Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskut koettelevat Euroopan vapautta

Ulkomaat
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Juhani Niiranen
Kuva: Juhani Niiranen

Nizzan terrori-iskun tekijän taustat ovat vielä yksityiskohtaisesti avaamatta, mutta verilöylyn seurauksia Euroopan yleiseen ilmapiiriin voi jo arvailla.

Arvailuun ei tarvita kummoisia ennustajan lahjoja. Selvää on, ihmisten vapaa liikkuvuus Schengen-alueella, maahanmuuttopolitiikka ja viranomaisten oikeudet valvoa kansalaisia nousevat yhä korkeammalle tikunnokkaan.

Presidentin paikasta Ranskassa kisaava Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen ja oikeistopopulistit monissa muissa Euroopan maissa ovat vaatineet, että rajavalvonta täytyy palauttaa Schengenin sisärajoille. Lisäksi monet maat Saksa etunenässä ovat kiristäneet rajavalvontaa väliaikaisesti pakolaiskriisin takia.

Se, millaiseksi Nizzan iskun tekijän taustat todellisuudessa paljastuvat, tuskin hillitsee keskustelua. Terroristit ovat nimittäin aiemmin käyttäneet sumeilematta hyväkseen rajattoman Euroopan luomia mahdollisuuksia iskuja järjestellessään sekä matkustaessaan Syyriaan ja takaisin.

Terrori-iskujen hintana on ollut ja tulee olemaan paitsi vapauksien myös yksityisyyden suojan kapeneminen. Ranskaan ja Belgiaan kohdistuneet iskut ovat ajaneet Euroopan uuden normaalin eteen, jossa koko länsimainen elämäntyyli ja arvomaailma ovat joutumassa pelon panttivangeiksi.

Kaduille marssitetut sotilaat eivät kykene suojelemaan kaikkia pehmeitä siviilikohteita kuten julkista liikennettä, katumarkkinoita ja täyteen ahdettuja ravintoloiden terasseja. Siihen vedoten useissa Euroopan maissa on viime vuosina annettu lisää oikeuksia viranomaisille nuuskia terrorismikytköksistä epäiltyjen puhelin- ja nettikeskusteluja sekä ylipäätään harjoittaa laajaa kansalaisten tietoliikenteen valvontaa.

Yksityisyyden suojaa on rapautettu – ja tullaan mahdollisesti rapauttamaan vielä lisää – turvallisuuden nimissä.

Terrori-iskut ovat sydäntä raastavia tragedioita, jotka särkevät ihmiselämiä ja syövät turvallisuudentunteen. Ne myös iskevät suoraan eurooppalaisten äänestäjien mielialoihin ja siten vaikuttavat koko Euroopan suuntaan. Pakolaiskriisin paineet ovat jo kasvattaneet populistien kannatusta useissa Euroopan maissa.

Eurooppalaisten mielialat menevät mittaukseen seuraavaksi lokakuussa Itävallan presidentinvaaleissa, jossa valtaan saattaa nousta oikeistopopulistisen puolueen FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer. Todelliseen koetukseen Euroopan suunta joutuu ensi vuonna, jolloin järjestetään vaalit sekä terrori-iskujen näyttämöksi joutuneessa Ranskassa että EU:n suurimmassa jäsenmaassa Saksassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat