Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin kömpelö kaappausyritys oli tuomittu epäonnistumaan

Sotilaskaappaukselle ei enää löydy ymmärrystä Turkista eikä maailmalta, kirjoittaa kommentissaan HS:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut toimittaja Kari Huhta.

Ulkomaat
 
Vallankaappausyritys muutti Istanbulin ja Ankaran kadut taistelutantereeksi
Vallankaappausyritys muutti Istanbulin ja Ankaran kadut taistelutantereeksi
Osa Turkin armeijasta yritti kaapata vallan perjantaiyönä maan pääkaupungissa Ankarassa. Taistelut jatkuivat koko yön, ja lähes kaksisataa ihmistä on kuollut. Kuva: Reuters

Turkin armeija on ollut vuosikymmeniä maan vahvin ja arvostetuin instituutio. Alttius sotilaskaappauksiin on ollut viime vuosiin asti sisäänrakennettu osa asevoimien johdon arvomaailmaa.

Kari Huhta.
Kari Huhta.

Perjantai-iltana käynnistynyt kaappausyritys oli vanhan perinteen jatkoa, mutta myös osoitus siitä, ettei sotilasvalta ole Turkissa enää vaihtoehto.

Nykyturkin perustaja Kemal Atatürk iskosti 1920-luvulla maallisen Turkin arvojen puolustamisen asevoimien ydintehtäväksi varsinaisen maanpuolustuksen ohessa. Demokratia valitettavasti ei kuulunut asevoimien arvojen joukkoon.

Vielä 2000 luvulle tultaessa asevoimat oli Turkin politiikan ratkaisija. Nykyisen uskonnollistaustaisen oikeus- ja kehityspuolueen AKP:n tie valtaan kulki lukuisten asevoimien asettamien esteiden kautta.

Turkin nykyinen presidentin ja AKP:n johtajana pääministeriksi vuonna 2003 noussut Recep Tayyip Erdoğan onnistui ensimmäisenä siviilipoliitikkona murtamaan asevoimien yliotteen Turkin politiikkaan. Se oli saavutus, josta hän sai laajalti tunnustusta ja jolla hän vahvisti Turkin ja EU:n suhteita.

Valitettavasti Erdoğanilla on suunnilleen yhtä valikoiva suhde demokratiaan kuin asevoimien johdolla.

Kaappausta yrittäneet upseerit eivät ole välttämättä niinkään reagoineet siihen, että Erdoğan on heikentänyt Turkissa sananvapautta. Niin armeijakin aikanaan teki. Sen sijaan Erdoğanin selvästi uskonnollinen agenda on perinnetietoiselle upseeristolle myrkkyä.

Perjantain ja lauantain välisen yön kaappausyrityksen taustalla oli asevoimien reaktio Erdoğanin pyrkimykseen keskittää presidenttinä valtaa itselleen. Samalla presidentin ja asevoimien suhde on ollut koetuksella sekä Turkin suhteessa sotaan naapurimaassa Syyriassa ja sen jatkeena Turkin omaan sotaan kurdijärjestöjä vastaan. Talouden rapautuminen ei sekään ole vahvistanut presidentin asemaa.

Kaappaus oli kuitenkin kömpelösti suunniteltu ja osoitus siitä, ettei Turkin asevoimissa enää ole entisenlaista yhtenäistä käsitystä oikeutuksesta valtaan.

Jälkikäteen nousee vielä paljon kysymyksiä siitä, miksi kaappausyrityksessä ei esimerkiksi pyritty estämään Erdoğania vetoamaan kannattajiinsa.

Paremminkin suunniteltu kaappaus olisi lopulta epäonnistunut. Turkin väestö on poliittisesti paljon aktiivisempaa kuin menneinä vuosina.

Sotilasvallan hyväksyminen olisi ennen kaikkea ollut mahdotonta ulkomaailmalle, vaikka upseerijuntta olisi luvannut siirtää vallan takaisin siviileille nopeastikin.

Kaappausyritys oli osoitus siitä, kuinka vahvoja jännitteitä Turkissa pinnan alla on ollut ja on myös tästä eteenpäin. Turkin avoimuuden ja demokratian kehityksen kannalta yrityksestä oli selvää vahinkoa. Hyötyjä on autoritaarista valtaa itselleen rakentava Erdoğan.

Lue myös:

Lue tästä HS:n uutisseuranta Turkin tilanteesta.

Presidentti Niinistö: ”On hätkähdyttävää, että aivan EU:n kynnyksellä yritetään sotilasvallankaappausta”

Suomalainen Marleena Kuusinen vietti yön Istanbulin lentokentällä: ”Armeijan koneet lensivät matalalla”

Tutkija: Vallankaappauksen torjuminen luo uskoa Turkin demokratiaan

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat