Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin varamies Mike Pence on ”kofeiiniton vaihtoehto”

Pence on uskovainen konservatiivi, joka nostatti netissä kuukautiskampanjan

Ulkomaat
 
JONATHAN ERNST / Reuters
Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Indianan kuvernööri Mike Pence on kaikkea sitä, mitä republikaanien tuleva presidenttiehdokas Donald Trump ei ole: hiljainen, väritön, luotettava, suurelle yleisölle tuntematon ja syvästi uskonnollinen puoluesoturi maaseudulta. Pence itse on kuvaillut itseään oikeistolaisen radiojuontajan Rush Limbaughin ”kofeiinittomaksi versioksi”.

Juuri näiden ominaisuuksien takia Trump luultavasti valitsi Pencen varapresidenttiehdokkaakseen. Pencen tehtävä on vakuuttaa epäluuloiset republikaanit siitä, että newyorkilainen miljardööri kuuntelee keskilännen konservatiiveja ja puoluejohtoa. Trump tarvitsee näiden ryhmien ääniä kompensoidakseen sitä vajetta, joka hänellä on naisten ja vähemmistöjen keskuudessa.

Pence on eri mieltä Trumpin kanssa monesta keskeisestä asiasta. Kun Trump ehdotti maahantulokieltoa kaikille muslimeille, Pence kutsui ehdotusta ”loukkaavaksi ja perustuslain vastaiseksi”. Trump nimitti Tyynenmeren vapaakauppasopimusta ”raiskaukseksi”, Pence äänesti kongressissa sen puolesta. Trump moittii hyökkäystä Irakiin, Pence kannatti sitä.

Se, että Trump on erimielisyyksistä huolimatta valmis ottamaan Pencen varamiehekseen, vahvistaa kuvaa, että Trumpilla ei ole ehdottomia periaatteita. Pencen valinta kertoo myös siitä, että Trump kykenee perinteisiin ratkaisuihin, joista häntä ei ole toistaiseksi tunnettu.

Demokraattien parissa Pencellä on huono maine abortti- ja homovastaisuuden takia. Maaliskuun lopussa Pence allekirjoitti Indianassa lain, jonka perusteella yritykset olisivat voineet kieltäytyä palvelemasta homoja uskonnonvapauteen vedoten. Laki johti arvostelumyrskyyn paitsi seksuaalivähemmistöjen, myös suuryritysten taholta. Indiana menetti investointeja, ja Pence muutti lakia.

Tapaus kuvaa hyvin republikaanien jakoa bisnesmyönteiseen ja uskovaiseen leiriin. Trump edustaa edellistä, Pence jälkimmäistä.

”Odotinko tällaista reaktiota? Voi taivas, en”, Pence päivitteli.

Vielä yllättävämpi oli reaktio Pencen keväällä esittelemään lakiin, joka rajoitti aborttioikeutta Indianassa. Laissa oli pykälä, joka olisi vaatinut kaikkien sikiöiden –abortoitujen tai keskenmenon seurauksena menehtyneiden – hautausta sikiön iästä riippumatta. Seurauksena Facebookiin perustettiin kampanja PeriodsforPence (kuukautisia kuvernöörille), ja sadat naiset lähettivät Pencelle kuvia ja viestejä kuukautisistaan. Tuomari kaatoi lain.

Pence ja Trump eivät ole tunteneet toisiaan aiemmin, ja heidän Amerikkansa ovat hyvin erilaiset. Trump asuu pilvenpiirtäjässä Manhattanilla, Pence kasvoi pikkukaupungissa preerialla. Molemmilla on kuitenkin siirtolaistausta: Pencen isovanhemmat ovat Irlannista, Trumpin isovanhemmat Saksasta ja äiti Skotlannista.

Suomalaisten kannalta kiinnostavaa on se, että Pencen kotikaupunki, 44000 asukkaan Columbus Indianassa, on tunnettu Eero Saarisen suunnittelemasta kirkosta. Kaupungin motto ei ainakaan toistaiseksi kuvaile Penceä: ”Odottamaton. Unohtumaton.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat