Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkissa tuhansia suomalaisia vallankaappausyrityksen aikana – Marleena Kuusinen vietti yön Istanbulin lentokentällä: ”Armeijan koneet lensivät matalalla”

Marleena Kuusinen joutui viettämään lauantaiyön Atatürkin lentokentällä. Kimmo Tossavaisen ja Anna Kahilan mukaan yön tapahtumat eivät juuri näy Alanyan turistikeskittymän tunnelmissa.

Ulkomaat
 
Marleena Kuusinen
Aamulla Atatürkin lentokentän terminaalissa oli rauhallinen tunnelma, kun ihmiset odottivat jatkolentojaan.
Aamulla Atatürkin lentokentän terminaalissa oli rauhallinen tunnelma, kun ihmiset odottivat jatkolentojaan. Kuva: Marleena Kuusinen

Eri puolilla Turkkia arvioidaan olleen tuhansia suomalaisia perjantai-iltana alkaneen vallankaappausyrityksen aikana. Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrotaan, että matkustusilmoituksen tehneitä on tällä hetkellä runsaat 2 000, mutta kaikki alueella matkailevat eivät ole tehneet ilmoitusta.

Jatkolentoa odottanut Marleena Kuusinen jäi yöllä jumiin Istanbulin lentokentälle, kaupungissa lomaileva Elina Pietiläinen taas odotti epätietoisena tilanteen selviämistä. Istanbulissa asuva Altay Alan on puolestaan turkkilais-suomalainen ja ilahtui kansan lähdöstä kadulle. Alanyan alueella lomailevat Anna Kahila ja Kimmo Tossavainen kertovat, että turistialueella on ollut rauhallista.

Suomalainen Marleena Kuusinen odotti lauantaiaamuna Istanbulin Atatürkin lentokentällä tilanteen selkiytymistä hämmentyneissä tunnelmissa.

”Tämä on ollut aikamoinen kokemus”, hän kertoi aamukahdeksan aikaan lentokentällä viettämästään yöstä.

Kuusinen oli Turkissa, kun vallankaappausyritys käynnistyi maan pääkaupungissa Ankarassa. Hän oli lähtenyt kohti Dubain-kotiaan Helsingistä ja tehnyt välilaskun Istanbuliin.

Jatkolento Turkish Airlinesilla oli myöhään perjantai-iltana edennyt jo boarding-vaiheeseen, kun se yllättäen peruttiin. Näytöt menivät Kuusisen mukaan pimeiksi hieman ennen puolta yötä.

Kuusisen mukaan yö lentokentällä on sujunut paria välikohtausta lukuun ottamatta rauhallisesti. Hän kertoo, että terminaalissa kävi yöllä suuri joukko ihmisiä, joiden hän arvelee olleen mieltään osoittaneita turkkilaisia.

”He menivät hurraten kentän läpi ja kantoivat Turkin lippuja”, Kuusinen kertoo.

Terminaalialueelle ei normaalisti päästetä ketään ilman matkustusasiakirjoja ja turvatarkastuksen läpäisemistä. Näky säikäytti Kuusisen mukaan varsinkin ulkomaalaisia matkustajia, ja jotkut lähtivät juoksemaan karkuun.

”He tarkoittivat varmasti hyvää, mutta mieti, kun tulee [arviolta] sadan kaiffarin ryhmä, joka huutaa kielellä, jota ei ymmärrä.”

Alkuyöstä joukko matkustajia alkoi myös Kuusisen mukaan juosta ja huutaa terminaalissa ilman selvää syytä.

”Veikkaan, että joku vain panikoi ja lähti juoksemaan, ja muut sitten joukkohysterian vallassa lähtivät perässä.”

Kuusinen kertoo kuulleensa aamuyöllä neljä kovaa pamausta. Hän ei osaa sanoa, olivatko syynä räjähdykset vai esimerkiksi armeijan lentokoneet, joita kentällä näkyi arviolta neljän, viiden aikaan.

”Eivät ne kauaa tuossa pyörineet, mutta matalalla ne lensivät.”

Marleena Kuusinen
Kuusisen mukaan tiedotus oli yön aikana heikkoa, mutta aamulla lentokentän näyttötauluilla näkyi jo joitakin tietoja lennoista.
Kuusisen mukaan tiedotus oli yön aikana heikkoa, mutta aamulla lentokentän näyttötauluilla näkyi jo joitakin tietoja lennoista.

Turkish Airlines tiedotti aamulla Twitter-tilillään, että Atatürkin lentokenttä on taas normaalisti toiminnassa. Aamukahdeksan aikoihin kentän näyttötauluilla näkyi Kuusisen mukaan jo ilmoituksia joistakin lennoista, mutta kansainvälisten jatkolentojen alueella ei vielä näkynyt työntekijöitä.

Paria kuulutusta lukuun ottamatta tiedotus on Kuusisen mukaan ollut olematonta, joten matkustajat olivat yöllä uutistietojen varassa.

”Kukaan ei ole kertonut, mitä pitäisi tehdä ja minne mennä. Ei ole myöskään ollut mitään infotekstejä. Koko kentän henkilökunta on kadonnut kuin tuhka tuuleen”, Kuusinen kertoo.

”Kerran lentokentän edustaja kävi portillamme sanomassa, että lennot aloitetaan kuuden aikaan aamulla normaalisti.”

Aamulla tunnelma oli Kuusisen mukaan hyvin rauhallinen.

”Aika paljon ihmiset nukkuvat ja odottavat, että tulisi jotain tietoa”, Kuusinen kertoo.

Marleena Kuusinen
Lentokentälle jumiin jääneet ihmiset tyhjensivät ruoan myyntipisteet.
Lentokentälle jumiin jääneet ihmiset tyhjensivät ruoan myyntipisteet.

Etelärannikon turistikohde Alanyassa levottomuudet eivät juuri ole näkyneet. Alanyan lähistöllä lomailevan Anna Kahilan mukaan hotellin henkilökunta kyseli lauantaiaamuna matkailijoilta, onko kaikki hyvin, mutta uima-allasalueen tunnelmassa synkät uutiset eivät näkyneet.

”Ainoat asiat, joista jotakin erikoista huomaa tapahtuneen, olivat yöllä kaiuttimista ulkoa kantautuneet turkinkieliset puheet”, Kahila kirjoittaa viestissään Helsingin Sanomille.

Myös alueelle lomamatkoja järjestävistä yrityksistä kerrottiin lauantaina, että tilanne Antalyan ja Alanyan alueella on rauhallinen. Täältä voit lukea suurimpien matkatoimistojen reaktioita Turkin tapahtumiin.

Helsingissä asuva Kimmo Tossavainen kertoo lomailevansa niin ikään Alanyassa turistien suosiman Kleopatra-rannan lähistöllä. Hänen mukaansa hotellin ja uimarannan alueella on ollut rauhallista.

”Vähän on aistittavissa odottavaa ja ehkä varovaista tunnelmaa”, hän kertoo.

Tossavainen kertoo katselleensa uutisia siltojen sulkeutumisesta perjantai-iltana hotellihuoneen televisiosta. Hän oli tehnyt matkustusilmoituksen, joten hän sai yöllä tietoa tilanteesta myös tekstiviestitse. Lauantaiaamuna yhteyttä otti matkatoimisto, joka ilmoitti suunnitelmien pysyvän toistaiseksi ennallaan.

”Ehkä tässä alussa haluaa olla vähän lähempänä hotellia. Sitten kun tietää varmasti, onko kaikki ok, voi lähteä vähän kauemmas”, Tossavainen pohtii.

Anna Kahila
Hotellin uima-allasalueella oli lauantaina lounasaikaan normaali lomatunnelma, kertoo Alanyan lähistöllä lomaileva Anna Kahila.
Hotellin uima-allasalueella oli lauantaina lounasaikaan normaali lomatunnelma, kertoo Alanyan lähistöllä lomaileva Anna Kahila.

Turkkilais-suomalainen Altay Alan, 48, kertoo lähteneensä yöllä ulos Istanbulin kaduille. Hän yllättyi siitä, kuinka nopeasti turkkilaiset jalkautuivat kaduille.

”[Presidentti Erdoğanin puheesta] ei ollut kulunut kuin tunti, kun kansa lähti kadulle. He eivät pelänneet ollenkaan”, Alan sanoi lauantaina.

”Turkin kansa ei ole sama kuin 20 vuotta sitten”, hän iloitsee ja viittaa vuosien 1997 ja 1980 vallankaappauksiin.

Alanin mukaan jotkut sotilaat ammuskelivat ilmaan, mutta väkivaltaisuuksia hän ei nähnyt. Hänen mukaansa tilanne Istanbulissa vaikutti lauantaina aamupäivällä normaalilta, ja kaupat ja kahvilat olivat auki.

Lauantain vastaisena yönä Helsingin Sanomat haastatteli myös suomalaista Elina Pietiläistä, joka odotti tilanteen selviämistä suuressa epätietoisuudessa. Hän vietti yötä hämmentyneenä yksin omassa asunnossaan Istanbulissa.

”Saavuin tänne juuri tänään lomalle. Iltapäivällä kaikki oli kaupungilla vielä täysin normaalia, kun kävin kaupoissa”, Pietiläinen kertoi yöllä.

Ensi tiedot illalla tapahtuneesta siltojen sulkemisesta Pietiläinen sai Facebookin kautta, vaikka hänen mukaansa sosiaalisen median käyttöä maassa häiritäänkin.

”Ystävät lähettivät tietoa, ja itse huomasin helikoptereiden lentävän ilmassa”, Pietiläinen kertoo.

Julkisuuteen annettiin illalla ja yöllä ristiriitaista tietoa, eivätkä tavalliset turkkilaiset Pietiläisen mukaan tienneet, mikä tilanne oli.

”Kaupungilla poikkeustilanne näkyi muun muassa siinä, että ihmiset jonottivat seteliautomaateille saadakseen rahaa”, hän kertoi.

Pietiläinen kertoi asuvansa rauhallisella, ulkomaalaisten suosimalla alueella, jonka kaduilla oli vallankaappausyrityksen aikaan yöllä rauhallista.

”Kaduilla ei ole oikeastaan ketään. Ikkunasta kuulen ihmisten seuraavan televisiosta, miten tilanne etenee. Ammuskelua ei ole kuulunut, mutta armeijan koneita lensi ehkä kuusi kertaa tästä yli.”

MURAD SEZER / Reuters
Sotilaat partioivat Taksim-aukiolla lauantain vastaisena yönä.
Sotilaat partioivat Taksim-aukiolla lauantain vastaisena yönä.
Reuters
Ihmiset piirittivät armeijan panssarivaunua Atatürkin lentoasemalla Istanbulissa lauantain vastaisena yönä.
Ihmiset piirittivät armeijan panssarivaunua Atatürkin lentoasemalla Istanbulissa lauantain vastaisena yönä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat