Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Theresa Mayn puolesta ei tarvitse jännittää – Britannian uusi pääministeri hallitsee poliittisen pelin

Kun Theresa May nousi keskiviikkona pääministeriksi, moni hengähti helpotuksesta.

Ulkomaat
 
RUSSELL CHEYNE / Reuters
Kuva: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Lontoo

Tämä ei ole seksismiä tai puuttumista epäolennaisuuksiin, vaan tärkeä poliittinen realiteetti Britanniassa: uusi pääministeri Theresa May näyttää pääministeriltä.

Miltä pääministerin tulee sitten näyttää?

Siltä, että häneen voi luottaa, eikä hänen puolestaan tarvitse jännittää. Siltä, että hän hallitsee asiat ja poliittisen pelin. Ja ennen kaikkea siltä, että hänen voi kuvitella pystyvän viemään puolueensa voittoon seuraavissa parlamenttivaaleissa.

Britanniaa leimaa yhä – vaikka ei läheskään yhtä vahvana kuin ennen – kaksipuoluejärjestelmä. Siksi puoluejohtajan persoonalla ja vetovoimalla on paljon suurempi merkitys kuin esimerkiksi Suomessa. Britanniassa pääministeri johtaa maata.

Mayn puolesta brittien ei tarvitse jännittää. Päinvastoin.

Kun May nousi keskiviikkona pääministeriksi, moni hengähti helpotuksesta. EU-kansanäänestystä seurannut runsaan kahden viikon poliittinen kaaos tuntui viimeinkin helpottavan. Konservatiivipuolue kokosi itsensä. Eroilmoitusten, juonimisten ja selkäänpuukotusten jälkeen hallituksen johtoon astui asiakeskeinen konkaripoliitikko.

Harva kuitenkaan tietää, millainen May todella on. Hän on tuttu tuntematon.

Lähes 20 vuotta kansanedustajana ja yli kuusi vuotta tiukkaotteisena sisäministerinä ovat tehneet Mayn kasvot ja nimen tutuksi. Yksityiselämänsä ja ministerinsalkkuunsa liittymättömät mielipiteensä hän on kuitenkin pitänyt visusti piilossa.

Perusasiat toki tiedetään. May, 59, syntyi keskiluokkaiseen perheeseen papin tyttäreksi. Hän oli vanhempiensa ainoa lapsi, menestyi koulussa ja luki Oxfordin yliopistossa maantiedettä.

Oxfordissa hän tapasi myös tulevan miehensä, Philip Mayn. Amorina toimi Pakistanin tuleva pääministeri Benazir Bhutto. Pariskunta meni naimisiin 1980. Liitosta ei ole lapsia.

Philip May lähti finanssialalle, ja Theresa May työskenteli ennen poliittista uraansa Englannin keskuspankissa.

Tiedetään myös, että May pitää kokkaamisesta ja patikoinnista ja rentoutuu Vogue-muotilehden parissa. Haastatteluja hän ei juuri jakele, ei etenkään yksityisluonteisia.

Brittimedia on kaikille poliitikoille kova, mutta naispoliitikot joutuvat helposti erityiskäsittelyyn. Kun lehdet ovat kirjoittaneet Mayn leopardinkuvioisista kengistä ja dekolteesta, on May itse pitänyt katseen pallossa: maahanmuutossa, rajavalvonnassa, terrorismin ja rikollisuuden torjunnassa sekä poliisitoimen remontoimisessa.

Vaikka Maysta ei pitäisi, on häntä pakko kunnioittaa. Hänellä on paksu nahka, sisua ja kestävyyttä. Hän on myös osannut valita taistelunsa.

Monille työväenpuolueen äänestäjille May tulee kuitenkin aina olemaan yksi oikeistolaisista ”toryista”. Ratkaisevaa on nyt se, miten May puhuttelee poliittisen keskustan liikkuvia äänestäjiä.

May patisti konservatiivipuoletta uudistumaan ja karistamaan ”ilkeän puolueen” maineensa jo vuonna 2002. Kun May puhui keskiviikkona ensimmäistä kertaa pääministerinä Downing Streetillä, hän korosti sosiaalista tasa-arvoa ja hallituksen työtä kaikkien kansalaisten hyväksi. Puhe olisi voinut tulla labourin spin doctorin kynästä.

Uusi hallitus on silti selvästi oikeistolainen. Mayn tasa-arvosympatiatkaan eivät juuri muuttuneet lihaksi. Naisia kabinetissa on vain runsas kolmannes eli yksi ministeri enemmän kuin edeltäjällä David Cameronilla.

Suurin ero Cameronin aikaan on se, että yksityiskoulujen kasvatit ovat nyt ministerien joukossa selvässä vähemmistössä.

EU-eron eli brexitin ajoittaminen ja neuvotteleminen on Mayn suurin haaste. Käytännön töitä hoitaa brexit-leiristä tuleva troikka: brexit-ministeri David Davis, ulkoministeri Boris Johnson ja ulkomaankauppaministeri Liam Fox.

Vaikka May itse kannatti Britannian EU-jäsenyyden jatkoa, on hän pääministerinä sitoutunut EU-eroon. Brexit-kolmikon nimittäminen vaikeiden neuvottelujen etulinjaan kertoo Mayn pelisilmästä, realiteettien tajusta, itsesuojeluvaistosta ja jopa huumorintajusta.

Exit, totta kai. Heti teidän jälkeenne, hyvät herrat.

Stephen Hird / Reuters
Vuonna 2002 Theresa May puhui konservatiivipuolueen kokouksessa Bournemouthissa. Kansanedustaja hän on ollut lähes kaksikymmentä vuotta.
Vuonna 2002 Theresa May puhui konservatiivipuolueen kokouksessa Bournemouthissa. Kansanedustaja hän on ollut lähes kaksikymmentä vuotta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat