Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Vallankaappauksen torjuminen luo uskoa Turkin demokratiaan

”Enemmistö osoitti kunnioittavansa demokratiaa”, sanoo politiikan tutkija Mensur Akgün.

Ulkomaat
 
Vallankaappausyritys muutti Istanbulin ja Ankaran kadut taistelutantereeksi
Vallankaappausyritys muutti Istanbulin ja Ankaran kadut taistelutantereeksi
Osa Turkin armeijasta yritti kaapata vallan perjantaiyönä maan pääkaupungissa Ankarassa. Taistelut jatkuivat koko yön, ja lähes kaksisataa ihmistä on kuollut. Kuva: Reuters

Turkkilainen politiikan tutkija Mensur Akgün pitää perjantai-illan vallankaappausyrityksen epäonnistumista positiivisena merkkinä Turkin demokratian vahvuudesta.

”Kaikki puolueet seisoivat yhtenä rintamana ja kansalaiset lähtivät kaduille vastustamaan vallankaappausta. Enemmistö osoitti kunnioittavansa demokratiaa”, Akgün sanoo lauantai-aamuna tilanteen jo pitkälti rauhoituttua. Hän työskentelee professorina Istanbulin Kültür-yliopistossa.

”Hallitusta jyrkimmin arvostellut tv-asema Turkin CNN antoi uutisoinnissaan tilaa puoluejohtajille ja kenraaleille, jotka puhuivat vallankumousta vastaan. Sotilaat ottivat aseman haltuun ja lähetys katkesi pariksi tunniksi, mutta poliisi sai tilanteen pian rauhoittumaan.”

Valtaa pitävä islamistinen AKP-puolue on jakanut Turkkia jyrkästi kahtia, mutta se ei tarkoita, että hallituksen kiivaimmatkaan vastustajat haluaisivat vallankaappausta, Akgün sanoo.

Armeija on kaapannut vallan kolme kertaa Turkin tasavallan aikana ja muutenkin vaikuttanut Turkin politiikkaan. Nykyinen presidentti Recep Tayyip Erdogan on pyrkinyt kitkemään armeijan poliittista vaikutusvaltaa.

”Ihmiset tietävät, että vallankaappauksella on seurauksia. He ovat nähneet niitä tarpeeksi monta”, Akgün toteaa. Hän lisää, että vallankaappausta yrittäneiden listaamat ongelmat ovat todellisia, mutta eivät riitä perustelemaan demokraattisten toimintatapojen ohittamista.

Tarkat yksityiskohdat perjantain ja lauantain vastaisen yön tapahtumista ovat vielä epäselviä, mutta Akgünin tietojen mukaan mukana oli vain pieni osa armeijaa, ja suurin osa syyllisistä on jo pidätetty.

Hän pitää todennäköisenä, että vallankaappausta yrittäneet upseerit ovat Erdoganin vastustajan Fethullah Gülenin kannattajia. Gülen elää maanpaossa Yhdysvalloissa, ja on itse sanoutunut irti sotilaiden toiminnasta.

”Näyttää siltä, että vallankaappaukseen osallistui vain muutama kenraali ja eversti, eikä sillä ollut edes armeijan ylimmän johdon tukea”, Akgün arvioi.

Hän uskoo yön tapahtumilla olevan jopa myönteisiä seurauksia, sillä sekä opposition että hallituksen kannattajat torjuivat laajalla rintamalla epädemokraattisen vallanvaihdon mahdollisuuden.

”Todennäköisesti poliittiset jännitteet lieventyvät ja yhteistyö puolueiden välillä helpottuu opposition ja hallituksen välinen sovinnonteko vauhdituu”, Akgün sanoo optimisena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat