Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan sisäministeri: Nizzan iskun pääepäilty vaikuttaa radikalisoituneen hyvin nopeasti – Isis ilmoitti olevansa iskun takana

Sisäministeri korosti, ettei Ranskalla ole näyttöä siitä, että kuljettaja olisi terroristijärjestön ”sotilas”.

Ulkomaat
 
Kansallispäivä muuttui kaaokseksi Nizzassa – tuoreimmat tiedot Ranskan iskusta
Kansallispäivä muuttui kaaokseksi Nizzassa – tuoreimmat tiedot Ranskan iskusta
HSTV päivittää tähän videoon tuoreimmat tiedot Nizzan verisestä iskusta.
Tästä on kyse

Isku väkijoukkoon

 Ainakin 84 ihmistä kuoli ja yli 300 on joutunut sairaalahoitoon, kun kuorma-auto ajoi tahallisesti päin Ranskan kansallispäivän ilotulituksia seuraamaan kokoontuneita ihmisiä Nizzassa myöhään torstai-illalla.

 Poliisit ampuivat auton kuljettajan. Kuljettaja ehti ampui poliiseja kohti.

 Iskusta epäillään 31-vuotiasta Mohamed Lahouaiej-Bouhlelia. Hän oli Ranskan kansalainen, mutta ilmeisesti syntynyt Tunisiassa.

 Terroristijärjestö Isis on kertonut olevansa iskun takana.

Terroristijärjestö Isisin propagandaa levittävä Amaq-uutistoimisto sanoi lauantaiaamuna Isisin olevan Nizzan kuorma-autoiskun takana.

Isis nimitti iskijää ”sotilaakseen”.

Amaqin mukaan kuljettaja Mohamed Lahouaiej-Bouhlel vastasi hyökkäyksellä ”Isisin kutsuun” iskeä sitä vastaan taistelevaa koalitiota vastaan.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve sanoi terroristiryhmä Isiksen ilmoituksen jälkeen, että jos Nizzan iskun kuorma-auton kuljettaja on radikalisoitunut, se on tapahtunut erittäin nopeasti. Vaikutelma perustuu hyökkääjän perheen ja ystävien kertomuksiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ministeri myös vahvisti, että kuljettaja ei ollut tiedustelupalvelun seurannassa, koska hänellä ei tiettävästi ollut yhteyksiä radikalistien ideologiaan, kertoo uutistoimisto AFP. Hän korosti, ettei Ranskalla ole näyttöä siitä, että kuljettaja olisi Isiksen ”sotilas”.

”Kohtaamme nyt yksittäisiä henkilöitä, jotka ovat avoimia Isiksen kutsulle aiheuttaa äärimmäistä väkivaltaa, vaikka heitä ei olisi koulutettu [terroristijärjestön toimesta] tai heillä ei olisi vaadittavia aseita joukkohyökkäyksen tekemiseen”, Cazeneuve sanoi.

Hyökkääjä kärsi vuosien ajan mielenterveysongelmista, kertoo hänen siskonsa Reutersin mukaan.

Sisko sanoi, että Lahouaiej-Bouhlel oli tavannut psykologeja useamman vuoden ajan Tunisiassa ennen muuttoaan Ranskaan vuonna 2005.

Ranskassa on otettu useita ihmisiä kiinni Nizzan torstaiseen iskuun liittyen. Ranskalaislehti Le Monden mukaan kiinniotettuja on viisi. Heistä kolme otettiin kiinni lauantaina ja kaksi perjantaina.

Oikeuslähde kertoi AFP:lle, että yksi epäilty otettiin kiinni jo perjantaina ja kolme muuta epäiltyä lauantaiaamuna. Myös kuljettajan vaimo on edelleen poliisin kuultavana, kertoo AFP.

84 ihmistä kuoli, kun Lahouaiej-Bouhlel ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon Nizzan rantabulevardilla torstai-iltana. Ihmiset olivat kokoontuneet juhlimaan kansallispäivää.

Iskussa kuolleista kymmenen oli lapsia ja nuoria.

Viisi iskussa loukkaantunutta lasta on edelleen kriittisessä tilassa nizzalaisessa lastensairaalassa, kertoi sairaalan edustaja uutistoimisto AFP:lle. Yhteensä 30 lasta tuotiin sairaalaan torstaiyönä. Nuorin loukkaantunut oli puolivuotias vauva.

Ranskan terveysviranomaisten mukaan sairaalahoitoon on hakeutunut kaikkiaan 303 ihmistä, joista 121 oli lauantaina sairaalassa. Heistä 26 on yhä kriittisessä tilassa.

Uutinen jatkuu grafiikan jälkeen.

Tutkijat pyrkivät selvittämään, onko teon yhteyttä äärijärjestö Isisiin. Vaikka Isis sanoikin lauantaina olevansa iskun takana, on mahdoton tietää, mikä järjestön rooli iskussa oli.

Mahdollista myös on, että järjestö käytti tilaisuutta hyväkseen ja otti iskun nimiinsä.

Isisin kommentti viittaisi siihen, ettei se suoraan ainakaan suunnitellut iskua. Sen sijaan Lahouaiej-Bouhlel saattoi olla niin sanottu yksinäinen susi, joka sai kimmokkeen teolleen Isisin propagandasta.

Nizzan isku näyttäisi kuitenkin sopivan hyvin Isisin muuttuneeseen taktiikkaan.

Isis tähtää iskuissaan yhä useammin ydinalueidensa, Syyrian ja Irakin, ulkopuolelle, koska sen vaikutusvalta niissä maissa murenee, arvioi analyysiyhtiö IHS heinäkuun alussa.

Järjestön mukaan Isis on menettänyt puolessatoista vuodessa neljänneksen alueista, joita se Syyriassa ja Irakissa hallitsi. Yhden merkittävimmistä tappioista se koki kesäkuussa, kun se menetti Fallujan kaupungin Irakin armeijalle. Falluja oli ensimmäisten Isisin valtaamien kaupunkien joukossa vuonna 2014.

Isis on menettänyt myös useita muita kaupunkeja, öljykenttiä ja muita strategisesti tärkeitä kohteita. Tappiot tarkoittavat, että järjestön tulot vähenevät ja samalla unelmat islamilaisesta valtiosta murenevat.

Raportissa IHS varoitti, että heikkeneminen lisää terrori-iskuja sekä Euroopassa että Lähi-idässä.

”Järjestö joutuu priorisoimaan kapinaansa uudestaan. Siksi useita uhreja vaativien iskujen ja talousinfrastruktuuriin kohdistuvan sabotaasin voi odottaa lisääntyvän eri puolilla Irakia ja Syyriaa sekä kauempana, mukaan lukien Euroopassa”, IHS:n vanhempi tutkija Columb Strack toteaa raportissa.

Näyttävillä iskuilla järjestö myös hakee uskottavuutta.

”Ulottamalla iskut Syyrian ja Irakin ulkopuolelle Isis osoittaa, että sen kannatus kasvaa ja vaikutusalue laajenee”, Strack sanoo.

ERIC GAILLARD / Reuters
Rikostutkijat tutkivat iskussa käytettyä kuorma-autoa perjantaina.
Rikostutkijat tutkivat iskussa käytettyä kuorma-autoa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat