Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jännitteet Erdoganin ja presidentin vastustajien välillä kiristyivät katkeamispisteeseen

Armeija on tehnyt kolme varsinaista vallankaappausta Turkin tasavallan aikana ja vaikuttanut muutenkin voimakkaasti politiikkaan

Ulkomaat
 
Minna Nalbantoglu Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.
MURAD SEZER / Reuters
Sotilaat hajottivat presidentti Erdoganin kannattajien kokoontumisen Taksim-aukiolla lauantain vastaisena yönä.
Sotilaat hajottivat presidentti Erdoganin kannattajien kokoontumisen Taksim-aukiolla lauantain vastaisena yönä. Kuva: MURAD SEZER / Reuters

Turkin vallankaappausyritys kertoo siitä, että jännitteet konservatiivisen presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja hänen vastustajiensa välillä ovat kiristyneet katkeamispisteeseen. Turkin yhteiskunta on ollut jyrkästi kahtia jakautunut jo vuosia.

Armeijan ja Erdoganin välit ovat alusta alkaen olleet huonot. Erdogan on tuonut yhä enemmän islaminuskoa Turkin politiikkaan. Armeija taas on perinteisesti pitänyt itseään maallisen Turkin vartijana.

Armeija on tehnyt kolme varsinaista vallankaappausta Turkin tasavallan aikana ja vaikuttanut muutenkin voimakkaasti politiikkaan. Osaksi juuri sotilasvallankaappauksen pelossa Erdogan on pyrkinyt systemaattisesti vähentämään armeijan sekaantumista politiikkaan. Myös EU on tukenut tätä kehitystä.

Viime aikoina armeijan vaikutus Turkin politiikkaan onkin ollut vähäisempää.

Erdoganin vastustajia ovat sekä maallisen Turkin kannattajat että muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin tukijat. Niin sanottuja gülenistejä on ollut myös armeijassa. Erdogan on pyrkinyt puhdistamaan heitä Turkin hallinnon kaikilta tasoilta.

Vallankaappausyritys kertoi siitä, että Erdogan ei ole saanut koko armeijaa täysin uskolliseksi itselleen.

Perjantaiyön tiedot olivat sekavia, mutta vaikutti siltä, että vallankaappausyrityksessä ei ole takana koko armeija vain ainoastaan osa siitä. Mahdollisesti kapinaan ovat nousseet juuri Gülenin tukijat, jotka Erdogan on ajanut ahtaalle. Myös Erdogan itse syytti vallankaappauksesta juuri gülenistejä.

Erdogan on kerännyt Turkissa käsiinsä yhä enemmän valtaa. Hänen päättäväisenä tavoitteenaan on ollut muuttaa Turkin perustuslaki niin, että maahan tulee presidenttivaltainen järjestelmä. On varmaa, että hän tulee tekemään kaikkensa, ettei kukaan asetu hänen valtansa tielle.

Erdoganin säälimättömyys vastustajiaan kohtaan kävi selväksi jo vuoden 2013 Gezi-mielenosoituksissa. Poliisi tukahdutti kovin ottein vapaamielisempää Turkkia vaatineiden ihmisten mielenosoitukset.

Vallankaappausyrityksen alettua Erdogan kehotti kannattajiaan rientämään kaduille. Hän vannoi, että kapinalliset joutuvat maksamaan ”erittäin kalliin hinnan”. Turkki oli lauantain vastaisena yönä vaarassa kulkea kohti entistäkin pelottavampaa vastakkainasettelua.

Selahattin Sevi / Reuters
Fethullah Gülen kuvattuna kotonaan Pennsylvaniassa syksyllä 2013.
Fethullah Gülen kuvattuna kotonaan Pennsylvaniassa syksyllä 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat