arvioitu viittaavan terroristijärjestö Isisiin. Saman arvion esittää Kolehmainen.

Nizzan iskussa 31-vuotias tunisialaistaustainen nizzalaismies ajoi kuorma-autolla tahallaan tuhansien ihmisten väkijoukkoon. Mies ajoi väkijoukossa noin kaksi kilometriä ennen kuin poliisi sai pysäytettyä ja ammuttua hänet kuoliaaksi.

Kolehmainen kuvaa iskua raukkamaiseksi ja törkeäksi rikokseksi. Kolehmainen on erityisen järkyttynyt lapsiuhreista.

”Tämä oli törkeä rikos pehmeään kohteeseen. Ei voi ymmärtää tällaista tekoa, joka kohdistuu raukkamaisesti myös viattomiin lapsiin. Ei tämä toki sinänsä tullut yllätyksenä, koska Ranska on ollut usein terrorismin kohdemaana. Kohdevalinta näin raukkamaisesti oli minusta kuitenkin erittäin tuomittava rikos”, Kolehmainen sanoo.

Kolehmainen konkretisoi iskua suomalaisille vertaamalla Nizzan terrori-iskun tekopaikkaa Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevaan Senaatintoriin.

”Nizzassa on promenadin toisella puolella meri, kallio ja kaide. Ihmiset olivat pakkautuneet ahtaaseen, suljettuun tilaan. Sieltä pakoon pääsy oli hankalaa.”

Terroristit ovat tehneet aiemmin tänä vuonna Euroopassa useita uhreja vaativia terrori-iskuja Brysseliin ja Istanbuliin. Kolehmainen korostaa, ettei Suomessa ole syytä paniikkiin, vaan kansalaiset voivat luottaa viranomaisten tekevän parhaansa iskujen ennaltaehkäisemiseksi.

”Suojelupoliisin arvion mukaan terroristi-iskun mahdollisuus Suomessa on pieni, mutta se on mahdollinen. Sinisilmäinen ei kannata olla, vaan täytyy olla valppaana, sillä iskun mahdollisuus on olemassa. Viranomaiset pyrkivät kuitenkin turvaamaan parhaalla mahdollisella toiminnalla Suomen turvallisuuden, ja pidän itsekin Suomea turvallisena maana.”

Kolehmainen sanoo, että terrori-iskujen ennaltaehkäisemisessä korostuu kansainvälinen yhteistyö ja lainvalvontaviranomaisten tietojen vaihto. Kolehmainen myös toteaa, että asiassa on tehostamisen varaa.

”Toki esimerkiksi Brysselin ja Pariisin iskujen jälkeen terrorismin torjunnassa on tehostettu yhteistyötä ja tietojenvaihtoa suojelupoliisin piirissä. Ei voida silti tuudittautua siihen, että kaikki on kunnossa, vaan aina täytyy miettiä kehittämistoimia. Meillä on kansallisestikin syytä pohtia, ovatko varautumissuunnitelmamme ja rakenteemme optimaaliset vai olisiko niissä vielä kehitettävää.”

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala puolestaan arvioi, että kansainvälinen tietojenvaihto on turvallisuus- ja tiedustelupalveluiden kesken hyvinkin tehokasta.

”Tietojenvaihto tehostuu entisestään nimenomaan tällaisissa terrori-iskujen kaltaisissa tilanteissa. On Brysselin kaltaisia tapauksia, joissa tietojenvaihto nousee esiin, mutta siinäkin oli taustalla se, että maan sisällä on runsaasti viranomaisia, jotka eivät kommunikoi keskenään. Me emme näe tietojenvaihtoa suurena ongelmana niin kuin sitä on julkisuudessa kuvattu. Tiedustelu- ja turvallisuuspalveluiden välillä tietojenvaihto kyllä toimii”, Rantala sanoo.

Rantala on havainnut myös Suomen viranomaisten välisen tietojenvaihdon toimivaksi.

”Meidän näkökulmastamme viranomaisten yhteistyö toimii hyvin. Olemme sekä paikallispoliisin että keskusrikospoliisin kanssa tiiviissä yhteistyössä koko ajan ja vaihdamme tietoa tarvittaessa. Ainahan tietojenvaihtoa voi parantaa, mutta meidän mielestämme se on tällä hetkellä Suomen oloihin hyvällä tasolla.”

Suojelupoliisin toimintaan Nizzan isku vaikuttaa siten, että tietovirran analysointi, tietojenvaihto ja yhteistyö suomalaisviranomaisten kanssa on tiiviimpää ja nopeampaa kuin normaalitilanteessa.

”Tällaisessa tilanteessa täytyy ensisijaisesti hankkia tietoa siitä, mitä kohteessa on tapahtunut. Sen jälkeen tietoa analysoidaan, ja meidän näkökulmastamme on keskeistä selvittää, löytyykö yhtymäkohtia tai liitospintoja Suomeen. Sellaisesta ei Nizzan tapauksessa ole toistaiseksi viitteitä”, viestintäpäällikkö Rantala sanoo.

Rio Gandara / HS
Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi ei tee väärää etnistä profilointia, vaan kaikki perustuu tiedustelutietoihin.
Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi ei tee väärää etnistä profilointia, vaan kaikki perustuu tiedustelutietoihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat