Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trump valitsi varamiehekseen uskonnollisen puoluesoturin – muistetaan Facebookin kuukautiskampanjasta

Mike Pencen valinta vahvistaa kuvaa, jonka mukaan Trumpilla ei ole ehdottomia periaatteita.

Ulkomaat
 
John Sommers II / Reuters
Mike Pence on hiljainen, väritön, luotettava, suurelle yleisölle tuntematon ja syvästi uskonnollinen puoluesoturi maaseudulta.
Mike Pence on hiljainen, väritön, luotettava, suurelle yleisölle tuntematon ja syvästi uskonnollinen puoluesoturi maaseudulta. Kuva: John Sommers II / Reuters

Washington

Indianan kuvernööri Mike Pence on kaikkea sitä, mitä republikaanien tuleva presidenttiehdokas Donald Trump ei ole: hiljainen, väritön, luotettava, suurelle yleisölle tuntematon ja syvästi uskonnollinen puoluesoturi maaseudulta. Pence itse on kuvaillut itseään oikeistolaisen radiojuontajan Rush Limbaughin ”kofeiinittomaksi versioksi”.

Juuri näiden ominaisuuksien takia Trump luultavasti valitsi Pencen varapresidenttiehdokkaakseen. Pencen tehtävä on vakuuttaa epäluuloiset republikaanit siitä, että newyorkilainen miljardööri kuuntelee keskilännen konservatiiveja ja puoluejohtoa. Trump tarvitsee näiden ryhmien ääniä kompensoidakseen sitä vajetta, joka hänellä on naisten ja vähemmistöjen keskuudessa.

Pence on eri mieltä Trumpin kanssa monesta kampanjan keskeisestä asiasta. Kun Trump ehdotti syksyllä maahantulokieltoa kaikille muslimeille, Pence kutsui ehdotusta ”loukkaavaksi ja perustuslain vastaiseksi”. Trump nimitti Tyynenmeren vapaakauppasopimusta Yhdysvaltain ”raiskaukseksi”, Pence äänesti kongressissa sen puolesta. Ja kun Trump moittii Irakin sotaa, Pence kannatti sitä.

Se, että Trump on erimielisyyksistä huolimatta valmis ottamaan Pencen varamiehekseen, vahvistaa kuvaa, jonka mukaan Trumpilla ei ole ehdottomia periaatteita. Hän itse pitää tätä joustavuutena, arvostelijat selkärangattomuutena.

Pencen valinta kertoo myös siitä, että Trump kykenee turvallisiin, perinteisiin ratkaisuihin, joista häntä ei tähän asti ole tunnettu.

Demokraattien parissa Pencellä on huono maine homo- ja aborttivastaisuuden takia. Maaliskuun lopussa Pence allekirjoitti Indianassa lain, jonka perusteella yritykset olisivat voineet kieltäytyä palvelemasta homoja uskonnonvapauteen vedoten. Laki johti arvostelumyrskyyn paitsi seksuaalivähemmistöjen, myös suuryritysten taholta. Indiana menetti investointeja, ja Pence muutti lakia.

Tapaus kuvaa hyvin republikaanien jakoa bisnesmyönteiseen ja uskovaiseen leiriin. Trump edustaa edellistä, Pence jälkimmäistä.

”Odotinko tällaista reaktiota? Voi taivas, en”, Pence päivitteli maaliskuussa.

Vielä yllättävämpi oli reaktio Pencen keväällä esittelemään lakiin, joka rajoitti aborttioikeutta Indianassa. Laissa oli pykälä, joka olisi vaatinut kaikkien sikiöiden – abortoitujen tai keskenmenon seurauksena menehtyneiden – hautausta sikiön iästä riippumatta. Seurauksena Facebookiin perustettiin kampanja PeriodsforPence (kuukautisia kuvernöörille), ja sadat naiset alkoivat lähettää Pencen toimistoon kuvia ja viestejä kuukautisistaan. Laki kaatui tuomioistuimessa.

Pence ja Trump eivät ole tunteneet toisiaan aiemmin, ja heidän Amerikkansa ovat hyvin erilaisia. Trump asuu Manhattanilla pilvenpiirtäjässä, Pence kasvoi pikkukaupungissa preerialla. Molemmilla on kuitenkin siirtolaistausta: Pencen isovanhemmat ovat Irlannista, Trumpin isovanhemmat Saksasta ja äiti Skotlannista.

Suomalaisten kannalta kiinnostava yksityiskohta on se, että Pencen kotikaupunki, 44 000 asukkaan Columbus Indianassa, on tunnettu Eero Saarisen suunnittelemasta kirkosta. Kirkon katolta nousee 59-metrinen piikki kohti taivasta.

Kaupungin motto ei vielä toistaiseksi kuvaile Penceä: ”Odottamaton. Unohtumaton.”

JOHN SOMMERS II / Reuters
Mike Pence ja Donald Trump Trumpin kampanjatilaisuudessa Westfieldissä Indianassa torstaina.
Mike Pence ja Donald Trump Trumpin kampanjatilaisuudessa Westfieldissä Indianassa torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat