Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Black Lives Matter on eräänlainen kansalaisoikeusliike – näin se syntyi

Sosiaalisesta mediasta alkanut liike syntyi poliisin tappaman mustan miehen muistolle ja kasvoi sitten kansainväliseksi ilmiöksi.

Ulkomaat
 
EDUARDO MUNOZ / Reuters
Joukko mielenosoittajia marssi Black Lives Matter -liikkeen puolesta New Yorkissa heinäkuun alussa.
Joukko mielenosoittajia marssi Black Lives Matter -liikkeen puolesta New Yorkissa heinäkuun alussa. Kuva: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Tästä on kyse

 Black Lives Matter -liike on ollut valtaosin rauhallista kampanjointia erityisesti mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa vastaan.

 Heinäkuun ensimmäisellä viikolla Black Lives Matter -mielenosoituksessa Texasin Dallasissa viisi poliisia sai surmansa.

 Dallasin ampuja oli kertonut halunneensa ampua juuri poliiseja.

 Dallasin tapahtumien jälkeen liike on saanut osakseen arvostelua ja syytöksiä esimerkiksi vastakkainasetteluun ajamisesta.

#BlackLivesMatter, #BlueLivesMatter, #AllLivesMatter. Mustien, sinisten ja kaikkien elämillä on väliä.

Yhdysvalloissa rauhanomainen Black Lives Matter -kampanjointi sai Dallasin poliisiampumisen jälkeen osakseen syytöksiä vastakkainasettelusta. Sinisillä elämillä viitataan poliiseihin: viisi poliisia sai surmansa liikkeen mielenosoituksessa tapahtuneessa ampumisessa Texasissa. Osa arvostelijoista koki, että liike nostaa esiin vain mustat ja unohtaa muut, vaikka all lives matter.

Viimeistään nyt kaikkien tuntema liike kasvoi sosiaalisen median ilmiöstä massamielenosoituksiksi muutamassa vuodessa.

Black Lives Matter -liikkeen tarina alkoi aktivisti Alicia Garzan kirjoittamasta Facebook-päivityksestä, joka liittyi Trayvon Martinin ampumiseen. Trayvon Martin oli 17-vuotias musta mies, jonka vapaaehtoiseen asukasvartioon kuulunut George Zimmerman ampui helmikuussa 2012. Zimmermanin mukaan kyse oli itsepuolustuksesta. Martinilla ei ollut asetta.

Ampumisen jälkeen poliisi aluksi vapautti Zimmermanin, koska poliisin mukaan tämä toimi Floridan kiistellyn itsepuolustuslainsäädännön rajoissa. Myöhemmin Zimmerman pidätettiin toisen asteen murhasta epäiltynä, mutta hänet vapautettiin syytteestä heinäkuussa 2013. Tällöin Garza kirjoitti päivityksensä: mustien elämillä ”on väliä”.

Garza ja hänen tuntemansa kampanjoitsijat Patrisse Cullors ja Opal Tometi alkoivat levittää #blacklivesmatter-aihetunnusta eli hashtagia Twitterin ja Tumblrin kaltaisissa sosiaalisen median palveluissa. Valtavirtaa sloganista tuli vuonna 2014 Michael Brownin kuoleman ja sitä seuranneiden Fergusonin mellakoiden myötä.

Naiset perustivat myös Black Lives Matter -nimisen järjestön. Vaikka järjestöllä on kymmeniä alueosastoja, se ei yksin edusta koko Black Lives Matter -liikettä. Järjestö ei kontrolloi sitä, kuka slogania käyttää.

Osa aktivisteista keskittyy vastustamaan mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa, mutta suurelle osalle aktivisteista kyse on laajasta ja rakenteellisesta mustiin kohdistuvasta syrjinnästä.

Liike ei ole jäänyt vain Pohjois-Amerikkaan. Mielenosoituksia on järjestetty myös Britanniassa useissa eri kaupungeissa, Berliinissä ja Amsterdamissa.

Black Lives Matter -liikehdintä ei ollut kaikkien mieleen ennen Dallasiakaan. Time-lehden mukaan esimerkiksi New Jerseyn kuvernööri Chris Christie väitti liikkeen haluavan, että poliiseja murhataan.

Nyt Dallasin tapahtumat sekä muut poliiseja vastaan tehdyt hyökkäykset ovat voineet vahvistaa liikkeen vastustajien kantoja. Esimerkiksi St. Paulin mielenosoituksessa loukkaantui 21 poliisia, kun osa mielenosoittajista heitteli poliiseja kivillä ja pulloilla. Time kertoo kaupungin Black Lives Matter -osaston johtajan Rashad Turnerin tuominneen iskut.

Entinen republikaanien kongressiedustaja Joe Walsh julkaisi Twitterissä tviitin, jossa hän varoitti presidentti Barack Obamaa ja Black Lives Matter -aktivisteja siitä, että ”tämä on sota” ja ”oikea Amerikka on perässänne”. Walsh myöhemmin poisti päivityksen, mutta kuvakaappaukset siitä jatkoivat kiertämistään.

Myös New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani arvosteli Black Lives Matteria ”rasistiseksi”, koska se ”jakaa kansaa” ja koska liike ei järjestä mielenosoituksia silloin, kun mustan tappaa toinen musta.

Kaikkien elämän merkityksellisyyttä korostava #AllLivesMatter-ilmiö sosiaalisessa mediassa kuulostaa järkevältä. Se kuitenkin vie huomion Black Lives Matter -liikkeen keskiöstä, mustiin kohdistuvasta rakenteellisesta syrjinnästä.

Asiaan kiinnitti huomiota myös Obama. Varsovan Nato-huippukokouksen päätöspäivänä pitämässään puheessa presidentti huomautti, ettei slogan tarkoita, etteikö ”sinisillä elämillä olisi väliä”.

”Se tarkoittaa, että kaikilla elämillä on väliä. Juuri nyt suuri huolenaihe on se tosiseikka, että mustat ovat tällaisille tapahtumille paljon alttiimpia”, hän selitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat