Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin armeija ilmoitti kaapanneensa vallan – presidentti kehotti kansalaisia kaduille

Sotilaat tulivat kaduille myöhään perjantaina.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
MURAD SEZER / Reuters
Sotilaat vartioivat Taksim-aukiota Istanbulissa lauantain vastaisena yönä.
Sotilaat vartioivat Taksim-aukiota Istanbulissa lauantain vastaisena yönä. Kuva: MURAD SEZER / Reuters

Osa Turkin armeijan sotilaista yrittää kaapata vallan Turkissa, kertoi Turkin pääministeri Binali Yildirim myöhään perjantai-iltana. Turkin armeija ilmoitti puolestaan omassa lausunnossaan ottaneensa vallan maassa.

Armeija valtasi myös Turkin yleisradion, jonka toimittaja lausui yöllä, että maahan säädetään uusi perustuslaki.

Yleisradion mukaan Turkissa on julistettu poikkeustila ja ulkonaliikkumiskielto ja sen lentokentät on suljettu.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan kehotti uutistoimisto Reutersin mukaan kansalaisia kaduille ja toreille vastustamaan vallankaappausyritystä. Erdogan sanoi olevansa matkalla takaisin pääkaupunki Ankaraan ja vannoi sotilaiden joutuvan ”maksamaan kovan hinnan tuomioistuimessa”.

Erdogan sanoi myös, että kyseessä on armeijan vähemmistön yrittämä vallankaappaus. Armeijan valtaaman yleisradion lähetys katkesi Reutersin mukaan hetki sitten.

Pääministeri Binali Yildirimin mukaan kaikki tehdään vallankaappauksen kutistamiseksi, vaikka tulisi kuolonuhreja.

Pääministeri Yildirim kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että turvallisuusjoukot tekevät parhaansa tilanteen ratkaisemiseksi.

”Emme aio hyväksyä tätä yritystä”, Yildirim sanoi turkkilaiselle televisiokanavalle.

Hänen mukaansa vallankaappausta yrittäneet armeijan joukot maksavat teosta kovan hinnan.

Yildirimin mukaan mikään ei tule vahingoittamaan Turkin demokratiaa. Pääministeri kertoi vaativansa rauhaa.

Armeijan mukaan ihmisoikeudet tulevat armeijan mukaan säilymään.

Turkin pääkaupungissa Ankarassa kuului perjantai-iltana laukauksia, kertoi uutistoimisto Reuters. Kaupungin yllä nähtiin myös armeijan lentokoneita ja helikoptereita.

Samaan aikaan Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa kaksi suurinta Bosporinsalmen ylittävää siltaa suljettiin liikenteeltä. Myös Istanbulin yllä nähtiin helikoptereita.

Istanbulissa Atatürkin lentokentällä armeijan panssarivaunut olivat sisäänkäynnin edustalla, selvisi turkkilaisen televisiokanavan lähetyksestä.

Kaikki lähtevät lennot Atatürkin lentokentältä on peruttu, kertoi silminnäkijä Reutersille.

Lisäksi Turkin armeijan keskustoimistossa Ankarassa on otettu panttivankeja, kertoi turkkilainen toimittaja televisiokanava CNN:lle. Valtion virasto vahvistaa panttivankitilanteen.

Anadolu-uutistoimiston mukaan panttivankein joukossa on Turkin korkea-arvoisin kenraali.

Armeijan valtaaman yleisradion toimittajan mukaan ”rauhanneuvosto” huolehtii nyt maan kansalaisten hyvinvoinnista.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) sanoi yöllä, että jos tiedot vallankaappauksesta pitävät paikkansa, kyseessä on erittäin merkittävä asia.

”Turkki on monessa mielessä hyvin keskeinen valtio. Olisihan tämä dramaattinen uutinen, jos se osoittautuu paikkansapitäväksi”, Kaikkonen kertoi.

Suomen Turkin-suurlähettilään Nina Vaskunlahti kertoi myöhään perjantaiyönä, että meneillään näyttää olevan oikea vallankaappaus.

”Hävittäjiä lentelee ja pommeja räjähtelee. Ikkunat helisevät”, kodistaan Ankarasta puhelimitse tavoitettu Vaskunlahti sanoi.

”Savua näkyy, tv lakkasi toimimasta ja kaupunki on aika pimeä.”

Turkkilainen politiikan tutkija Mensur Akgün arvioi myöhään perjantaina, että vallankaappausyritykseen ei ole ryhtynyt vain pieni osa armeijasta, vaan toiminta vaikuttaa koordinoidulta.

”Emme tiedä, onnistuuko yritys vai ei”, hän kertoi Istanbulista. Akgün työskentelee professorina Istanbulin Kültür-yliopistossa.

Vallankaappausyritys tuli hänen mukaansa kaikille yllätyksenä. ”Me luulimme, että nämä ajat olisivat jo ohi.”

Sen sijaan Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Toni Alarannan mukaan Turkin armeijan vallankaappausaikeet eivät tulleet täysin yllätyksenä.

”Kollegani maailmalla ovat jo noin puolen vuoden ajan kirjoittaneet artikkeleita siitä, että tilanne on Turkissa muuttumassa sellaiseksi, että armeija voi tulle esille”, Alaranta kertoo.

”Aiemminkin armeija on todennut, että sen on pitänyt pelastaa maa johtajilta, jotka eivät ole osanneet pitää maata turvallisena sekasortoisessa tilanteessa. Näin kävi esimerkiksi 80-luvulla, jota ennen maassa oli ollut lähes sisällissotaa vastaava tilanne.”

Alarannan mukaan armeijan väliintulo on kuitenkin siinä mielessä yllätyksellinen, että Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja hänen AKP-puolueensa aloittivat armeijan tuella uudelleen sodan kurdeja vastaan.

”Turkkilaisten ja kurdien välien tulehtuessa maassa on ollut viimeisen vuoden ajan erittäin nationalistinen vaihe, ja armeijasta on tullut uudestaan vallan käyttäjä.”

Alarannan mukaan vallankaappausaikeet ovat voineet nousta Erdoganin armeijassa tekemästä suuresta puhdistuksesta, jonka seurauksena upseeristoa pidätettiin ja laitettiin vankilaan useita vuosia kestäneen prosessin aikana.

”Tästä on voinut jäädä monellekin jotain hampaankoloon.”

Armeijalla on perinteisesti ollut suuri vaikutus Turkin politiikkaan, mutta nykyinen presidentti Recep Tayyip Erdogan on valtakaudellaan pyrkinyt kitkemään sitä.

Armeija on tehnyt kolme varsinaista vallankaappausta Turkin tasavallan aikana ja vaikuttanut muutenkin voimakkaasti Turkin politiikkaan.

Maallisen Turkin vartijana itseään pitävällä armeijalla on ollut aiemmin napit vastakkain Erdoganin kanssa. Konservatiivinen Erdogan on tuonut yhä enemmän islaminuskoa mukaan politiikkaan.

”Armeija ei ole koskaan ollut Erdoganille myönteinen, mutta se vaikutti taipuvan poliittisen vallan tahtoon”, Akgün kuvaa.

Turkissa on jo vuosia kasvanut jännite Erdoganin kannattajien ja vastustajien välillä. Erdoganin arvostelijat syyttävät häntä lisääntyvästä itsevaltaisuudesta.

Ulkoministeriö: Suomalaisturisteja ei uhkaa vaara, pysytelkää sisätiloissa

Ulkoministeriö lähetti myöhään perjantaiyönä Turkkiin matkustusilmoituksen tehneille viestin, jonka mukaan maassa on meneillään sotilasvallankaappauksen yritys.

Ulkoministeriö neuvoi ihmisiä pysymään sisätiloissa ja seuraamaan tiedotusvälineitä.

Suomen Turkin-suurlähetystön tietojen mukaan tilanteesta ei toistaiseksi ole aiheutunut uhkaa siviileille.

”Seuraamme tilannetta minuutti minuutilta”, ulkoministeriön viestinnästä kerrottiin myöhään yöllä.

Matkustusilmoituksen Turkkiin on tehnyt noin 1 500 suomalaista. Luku on alakanttiin ja valtaosa ihmisistä on pakettimatkoilla kaukana Istanbulista ja Ankarasta.

Teksti: Lasse Kerkelä HS, Sofia Kuisma HS, Minna Nalbantoglu HS, Paavo Teittinen HS, Anne Viljamaa HS.

KENAN GURBUZ / Reuters
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat