Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroristit ovat päässeet liikkumaan vapaasti Euroopassa – nyt länsimainen elämäntyyli ja vapaus ovat joutumassa pelon panttivangeiksi

Viranomaisten on täysin mahdotonta suojella kaikkia pehmeitä siviilikohteita kuten julkista liikennettä. Siihen eivät riitä pelkät kaduille marssitetut sotilaat ja poliisijoukot, joista on tullut arkipäiväinen näky Brysselissä ja Pariisissa.

Ulkomaat
 
HSTV erikoislähetys Nizzan iskusta: "Vaikka tämä on hirveää, pitää miettiä, mitä seuraavaksi voidaan tehdä"
HSTV erikoislähetys Nizzan iskusta: "Vaikka tämä on hirveää, pitää miettiä, mitä seuraavaksi voidaan tehdä"
HS:n ulkomaantoimittaja Petja Pelli kertaa HSTV:n erikoislähetyksessä Nizzan iskun tapahtumat ja kertoo, miten isku vaikuttaa sekä ranskalaisiin että koko Euroopan unionin tulevaisuuteen. Toimittaja: Esa Juntunen.

Nizzan terrori-iskun yksityiskohdat ovat vielä avaamatta, mutta verilöylyn seurauksia Euroopan yleiseen ilmapiiriin voi jo arvailla.

Selvää on ainakin se, että ihmisten vapaa liikkuvuus Schengen-alueella – eli yksi Euroopan perusarvoista – on jälleen koetuksella. Saksa ilmoitti perjantaina aamupäivällä, että se kiristää tarkastuksia Ranskan vastaisilla rajanylityspaikoilla ja lentokentillä. Myös Ranska itse kiristi rajat ylittävän liikenteen valvontaa.

Ilmoituksissa ei sinänsä ole mitään yllättävää, sillä samanlaisiin toimiin on ryhdytty myös aiempien terrori-iskujen jälkeen ja ylipäätään monesti suurten kansantapahtumien yhteydessä. Lisäksi useat maat Saksa mukaan lukien ovat jo ottaneet käyttöön väliaikaiset rajatarkastukset hillitäkseen Euroopan halki kulkevia pakolais- ja siirtolaisvirtoja. Normaalisti vapaan liikkuvuuden Schengen-alueella sisärajat pystyy ylittämään ilman, että tarvitsee vilauttaa kenelläkään henkilöllisyystodistusta.

ERIC GAILLARD / Reuters
Viranomaiset tutkivat perjantaiaamuna terroriteossa käytettyä kuorma-autoa Nizzassa.
Viranomaiset tutkivat perjantaiaamuna terroriteossa käytettyä kuorma-autoa Nizzassa.

Euroopassa on käyty paljon keskustelua rajavalvonnan kiristämisestä Schengenin sisärajoilla. Pakolaiskriisin pahimpina hetkinä on puhuttu jopa Schengen-alueen romahtamisesta.

Monessa maassa populistiset puolueet vaativat, että rajavalvonta pitäisi palauttaa. Uusi isku Ranskan maaperällä lietsonee vaatimuksia entisestään, vaikka Nizzan iskun tekijän taustoja ei vielä tarkasti tunneta.

Ranskan tiedusteluviranomaisilla ei ainakaan vielä ole sellaisia tietoja, jotka viittaisivat tekijän käyneen taistelemassa esimerkiksi äärijärjestö Isisin riveissä Syyriassa. Tiedetään ainoastaan, että epäilty on Tunisiassa syntynyt Ranskan kansalainen, joka on poliisille tuttu pikkurikoksista. Enemmän epäillystä tekijästä voit lukea tästä jutusta.

Tällaiset yksityiskohdat tuskin hillitsevät keskustelua rajavalvonnasta. Ranskassa ja Belgiassa iskuja aiemmin tehneet terroristit ovat hyödyntäneet rajatonta Eurooppaa matkustamalla vapaasti Syyriaan ja sujahtamalla takaisin Eurooppaan pakolaisvirran mukana. Euroopassa he ovat voineet liikkua vapaasti rajojen yli järjestellessään iskuja.

Eric Gaillard / Reuters
Nizzan terrori-iskussa kuoli ainakin 84 ihmistä. Kuolleista kymmenen oli alaikäisiä.
Nizzan terrori-iskussa kuoli ainakin 84 ihmistä. Kuolleista kymmenen oli alaikäisiä.

Valvonnan kiristämisestä Euroopan ulkorajoilla on itseasiassa jo sovittu. Tulevaisuudessa EU-kansalaiset voivat joutua useammin tarkastettavaksi saapuessaan takaisin unionin alueelle, mikä puolestaan voi pidentää jonoja ja hidastaa matkustamista.

Toisin sanoen eurooppalaisten omia vapauksia on rajoitettu turvallisuuden nimissä.

Ranskan ja Belgian terrori-iskut näyttävät ajaneen Euroopan uuden normaalin eteen. Tässä normaalissa koko länsimainen elämäntyyli ja vapaus ovat joutumassa pelon panttivangeiksi.

Viranomaisten on täysin mahdotonta suojella kaikkia pehmeitä siviilikohteita kuten julkista liikennettä, katumarkkinoita ja täyteen ahdettuja ravintoloiden terasseja. Siihen eivät riitä pelkät kaduille marssitetut sotilaat ja poliisijoukot, joista on tullut arkipäiväinen näky Brysselissä ja Pariisissa.

Pehmeiden siviilikohteiden ja ylipäätään länsimaisen elämäntyylin suojelemisen hintana on ollut joistakin vapauksista ja yksityisyydestä luopuminen. Useissa Euroopan maissa on viime vuosina annettu lisää oikeuksia viranomaisille nuuskia terrorismikytköksistä epäiltyjen puhelin- ja nettikeskusteluja sekä ylipäätään harjoittaa laajaa kansalaisten tietoliikenteen valvontaa.

Keskustelu siitä, kuinka paljon yksityisyyden suojaa voidaan edelleen rapauttaa ja viranomaisten valvontaoikeuksia kasvattaa turvallisuuden nimissä tulee varmasti uuden iskun myötä jälleen kiihtymään.

Nizzan iskulla ja sitä edeltäneillä iskuilla tulee olemaan varmasti vaikutusta myös eurooppalaisten äänestäjien mielialoihin. Pakolaiskriisi ja sen luomat paineet ovat kasvattaneet populistipuoleiden kannatusta useissa Euroopan maissa.

Eric Gaillard / Reuters
Nizzan rantakatu autioitui perjantaina iskun jälkeen.
Nizzan rantakatu autioitui perjantaina iskun jälkeen.

Mielialat menevät mittaukseen tämän vuoden lokakuussa Itävallassa, jossa järjestetään presidentinvaalien uusintakierros. Presidentiksi saattaa hyvinkin nousta oikeistopopulistisen puolueen FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer, joka vastustaa muun muassa maahanmuuttoa. Vaalit käydään samana päivänä kun Unkari järjestää kansanäänestyksen EU:n jäsenmaille määräämistä pakollisista pakolaiskiintiöistä.

Todelliseen koetukseen Euroopan suunta joutuu ensi vuonna, sillä silloin järjestetään vaalit sekä terrori-iskujen päänäyttömäksi joutuneessa Ranskassa että unionin suurimmassa jäsenmaassa Saksassa.

Ranskassa presidentin paikasta kisaava oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman (FN) johtaja Marine Le Pen haluaa ottaa Ranskan rajat valvontaan, pistää lopun maahanmuutolle ja irrottaa Ranskan Euroopan unionista. Kansallinen rintama on kasvattanut suosiotaan mielipidemittauksissa, mutta ainakin vielä ennen Nizzan iskua näytti siltä, ettei Le Penin kannatus aivan riitä vaalien voittamiseen. Tilanne voi kuitenkin vielä kääntyä, jos iskut Ranskan maaperällä jatkuvat.

Saksassa puolestaan islam-, maahamuutto- ja EU-vastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on kirinyt nopeasti kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi samaan aikaan kun liittokansleri Angela Merkelin suosio on rapautunut pakolaiskriisin seurauksena.

Vaikka AfD ei kykenisikään loppujen lopuksi haastamaan hallitsevaa koalitiota ensi vuoden parlamenttivaaleissa, on Merkelin otettava huomioon saksalaisten muuttunut mieliala. Saksan linjan merkittävällä muuttuminen puolestaan vaikuttaisi määräävästi koko Euroopan suuntaan.

 

Kansallispäivä muuttui kaaokseksi Nizzassa – tuoreimmat tiedot Ranskan iskusta
Kansallispäivä muuttui kaaokseksi Nizzassa – tuoreimmat tiedot Ranskan iskusta
HSTV päivittää tähän videoon tuoreimmat tiedot Nizzan verisestä iskusta.
Nizzan-iskun silminnäkijä: Erityisesti mietin lapsia
Nizzan-iskun silminnäkijä: Erityisesti mietin lapsia
Ystävänsä kanssa Ranskan Nizzaan matkustanut Heidi Holopainen kertoo puhelimitse, miten torstai-ilta 14.7.2016 muuttui kauhunsekaiseksi paoksi. Yli 80 ihmistä kuoli, kun kuorma-auton kuljettaja ajoi ihmisiä päin Nizzan kuuluisalla rantakadulla. Toimittaja ja leikkaus: Heidi Lämsä, kuva: Reuters
Nizzan isku jo kolmas suuri terroriteko Ranskassa puolentoista vuoden sisään.
Nizzan isku jo kolmas suuri terroriteko Ranskassa puolentoista vuoden sisään.
Terrorismi on koetellut Ranskaa jo puolentoista vuoden ajan. Ensin terroristit iskivät Charlie Hebdo -lehden toimitukseen, sitten konserttisaliin Pariisissa. Tuorein isku tapahtui Nizzassa. Kuva: Reuters, leikkaus: Axel Nordman.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat