Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Armeija on ennenkin vedonnut poliittiseen epävakauteen vallan kaapatessaan

Turkin armeija on aiemminkin perustellut väliintuloaan poliittisesti sekasortoisella tilanteella, tutkija Toni Alaranta toteaa.

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Toni Alarannan mukaan Turkin armeijan vallankaappausaikeet eivät tulleet täysin yllätyksenä.

”Kollegani maailmalla ovat jo noin puolen vuoden ajan kirjoittaneet artikkeleita siitä, että tilanne on Turkissa muuttumassa sellaiseksi, että armeija voi tulle esille. Armeija on vuosikymmenien ajan ennenkin perustellut väliintuloaan poliittisella tilanteella.”

Maassa on tapahtunut useita vallankaappauksia 1960–80-luvuilla.

”Aiemminkin armeija on todennut, että sen on pitänyt pelastaa maa johtajilta, jotka eivät ole osanneet pitää maata turvallisena sekasortoisessa tilanteessa. Näin kävi esimerkiksi 80-luvulla, jota ennen maassa oli ollut lähes sisällissotaa vastaava tilanne.”

Nyt uhkana on muun muassa äärijärjestö Isisin leviäminen ja terrorismi, jonka iskuista Turkki on saanut viime aikoina useasti kärsiä.

Alarannan mukaan armeijan väliintulo on kuitenkin siinä mielessä yllätyksellinen, että Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja hänen AKP-puolueensa aloittivat armeijan tuella uudelleen sodan kurdeja vastaan.

”Turkkilaisten ja kurdien välien tulehtuessa maassa on ollut viimeisen vuoden ajan erittäin nationalistinen vaihe, ja armeijasta on tullut uudestaan vallan käyttäjä.”

Alarannan mukaan vallankaappausaikeet ovat voineet nousta Erdoganin armeijassa tekemästä suuresta puhdistuksesta, jonka seurauksena upseeristoa pidätettiin ja laitettiin vankilaan useita vuosia kestäneen prosessin aikana.

”Tästä on voinut jäädä monellekin jotain hampaankoloon.”

Erdogan on määrätietoisesti keskittänyt valtaa itselleen.

”Viimeinen sinetti häneltä on vielä puuttunut, kun hän on yrittänyt saada maahan itsevaltaisen presidenttijärjestelmän, jossa parlamentilla ei käytännössä olisi valtaa.”

Alaranta muistuttaa, että myöskään armeija ei välttämättä ole tavoitteissaan yhtenäinen ja yksimielinen.

”Armeija on sisäisesti jakautunut, ja siellä on erilaisia uskonnollisia veljeskuntia edustavia henkilöitä.”

Alarannan mukaan aiemmilla kerroilla armeijan kaapattua vallan kyseessä on ollut siirtymävaihe, jonka jälkeen valta on palautettu siviileille.

Lue tästä HS:n uutisseuranta tilanteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat