Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö: ”Hätkähdyttävää, että EU:n kynnyksellä yritetään sotilasvallankaappausta” – näin Turkin tilannetta on kommentoitu

Valtioiden johtajat ovat huolestuneita Turkissa perjantaina käynnistyneestä armeijan vallankaappausyrityksestä.

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl / HS
”Parhaassa tapauksessa maan poliittisilla toimijoilla on nyt mahdollisuus löytää jotain yhteistä lähtökohtaa”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Turkin tilannetta.
”Parhaassa tapauksessa maan poliittisilla toimijoilla on nyt mahdollisuus löytää jotain yhteistä lähtökohtaa”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Turkin tilannetta. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Monen valtion johtajat ovat seuranneet huolestuneina Turkin vallankaappausyritystä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo lausunnossaan, että Suomi tukee itsestään selvästi Turkin demokraattisilla vaaleilla valittua hallintoa.

”On hätkähdyttävää, että Turkissa, aivan EU:n kynnyksellä, yritetään sotilasvallankaappausta”, Niinistö kommentoi lausunnossa.

Hän ei usko tapauksen vaikuttavan välittömästi EU:n turvallisuustilanteeseen. Presidentin mukaan kaikki lisääntyvä epävakaus on kuitenkin huolestuttavaa.

”Toivon, että Turkin tilanne vakiintuu mahdollisimman pian. Parhaassa tapauksessa maan poliittisilla toimijoilla on nyt mahdollisuus löytää jotain yhteistä lähtökohtaa”, Niinistö kommentoi.

Sauli Niinistö tapasi viime viikolla Naton huippukokouksessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin. Hän kertoi lauantaina Ylelle, että Erdoğan vaikutti tuolloin olevan maansa tilanteesta ”huolestuneempi kuin aikaisemmin yleisesti ottaen”. Ylen mukaan Niinistö viittasi kommentilla lähinnä Venäjän ja Turkin väleihin.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) kuvaili lauantaiaamuna Turkin tilannetta vakavaksi.

”Näyttää siltä, että kaappaus on tyrehtynyt, mutta ankarat jälkiselvittelyt tästä tulee”, Soini sanoi HS:lle.

”Turkki on moneen osaan jakautunut merkittävä Nato-maa alueella, joka on erittäin väkivaltainen ja kriisiytynyt.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) uskoo, että Turkissa tapahtunut vallankaappauksen yritys ei haittaa Euroopan turvallisuustilannetta ainakaan heti. Sipilä kommentoi Suomen aikaan yöllä alkaneita tapahtumia HS:lle Mongoliasta, jossa hän osallistui Euroopan ja Aasian maiden huippukokoukseen.

”Turkin tilanne ei vaikuta välittömästi muun Euroopan turvallisuuteen, nyt kun tilanne siellä on rauhoittunut”, hän kertoo.

Sipilä kehottaa Turkissa oleskelevia suomalaisia seuraamaan ulkoministeriön ohjeita, jotka on uusittu lauantaina aamupäivällä vastaamaan uutta tilannetta.

Venäjän ulkoministeriö sanoi lauantaina, että Turkin poliittinen tilanne yhdistettynä terroriuhkaan vaarantavat sekä alueellisen että kansainvälisen turvallisuuden.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin edustaja kertoi myöhään lauantain vastaisena aamuna Twitterissä, että Turkin demokraattista järjestelmää täytyy kunnioittaa ja ihmisten turvallisuutta suojella.

Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui ulkoministeri John Kerrylle. Molemmat vaativat Turkin demokraattisen hallituksen kunnioittamista ja väkivallan välttämistä, kertoo Reuters. Yhdysvaltojen ulkoministeriö on neuvonut Turkkiin matkustaneita kansalaisiaan etsimään suojaa ja pysymään sisätiloissa.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson kertoi Twitter-tilillään olevansa huolissaan Ankaran ja Istanbulin tapahtumista. Hän kehotti kansalaisia seuraamaan ulkoministeriön ohjeita.

Ranskan ulkoministeriön verkkosivuilla ilmestyneessä tiedotteessa vedotaan väkivallan välttämisen ja demokraattisen järjestyksen kunnioittamisen puolesta. Turkissa olevia ranskalaisia kehotetaan pysymään sisätiloissa.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sekä EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan edustaja Federica Mogherini peräänkuuluttivat kannanotossaan nopeaa paluuta perustuslailliseen järjestykseen. Donald Tusk kommentoi toimittajille AFP:n mukaan, että demokratialle ”ei ole vaihtoehtoa”.

Kremlin edustaja sanoi, että Venäjä haluaa Turkkiin rauhaa ja vakautta. Edustajan mukaan tärkeintä on tarjota turvaa Venäjän kansalaisille Turkissa. Ministereitä on opastettu auttamaan kansalaisia palaamaan kotiin heti mahdollisuuden tullen, kertoo edustaja Reutersin mukaan. Presidentti Vladimir Putinia tiedotetaan Turkin tilanteesta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vetosi Reutersin mukaan Turkkiin, jotta he välttäisivät ”verilöylyn”. Yhteisessä tiedotustilaisuudessa Kerrryn kanssa Lavrov sanoi, että ongelmat Turkissa pitää selvittää perustuslain mukaisin keinoin. Lavrov kehottaa kansalaisiaan pysymään sisätiloissa ja odottamaan lisätietoja tapahtumista.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kertoi Twitter-tilillään olevansa huolissaan naapurimaansa kriisistä.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vetoaa YK:n edustajan mukaan rauhaan Turkissa. YK pyrkii selvittämään tapahtumia, edustaja kertoo Reutersin mukaan.

Suomessa myös Turkin Helsingin-suurlähetystö on ottanut kantaa ”vallankaappausyritykseen demokraattisesti valitun hallituksemme kaatamiseksi”.

”Sen pani toimeen armeijan sisäinen klikki, ja se sai kansakunnaltamme ansaitsemansa vastauksen”, kannanotossa kerrotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat