Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi Nizzan iskusta selviytyneitä: ”Kuorma-auto liikkui kuin käärme ja yritti osua mahdollisimman moneen”

Väkijoukkoon kuorma-autolla ajanut mies surmasi 84 ihmistä Nizzan rantabulevardilla. HS:n tapaama silminnäkijä ymmärsi heti, että isku oli tahallinen.

Ulkomaat
 
ERIC GAILLARD / Reuters
Mies suri edellisillan tragediaa Nizzan rantakadulla perjantaina.
Mies suri edellisillan tragediaa Nizzan rantakadulla perjantaina. Kuva: ERIC GAILLARD / Reuters

Nainen odottaa lastensairaalan portailla ruusukimppu kädessä. Vieressä poliisit tarkastavat, kuka kulkee sisään.

Sisällä sairaalassa on hoidettu viittäkymmentä lasta, joiden kansallispäivän juhlinta muuttui tragediaksi. He loukkaantuivat, kun ranskalaistunisialainen mies ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon torstai-iltana Etelä-Ranskan Nizzassa.

Iskussa kuoli 84 ihmistä, joista kymmenen oli lapsia. Loukkaantuneita on kaikkiaan kaksisataa, joista arviolta viisikymmentä oli perjantaina kriittisessä tilassa.

Tästä sairaalakorttelista torstainen verilöyly alkoi.

Fondation Lenval -lastensairaala sijaitsee korttelin päässä Välimerestä ja Nizzan maailmankuulusta rantabulevardista Promenade des Anglais’ta.

Ranskalaispoliisi näyttää eristysaidan takaa, missä ensimmäiset uhrit löytyivät. Vain muutama metri aiemmin kuorma-auto oli kääntynyt rantabulevardin jalkakäytävälle sairaalakorttelista.

Tarkoitus oli selvästi tappaa mahdollisimman monta ihmistä.

Isku tehtiin torstai-iltana, kun tuhannet ihmiset olivat kokoontuneet Promenade des Anglais’lle seuraamaan kansallispäivän ilotulitusta. Joukossa oli lukuisia perheitä ja lapsia.

Tappamista jatkui kahden kilometrin matkan.

Rantabulevardi oli perjantaina eristetty koko iskun matkalta joko kokonaan tai osin. Osa tiestä jätettiin käyttöön, jotta rannalla oleviin taloihin pääsee kulkemaan. Yhden asuintalon portti aukeaa ja ulos astuu nainen koiran kanssa.

Pariisilainen radiologi Annie Cohrn on vierailemassa Nizzassa opiskelevan poikansa luona. Cohrn oli torstai-iltana rantabulevardilla seuraamassa juhlallisuuksia, kun hän näki yhtäkkiä kuorma-auton kiihdyttävän väkijoukon keskellä.

”Se liikkui kuin käärme, ja yritti osua mahdollisemman moneen ihmiseen”, Cohrn sanoo ja näyttää kädellään luikertelevaa liikettä. Kuorma-auto ajoi hänen mukaansa todella kovaa.

Cohrn lähti juoksemaan. Hän kertoo väkijoukon olleen paniikissa.

Uutinen jatkuu videon jälkeen.

Kansallispäivä muuttui kaaokseksi Nizzassa – tuoreimmat tiedot Ranskan iskusta
Kansallispäivä muuttui kaaokseksi Nizzassa – tuoreimmat tiedot Ranskan iskusta
HSTV päivittää tähän videoon tuoreimmat tiedot Nizzan verisestä iskusta.

Nizzan isku tapahtui vain tunteja sen jälkeen, kun presidentti François Hollande oli ilmoittanut, että Pariisin marraskuisia terrori-iskuja seurannut poikkeustila puretaan.

Torstaina epävarmuus palasi. Hollande päätti iskujen jälkeen, että poikkeustilaa jatketaan.

Cohrn kertoo ajatelleensa heti kuorma-auton nähtyään Pariisin terrori-iskua, jossa islamistiterroristit tappoivat noin 130 ihmistä.

”Tiesin heti, ettei kyseessä ollut vahinko”, Cohrn sanoo torstai-illan tapahtumista.

Hän on järkyttynyt iskusta, mutta ei usko sen muuttavan hänen tapaansa elää. Hänen mielestään tällaisia iskuja on vaikea estää, varsinkin jos niiden takana on yksittäinen Ranskassa elänyt tekijä.

Nizzassa on myös monia, joiden mukaan isku olisi voitu torjua. Tai ainakin hyökkääjä olisi voitu pysäyttää aiemmin kuin vasta kahden kilometrin jälkeen.

Ranskassa 13 vuotta asunut albanialainen Altin Amedi nojaa eristysaitaan noin kilometri paikasta paikasta, jossa kuorma-auto kääntyi rantabulevardille.

”Miten kuorma-auto pääsi tänne ja pystyi jatkamaan niin pitkään?”

Hän oli vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa rantabulevardilla, kun he näkivät kuorma-auton ajavan väkijoukon keskelle. He väistivät sitä vain metreillä. Yöllä lasten oli vaikea saada unta, Amedi kertoo.

Vaikka rantabulevardi oli perjantai-iltapäivään mennessä siivottu, eristysaidan läpi näkyy vielä iskun jälkiä. Pientareella on kymmeniä kumihanskoja pelastustyöntekijöiden jäljiltä.

Rantabulevardia reunustaviin palmujen varsiin on tarttunut foliosta tehtyjä pelastuspeitteitä. Paikat, joista uhrit löytyivät, on ympäröity muovisermeillä.

Sermiympyröitä on tasaisin välimatkoin koko kahden kilometrin matkalta.

Korttelin päässä rannasta elämä näyttää päällisin puolin jatkuvan normaalina. Ravintolat ja kaupat ovat auki.

Mutta kaikki ei ole kuten tavallisesti. Muutaman korttelin matkalla vastaan kävelee kaksi itkevää ihmistä.

Nizzalainen Constance Jean on menossa viemään kukkia tapahtumapaikalle äitinsä Cristina Jeanin kanssa. He eivät olleet torstaina rannalla, mutta olisivat hyvin voineet olla.

Kansallispäivän ilotulituksen seuraaminen on heidän mielestään hyvin nizzalainen perinne.

Yliopistossa opiskeleva Contance pelkää, että iskut lietsovat vihaa entisestään eri väestöryhmien välillä. Hänen mukaansa hallitus epäonnistuu tässä.

”Sen sijaan, että hallitus estäisi iskuja, se vain reagoi niihin”, Jean kertoo.

Tällä kertaa isku loppui vasta, kun poliisi ampui kuorma-autoa kuljettaneen miehen.

Kuorma-auto näkyy yhä kulman takaa paikkaan, jonne ihmiset ovat tuoneet kukkia. Poliisin eristysaitaan on kiinnitetty Ranskan lippu mustalla surunauhalla.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana yhdistelmästä on tullut liian usein nähty symboli.

Tammikuun 2015 jälkeen tapahtuneet kolme tuhoisaa iskua ovat jo muuttaneet Jeanin mukaan ranskalaista yhteiskuntaa. Ihmiset miettivät kahteen kertaan isoihin väkijoukkoihin menemistä.

Mutta samalla tavallista elämää ei voi pysäyttää.

Lastensairaalalla kukkapuskan kanssa odottaneen naisen seurue tulee odotuksen jälkeen ulos ovista.

Heillä on mukanaan vastasyntynyt vauva.

 

Uhrien joukossa paljon lapsia ja turisteja

Iskussa kuolleiden 84 ihmisen joukossa oli kymmenen lasta ja teini-ikäistä. Siinä kuoli ranskalaisten lisäksi monien muiden maiden kansalaisia, jotka olivat olleet lomailemassa Välimeren rannalla sijaitsevassa Nizzassa.

Ranskan pääministeri Manuel Valls sanoi perjantai-iltana, että uhriluku todennäköisesti nousee. Iskussa loukkaantui yli 200 ihmistä. Ranskalaisviestinten mukaan kymmenet iskussa loukkaantuneet olivat yhä kriittisessä tilassa sairaaloissa.

Yksi kuolleista oli pariisilainen Timothe Fournier, 27, joka kuoli työnnettyään seitsemännellä kuulla raskaana olevan vaimonsa pois kuorma-auton tieltä, kertoi uutistoimisto AFP.

Berliinistä Nizzassa luokkaretkellä olleet saksalainen opettaja ja hänen kaksi oppilastaan kuolivat, kertoivat Berliinin kaupungin viranomaiset.

Yhdysvaltain ulkoministeriö tiedotti kahdesta yhdysvaltalaisesta uhrista. Yhdysvaltalaismedioiden mukaan iskussa kuolivat isä ja tämän 11-vuotias poika, jotka olivat lomamatkalla Rivieralla.

Uhrien joukossa oli myös marokkolainen 60-vuotias seitsemän lapsen äiti Fatima Charrihi. Hänen poikansa kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että äiti oli harras muslimi, joka harjoitti ”todellista islamia, ei sitä mitä terroristit”.

Lisäksi iskussa kuoli ainakin Venäjän, Armenian, Sveitsin, Ukrainan ja Tunisian kansalaisia.

Perjantaina tiedossa ei ollut, että kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa olisi suomalaisia.

ERIC GAILLARD / Reuters
Rikostutkijat työskentelivät perjantaina iskussa käytetyn valkoisen kuorma-auton luona Nizzassa.
Rikostutkijat työskentelivät perjantaina iskussa käytetyn valkoisen kuorma-auton luona Nizzassa.
JEAN-PIERRE AMET / Reuters
Tutkijat eristivät kuorma-auton tutkinnan ajaksi.
Tutkijat eristivät kuorma-auton tutkinnan ajaksi.
TARUBI WAHID MOSTA / Reuters
Torstai-illan iskussa kuolleet peitettiin, ja loukkaantuneita kuljetettiin sairaalaan.
Torstai-illan iskussa kuolleet peitettiin, ja loukkaantuneita kuljetettiin sairaalaan.
Suvi Turtiainen / HS
Annie Cohrn pakeni väkijoukkoon ajanutta kuorma-autoa juosten. Taustalla näkyy poliisin eristämä rantabulevardi, jossa torstain isku tehtiin.
Annie Cohrn pakeni väkijoukkoon ajanutta kuorma-autoa juosten. Taustalla näkyy poliisin eristämä rantabulevardi, jossa torstain isku tehtiin.
Suvi Turtiainen / HS
Constance ja Christina Jean kertovat kansallispäivän ilotulitusten seuraamisen olevan hyvin nizzalainen perinne.
Constance ja Christina Jean kertovat kansallispäivän ilotulitusten seuraamisen olevan hyvin nizzalainen perinne.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat